Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi “Ev almak artık hayal”

“Ev almak artık hayal”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık yayınladığı raporda konut fiyat artış endeksinde Türkiye’nin dünya sıralamasında birinci olmasını eleştirdi. Toprak, “İktidarın konut kampanyaları dar ve orta gelirli geniş kesimlerin hayallerinin istismarından öte bir şey değildir” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Ev almak artık hayal”

Erdoğan Toprak, raporunda “Seçime yönelik konut kampanyalarıyla algı yaratma çabasındaki iktidarın vaadine karşın, Merkez Bankası’nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi artışı Türkiye ortalaması yüzde 174,3’e ulaştı. Küresel konut fiyatları artış endeksinde Türkiye, yüzde 189 artışla dünya birincisi. Gelirleri yüzde 30 artıran iktidarın uyguladığı politikalarla bu noktaya gelen konut fiyatları karşısında, iktidar kampanyalarının gerçeklerle ilgisinin olmadığı apaçık ortada! Merkez Bankası’nın geçen hafta açıkladığı Kasım 2022 Konut Fiyat Endeksi (KFE) artışının yıllık yüzde 174,3 düzeyinde olması, iktidarın seçim malzemesine dönüştürdüğü konut kampanyalarının tamamıyla algıya ve dar-orta gelirli kitlelerin ev hayalinin istismarına dönük olduğunu bir kez daha gösterdi. Daha önce ilan edilen kampanyadaki konut kredi tutarları ve faizlere rağmen gerek ev fiyatlarındaki olağanüstü artışlar karşısında bu finansman tutarlarının yetersiz olduğunu gerekse aylık geri ödeme taksitlerinin orta gelirli hanelerin ödeme gücünü kat kat aştığını vurguladım. İktidar TBMM’den geçirdiği düzenlemeyle kredi taksitlerinin yüzde 50’sine kadar hazine desteği sağlanması ve uygulanacak vadeleri belirleme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verdi. Ancak yüzde 50 hazine destekli haliyle bile aylık taksit tutarlarının hane gelirinin yüzde 40 sınırını aştığı, yüzde 30 oranındaki maaş-ücret zamlarına rağmen, Türkiye’de ‘orta gelirli’ böyle bir kesimin olmadığı ortada” ifadelerini kullandı.

download-17

ANTALYA’DA KONUT FİYATI YÜZDE 214 ARTTI

“Maaşlara yüzde 30 artış yapılırken, MB’nin KFE endeksinde konut fiyatlarının ülke genelinde ortalama yüzde 174 artması, iktidarın ülkedeki ekonomik gerçeklerden, gayrimenkul piyasasında oluşan reel tablodan habersizliğinin göstergesi” diyen Erdoğan Toprak, ekonomik sorunlara değinerek, “MB-KFE’deki yıllık artış enflasyondan arındırılmış haliyle bile yüzde 54 ve maaş zamlarının 24 puan üzerinde. Bazı illerdeki KFE artışları ise yüzde 174’lük Türkiye ortalamasının çok üzerinde. KFE artışı Antalya’da yüzde 214,5, İstanbul’da yüzde 186,3, İzmir’de yüzde 176! KFE’nin en az arttığı iller yüzde 120,2 ile Bingöl, Malatya, Tunceli, Elazığ. KFE’deki bu artışta inşaat girdi maliyetleri ve buna bağlı olarak metrekare birim maliyet yükselişleri etkili. MB’ye göre konut metrekare birim fiyatı ortalama 16 bin 984 TL olurken, İstanbul’da bu tutar 26 bin 904 TL’ye, İzmir’de 20 bin 861 TL’ye yükseliyor. Kampanyada 5 milyon TL ile en yüksek kredi vaat edilen İstanbul’da 120 metrekare standart konut fiyatı MB verisiyle 3,2 milyon TL, azami 3 milyon TL kredi verilen İzmir’de 2,5 milyon TL! Ancak MB’nin açıkladığı KFE artışları Kasım 2022! Muhtemelen Ocak 2023 KFE açıklandığında bu fiyatlar katlanacak. Kaldı ki, söz konusu illerde bu resmi fiyatlarla şu anda ‘sıfır’ konut satın almak olanaksız” ifadelerini kullandı.

“ARADAKİ FARK UÇURUM”

Toprak, “Türkiye, küresel konut fiyat artış endeksinde de yüzde 189,2 ile dünya birincisi! Uluslararası Gayrimenkul Piyasaları Araştırma kuruluşu Knight Frank’ın açıkladığı 2022 Küresel KFE artışında yüzde 27,3 ile Estonya ikinci, yüzde 23,7’le Macaristan üçüncü. Ancak Küresel endekste yüzde 190’a varan konut fiyat artışıyla birinci olan Türkiye ile 2 ve 3’üncü sıra arasındaki fiyat artışı farkı sırasıyla 161,7 ve 165,3 puanla adeta uçurum!

Merkez Bankası resmi verileri ve küresel konut fiyat artışı sıralamasının gösterdiği

gerçek, iktidarın konut kampanyaları dar ve orta gelirli geniş kesimlerin hayallerinin istismarından öte bir şey değildir” dedi.

 

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Zafer’de Aksu Teşkilatı tamam

Zafer’de Aksu Teşkilatı tamam