Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Emekli ve memurlar için kritik tarih açıklandı!

Emekli ve memurlar için kritik tarih açıklandı!

3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamıyla birlikte, emekli ve memur maaşlarındaki zam oranları netleşecek.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emekli ve memurlar için kritik tarih açıklandı!
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ocak Çarşamba günü saat 10.00'da aralık ayı enflasyon verilerini duyuracak.

Kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre yüzde 3,28 artış gösterdi ve Temmuz-Kasım döneminde tüketici fiyatları yüzde 33,66 arttı. Bu durum, son 5 ayda maaşlara yapılan yüzde 6'lık zamın yetersiz kaldığına işaret ediyor, ve enflasyon farkının ödenmesi gerektiği belirtiliyor.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun 2024-2025 toplu sözleşme kararına göre, 2024'ün ilk yarısında belirlenen yüzde 15'lik zamın yanı sıra enflasyon farkı da uygulanacak. Memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de, 2023 yılının ikinci yarısındaki enflasyon farkı oranında zam alacak.

paraaa

TRT Haber’e göre, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin'e göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 33,66 olacak ve en düşük memur maaşı 33 bin liraya yükselecek. TÜİK'in 3 Ocak'ta açıklayacağı aralık ayı TÜFE verisinin ardından, memur ve emekli maaşlarındaki artış oranı netleşecek.

Şu ana kadar 5 aylık TÜFE oranı yüzde 33,66 olarak belirlenmiş durumda. Bu duruma göre, memur ve memur emeklilerinin maaş artışı yüzde 45, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş artışı ise yüzde 33,66 olacak. Orta vadeli programda öngörülen yüzde 65 TÜFE oranı gerçekleşirse, memur ve memur emeklilerinin maaş artışı yüzde 50 civarında olacak, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş artışı da yüzde 38 civarında olacak.

paraaaaa

Milliyet.com.tr’nin haberine göre, Aralık ayı enflasyon beklentisi, anketlere göre yüzde 3,19. Yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 65,19. Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram'a göre, son 6 aylık enflasyon farkının yüzde 38 olması bekleniyor ve toplu sözleşme zammı farkıyla birlikte toplamda yüzde 50'ye yakın bir zam öngörülüyor. Bu durum, asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk zamın memur ve emekliler için bir örnek olacağını gösteriyor.

Muhammet Bayram, memur emeklilerine yüzde 50 zam yapılacaksa, diğer emeklilere de aynı oranda zam yapılmasını beklediğini belirtiyor. Memurlara yapılacak zam oranının yüzde 50'ye yakın olacağını ve en düşük memur maaşının 22 bin TL'den 33 bin TL'ye çıkacağını öngörüyor. En düşük memur emeklisi maaşının ise 9876 TL civarından 14 bin TL civarına çıkması bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ev sahipleri için acil uyarı: Konut kiralamalarında yeni dönem geldi

Ev sahipleri için acil uyarı: Konut kiralamalarında yeni dönem geldi