Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi DİSK Asgari Ücret Taleplerini Duyurdu

DİSK Asgari Ücret Taleplerini Duyurdu

DİSK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde, asgari ücretin yüksek enflasyon koşullarında yılda dört kez belirlenmesi gerektiğini belirterek taleplerini açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
DİSK Asgari Ücret Taleplerini Duyurdu
KAYNAK: Haber Merkezi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 2024 yılı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanacak olması öncesinde asgari ücret taleplerini açıkladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun yaptığı açıklamada, asgari ücretin yüksek enflasyon koşullarında yılda dört kez belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi BİSAM'ın Kasım 2023'te yayımlanan Ekim 2023 dönemine ait Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması verilerine atıfta bulunularak açlık sınırının 13 bin, yoksulluk sınırının ise 45 bin TL olduğu belirtildi. Bu veriler ışığında asgari ücret artışında yoksulluk sınırının dikkate alınması ve bir evde iki kişi çalıştığında yoksulluk sınırını aşan bir gelir elde edilmesinin güvence altına alınması gerektiği ifade edildi.

DİSK, 2024 asgari ücretine dair görüşlerini 13 maddede sıralayarak şu konulara odaklandı:

  1. Asgari ücret değil, toplu pazarlık kapsamının genişletilmesi gerektiği belirtildi ve sendikal hakların kullanımının önündeki engellerin kaldırılması çağrısı yapıldı.
  2. Asgari ücretin ülkede ortalama ücret haline geldiği göz önüne alınarak tespit edilmesi gerektiği vurgulandı.
  3. Asgari ücret artışında resmi enflasyon/hedeflenen enflasyon değil, kişi başına GSYH artışının esas alınması gerektiği belirtildi.
  4. Asgari ücretin yüksek enflasyon koşullarında yıl dört kez belirlenmesi gerektiği ifade edildi.
  5. Asgari ücret artışında yoksulluk sınırının bir kriter olarak dikkate alınması gerektiği ve bir evde iki kişi çalıştığında yoksulluk sınırını aşan bir gelir elde edilmesinin güvence altına alınması gerektiği belirtildi.
  6. Türkiye'de asgari ücret tespitinde uluslararası standartlara uyulmaması eleştirildi, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarının göz ardı edildiği ifade edildi.
  7. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oranın yüzde 10'a düşürülmesi talep edildi.
  8. Gelir vergisi tarife dilimlerinin, asgari ücret artışından az olmamak kaydıyla, yeniden değerleme oranında artırılması istendi.
  9. Asgari ücret vergi istisnasının matrahtan indirim yerine vergiden indirim yoluyla uygulanması eleştirildi.
  10. İşverenlere verilen 5 puanlık SGK prim desteğinin işçilere de verilmesi talep edildi.
  11. Çağ dışı damga vergisinin kaldırılması istendi.
  12. 5510 sayılı Yasa öncesinde asgari ücretten düşük emekli aylığı olmaması gerektiği belirtildi ve en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi talep edildi.
  13. Devletin özel sektördeki işçilerle kamu işçileri ve kamu görevlileri arasında ayrım yapmasının Anayasa'ya aykırı olduğu ifade edildi, asgari ücretin en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur maaşı dikkate alınarak hesaplanması gerektiği belirtildi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP’de Konyaaltı Belediye Başkanlığı’na İddialı Aday: Recep Çalı

CHP’de Konyaaltı Belediye Başkanlığı’na İddialı Aday: Recep Çalı