Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Vahdet Afşin Karacan: "Çiftçinin borcu beklemez"

Vahdet Afşin Karacan: "Çiftçinin borcu beklemez"

İYİ Parti Antalya İl Başkanı Vahdet Afşin Karacan, ”Buğday ve arpa üreticisi mağdur edilmemeli” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Vahdet Afşin Karacan: "Çiftçinin borcu beklemez"

Tarım sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunan İYİ Parti İl Başkanı Afşin Karacan,  hükümet kanadından buğday ve arpada beklediği fiyatı alamayan çiftçinin şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından mağdur edildiğini belirtti. TMO’nun depoların doluluğunu öne sürerek alımları durma noktasına getirdiğini ifade eden Başkan Karacan, ürününü satamayan çiftçinin borçlarını ödeme noktasında zorlandığını, bu durumun sonucunda da buğday ve arpayı serbest piyasada katbekat ucuza satarak zarar ettiğini dile getirdi.

NEDEN GEREKLİ PLANLAMA YAPILMADI?

Hububat üreticilerinin zorlu bir süreçten geçtiğinin altını çizen Karacan, “Döviz, akaryakıt, gübre, ilaç, tohum fiyatları derken üretici zaten ucu ucuna günü kurtarma çabasında. Bunun üzerine hükümetin açıkladığı fiyatlar da üreticilerimizi memnun etmezken birde TMO buğday ve arpa alımları konusunda sorun çıkarıyor. TMO alımı kısıtlı tutunca randevu bulmak da imkansız hale geldi. TMO’dan randevu alamayan çiftçilerimiz, ürünlerini serbest piyasada maalesef ton başına 2 bin 500 liraya ulaşan daha düşük fiyatlar üzerinden satmak zorunda kalıyor. Bu noktada insanların aklına, ‘TMO çiftçiyi zarar ettirirken, tüccarları mı kar ettirmeyi düşünüyor?’ sorusu geliyor. Hasadın başlama zamanı belliyken neden depolarda gerektiği şekilde planlama yapılmadı?” diye konuştu.

‘ÇİFTÇİNİN BORCU BEKLEMEZ’

Açıklanan alım fiyatlarının da yeterli olmadığını aktaran Karacan, “Geçtiğimiz yıl 6 bin 500 lira seviyelerinde alımı gerçekleşen buğday bu yıl 9 bin 350 liraya alınıyor. Makarnalık buğdayın tonu 10 bin lira seviyelerindeyken arpada fiyat 8 bin liraya ulaşmadı. Üreticinin borcu var, TMO’nun randevusu beklenir de serbest piyasadaki borçlar bekler mi? Tohumcu, gübreci, bankalardan ve tarım kredi kooperatiflerinden çekilen krediler, tefecilerden alınan borçların geri ödemesi hasat zamanına göre planlı. Yani üreticinin aldığı parayı geri ödemesi gibi bir aciliyeti var. Alacaklıların sıkıştırdığı çiftçimiz, buğday ve arpasını ucuza satarak piyasaya olan borçlarını ödeme derdine düşmüş durumda. TMO’nun alımları zamanında yapmaması nedeniyle çiftçimizin zararı buğdayda ton başına yaklaşık 2 bin 500, arpada da 2 bin liraya ulaşmakta. Tarlada bekleyen buğday ve arpanın ucuz biçimde komisyoncuya, tüccara ya da yemciye gitmemesi için TMO’yu hızlı şekilde alım yapmaya davet ediyoruz” dedi.

“TARIMI YENİDEN AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

İYİ Parti olarak çiftçilerin sorunlarını çok ‘İYİ’ bildiklerine değinen Karacan, “Tarım sektörünü tekrar hak ettiği noktaya taşımak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Seçim öncesi açıkladığımız tarım politikalarımızın hayata geçirilmesi için mücadelemize devam edeceğiz. Binlerce çiftçimizi mağdur eden ÇKS yerine ‘Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi’nin kullanılması, mazot alımlarında ÖTV yükünün kaldırılması, gübre ve tohum maliyetlerinin yüzde 50’sinin destek olarak üreticiye geri ödenmesi, tarımda indirimli elektrik tarifesi,  elektrik-su faturaları ile tarım Bağ-Kur ödemelerinin hasat sonrası faizsiz şekilde tahsil edilmesi, destek ödemelerinin zamanında yapılması, kredi faizlerinin silinmesi gibi tarım sektörünü yeniden ayağa kaldıracak çalışmaların takipçisi olmayı sürdüreceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Haber Merkezi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cankurtaran robot görevde  

Cankurtaran robot görevde