Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Bilinmeyen detay! Günlük asgari ücretle ödeme sürprizi

Bilinmeyen detay! Günlük asgari ücretle ödeme sürprizi

Yeterince bilinmeyen yarım çalışma ödeneğinden şimdiye kadar sadece 41,319 kişi faydalandı. Kimlerin bu ödeneği alabileceği, başvuru süreci ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili detaylar için haberimizi inceleyin.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bilinmeyen detay! Günlük asgari ücretle ödeme sürprizi
MUHABİR: Kamer Durdu

 

Kimler, Ne Zaman ve Ne Kadar Alabilir?

İş Kanunu'na göre doğum yapan kadın işçilere verilen yarım çalışma ödeneği, çocuk sayısına bağlı olarak değişen sürelerde uygulanıyor.

Çoğul gebelik ve engelli doğum durumlarına göre belirlenen sürelerle birlikte, yarım çalışma ödeneği hakları belirleniyor.

2016'dan Bu Yana 41 Bin Kişi Yararlandı

İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresinde İşsizlik Fonu'ndan yarım çalışma ödeneği alınabiliyor.

2016'dan beri sadece 41 bin 319 kişi bu haklarını kullanırken, ödenek tutarı 160.5 milyon lirayı aştı.

3 Yaşından Küçük Çocuğu Evlat Edinenlere de Yarım Çalışma Ödeneği

Yarım çalışma ödeneği, doğum yapan kadınların yanı sıra 3 yaşından küçük çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere de veriliyor.

Günlük Asgari Ücret Tutarında, Sadece Damga Vergisi Kesiliyor

Yarım çalışma ödeneği, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar uygulanıyor. Ödenekten sadece damga vergisi kesiliyor. 2023 yılı itibarıyla günlük ödenek tutarı 443.76 TL düzeyinde.

Kimler Başvurabilir, Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğum veya evlat edinme öncesi son 3 yılda en az 600 prim gününe sahip olmak, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmak ve çocuğun hayatta olması gibi şartlar öne çıkıyor. Başvurular, analık hali izninin bitiminden itibaren 30 gün içinde İŞKUR'a yapılmalı. Mücbir sebepler dışında gecikme durumunda eksik ödeme yapılıyor.

İşveren ve İşsizlik Fonu Katkısı

Yarım çalışma döneminde işveren, sadece çalıştığı sürenin ücretini ödeyip sigorta primlerini yatırırken, kalan yarısının sigorta primleri İşsizlik Fonu tarafından karşılanıyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Alperen Şengün Rockets'ı ilk galibiyetine taşıdı

Alperen Şengün Rockets'ı ilk galibiyetine taşıdı