Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi 2023 yenilik faaliyetinde bulunan girişimler açıklandı

2023 yenilik faaliyetinde bulunan girişimler açıklandı

TÜİK rakamlarına göre; çalışan sayısı 10 ve üzeri olan girişimlerin yüzde 40'ı 3 yılda yenilik faaliyetinde bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2023 yenilik faaliyetinde bulunan girişimler açıklandı
KAYNAK: İHA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 2022 Yenilik Araştırması'nın sonuçlarına göre, çalışan sayısı 10 ve daha fazla olan girişimlerin yüzde 39,8'i 2020-2022 döneminde yenilik faaliyetinde bulundu. Bu oran, bir önceki referans dönemi olan 2018-2020'de yüzde 38,5 olarak kaydedilmişti.

Çalışan sayısına göre ayrılan gruplarda, 10-49 çalışanı olan girişimlerin yüzde 37,2'si, 50-249 çalışanı olan girişimlerin yüzde 47,4'ü, 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin ise yüzde 70,5'i yeni ürün ya da hizmet sunma ve iş süreçlerinde iyileştirmeler yapma konusunda yenilik faaliyetinde bulundu.

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren girişimlerin yenilik faaliyetlerine katılım oranı yüzde 42,9 iken, hizmet sektöründe bu oran yüzde 36,0 olarak belirlendi.

Ürün yenilikleri ve pazar durumu

Ürün yenilikleri alanında faaliyet gösteren girişimlerin yüzde 19,8'i yenilik gerçekleştirdi. Bu girişimlerin yüzde 81,4'ü mal yenilikleri yaparken, yüzde 68,1'i hizmet yenilikleri gerçekleştirdi. Pazar durumuna bakıldığında, ürün yeniliklerinin yüzde 96,6'sının girişim için yeni olduğu, yüzde 75,0'inin ise pazar için yeni olduğu görüldü.

İş süreçleri ve inovasyon faaliyetleri

Girişimlerin yüzde 35,0'u iş süreçleri üzerinde yenilik gerçekleştirdi. İş süreçlerindeki en fazla yeniliğin yüzde 77,2 ile mal üretme veya hizmet sağlama yöntemlerinde olduğu belirlendi. Muhasebe, idari işlemler, bilgi işlem ve iletişim yöntemleri de yenilik uygulanan alanlar arasında yer aldı.

Finansal destek ve iş birlikleri

Yenilik faaliyetinde bulunan girişimlerin yüzde 28,7'si çeşitli kaynaklardan finansal destek aldı. Bu desteklerin yüzde 46,5'i merkezi kamu kurumlarından sağlanırken, yüzde 11,0'u yerel veya bölgesel kamu kuruluşlarından geldi. Yenilik faaliyetinde bulunan girişimlerin yüzde 36,8'i diğer girişim, kişi veya kuruluşlar ile iş birliği yaptı.

Stratejik odak ve rekabet avantajları

Girişimlerin ekonomik performansını artırmak için uyguladığı stratejilere göre, yüksek kaliteye odaklanma yüzde 72,2 ile öne çıkarken, mevcut müşteri gruplarını memnun etme, müşteriye özel çözümler ve yeni müşteri gruplarına ulaşma da stratejik hedefler arasında yer aldı.

Fikri mülkiyet ve çevreselyenilikler

Yenilik faaliyetinde bulunan her dört girişimden biri patent başvurusunda bulunurken, yüzde 48,1'i ticari marka tescili yaptırdı. Çevresel yeniliklerde, girişimlerin yüzde 37,2'si malzemeleri çevre dostu alternatiflerle değiştirdi ve yüzde 35,4'ü birim üretim başına çevresel etkiyi azalttı.

Araştırma, yenilik faaliyetinde bulunan girişimlerin ekonomiye katkısını, stratejik odaklarını ve çevresel etkilerini detaylı bir şekilde ortaya koymaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Siber Vatanın Askerleri ALKÜ’de Yetişiyor!

Siber Vatanın Askerleri ALKÜ’de Yetişiyor!