Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Dünya Antonio Guterres'ten Pasifik Ada Ülkeleri İçin Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Çağrısı

Antonio Guterres'ten Pasifik Ada Ülkeleri İçin Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Çağrısı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pasifik ada ülkelerinin yükselen deniz seviyeleri nedeniyle büyük bir tehlike altında olduğunu belirterek, uluslararası toplumu fosil yakıtlardan hızla vazgeçmeye çağırdı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antonio Guterres'ten Pasifik Ada Ülkeleri İçin Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Çağrısı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tonga Krallığı'nda düzenlenen 53. Pasifik Adaları Forumu'nda yaptığı konuşmada, Pasifik ada ülkelerinin yükselen deniz seviyeleriyle karşı karşıya kaldığı tehlikeleri vurguladı. 

Guterres, iklim değişikliğinin bu adalar üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, fosil yakıt kullanımının derhal sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.

"Deniz seviyelerinin yükselmesi insan kaynaklı bir krizdir"

Guterres, konuşmasında, iklim değişikliği nedeniyle deniz seviyelerinin yükselmesinin, tamamen insanlığın yarattığı bir kriz olduğunu ifade etti. Pasifik ada ülkelerinin ciddi bir tehdit altında olduğunu belirten Guterres, karbon emisyonlarının su seviyelerindeki artışı hızlandırdığını ve bu durumun bölge halkı için büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi.

BM raporuna göre deniz seviyeleri hızla yükseliyor

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir rapora göre, Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'da deniz seviyesi, 1990-2020 yılları arasında 21 santimetre yükseldi. Bu oran, küresel ortalamanın yaklaşık iki katı olarak dikkat çekiyor. Samoa'nın Apia kentinde 31 santimetre, Fiji'nin Suva-B bölgesinde ise 29 santimetre artış gözlemlendi. 

"Okyanuslar dost olmaktan çıkıp tehdide dönüşüyor"

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Celeste Saulo da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, okyanusların su seviyelerindeki artış nedeniyle yaşam boyu bir dost olmaktan çıktığını ve büyüyen bir tehdide dönüştüğünü belirtti. Saulo, bölge halkının büyük çoğunluğunun yükselen deniz seviyelerinin etkilediği alanlarda yaşadığını ve bu durumun Pasifik adaları için ciddi bir tehlike oluşturduğunu ifade etti.

Uluslararası topluma acil çağrı

Antonio Guterres, konuşmasında, fosil yakıtların iklim değişikliğinin ana sebebi olduğuna vurgu yaparak, bu yakıtların kullanımından hızla vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Guterres, büyük şirketler ve gelişmiş ülkelerin, iklimle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve iklim değişikliğinden etkilenen ülkelere yönelik finansmanı artırmaları gerektiğini vurguladı. Bu çağrıyla birlikte, iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası topluma büyük bir sorumluluk düştüğünü belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fransa'da Siyasi Kriz Derinleşiyor: Macron Sol İttifakın Başbakan Adayını Reddetti

Fransa'da Siyasi Kriz Derinleşiyor: Macron Sol İttifakın Başbakan Adayını Reddetti