Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetimizin henüz daha birinci basamağında seçme, seçilme hakkını Türk kadınına da tanımış Büyük Millet Meclisinde 18 Türk kadının yer almasını sağlamıştı.

Günümüze gelindiğinde mesela Antalya merkezde kadın muhtar sayısının 2'yi 3'ü geçmediği kanaatindeyim. Zaten ilçelerimizde ve köylerimizde kadın muhtarlık kavramını düşünmek hayal. Kadının görevi çocuk doğurup büyütmek, evinin temizliğini yapıp mutfağını yönetmek, daha ziyade efendisine hizmette bulunarak ona hizmet etmek vb. özel yaşama "İZAVRALIK" yapmak.

Kısmetse bir yıl sonra Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamaya hazırlanıyoruz. Bu manzarayla mı, evrensel kadın haklarına karşı gösterdiğimiz bu tutumla mı? 84 milyonluk bir Türkiye coğrafyasında, 776 000 000 Km2 Misakı Millî de Türk kadınının genel olarak toplumsal yapılanmamız içinde muhtarlığa bile layık görmüyor olmamızla mı kutlayacağız Cumhuriyetimizin 100. yılını...

Öyle sanıyorum ki, bu konuda artık bir "Ti" işareti vermenin zamanı gelmiş geçmiştir bile.

Peki ne yapmalı? Şeklinde bir soru sorulduğunda kanaatimce şunu yapmalı:

1) Bu konuda kırsal ve kentsel boyutta genel bir envanter çalışması yapılarak toplumsal eğilimin durumu üzerinde kısa ve orta vadeli bir ARGE faaliyeti ortaya konulabilir.

2) Yapılacak ARGE faaliyeti ve envanter çalışması çerçevesinde (alan çalışmalarında) her açıdan kadın profili üzerinde sağlıklı tespitlere dayalı hazırlıklar da bulunulabilir.

3) Öncelikle bölgede muhtarlığa karar verme noktasına gelen kadınlarımızın; amaca uygun tarzda (muhtarlık görevine odaklı) gerekli eğitimlerinin sağlanması, bilgi bazında güçlendirilerek seçime hazırlanmalarını sağlamak gerekir.

4) Özellikle kadın muhtarlıklarımızın hem teşvik edilmeleri hem de muhtarlığın mekânsal bağımsızlığının temini bakımından kaymakamlarımızın ve belediye başkanlarımızın katkı koymaları temin edilmelidir.

5) Özellikle basın yayın kurumlarımızın bu konudaki önemi her olayın üzerindedir. Basın kuruluşlarının üstün katkılarının paralelinde kadın muhtarlarımızın kadrolarının arttırılmasında toplumsal potansiyelin de durumunu önemsiyoruz.

Zaman içinde muhtarlık konusunda kadınlarımızın sayısal artışları, kadın erkek eşitliğinin durumu açısından da önemli bir veri olarak karşımıza çıkacaktır.