Gün geçmesin ki, Antalya Yerel Gündeminde stadyum konusu yer almasın...

Yerel medyada bir gurup ki, bunlar seslerini çok çıkardıkları için Antalya'nın bu konudaki menfaatlerini savunduklarını iddia ederler, 100.Yıla stat yapılmasının birileri tarafından engellendiğini tekrarlayıp dururlar.

Bu medya mensupları, işi daha da ileri götürüp 'istemezükçü' olarak tanımladıkları bu kişilerin, Antalya'da tüm yatırımların önüne geçtiğini ileri sürerek tabiri caizse kendileri gibi düşünmeyenleri aslanların önüne atarlar.

Bazı yerlere hizmet etme kaygıları yoksa, konuları biraz perspektifli görebilme yetileri olsa, kimin Antalya'nın yararına, kimin rant talepçilerinin yararına hareket ettiğini görecekler...

Bu güne kadar bu konularla ilgili yaptığımız tüm açıklamalara rağmen bu insanlar uyanamadı veya iflah olmaz bir biçimde bir yerlere hizmet etme aşkından gözleri  gerçeği göremiyor.

O halde, bir kez daha bu arkadaşların gözünü açalım...

Antalya'da stat yapımı için yer seçimi ayrı;

Stadın ne şekilde ve hukuka uygun bir alt yapı ile yapılacağı ayrı bir konudur.

100.Yıla stat yapılması yönetenlerin tercihidir.

Bu tercih tartışılabilir.

100.Yıla stat yapılmasını savunanların en baskın görüşü UEFA kriterlerine göre stadın, kentin en çabuk ulaşılabilecek (yürüme mesafesinde) bir yerde yapılmasıdır.

Şimdi soruyoruz..

Antalya Büyükşehir Belediyesinin yetki alanında bulunan Kepez, Aksu, Döşemealtı, Beldibi (yeni çıkartılmıştır) gibi ilçe ve beldelerde yaşayan Antalyalılara göre, 100.Yıl yürüyüş mesafesinde midir?

Aksu'dan, Kemerağzı'ndan, Kundu'dan, Döşemealtı'ndan (Yeşilbayır, Yeniköy), Odabaşı'ndan, Duacı'dan, Varsak'tan insanlar 100.Yıla yürüyerek mi gelecektir?

Bu bölgelere göre stat UEFA kriterlerini taşıyacak mı?

Tüm yatırımları asıl Antalya olan ve rantı yüksek Muratpaşa'ya yüklemek nasıl bir anlayıştır.

Muratpaşa yatırıma doymuştur.

Antalya'nın yeni ilçeleri ve beldeleri yatırım beklemektedir.

Bir stadın Büyükşehir sınırları içinde Aksu'ya ve Döşemealtı'na yapılmasının o bölgeye katkısını ve Muratpaşa'ya vereceği rahatlığı göremeyenler, bu konuda fazla düşünce üretemezler.

Bir an için 100.Yıl'ın stad için seçildiğini düşünüp, kabul ettiğimizde;

Ortaya çıkan ve bizimde bu güne kadar koyduğumuz tavır stadın yaptırılış biçimindeki hukuksuzluktur.

1/25.000 ölçekli planda spor alanı görünen bir yerin, en değerli 40.000m2'sini aynı yerde eş değer alan yaratmadan,

1/5.000 ölçekli planda MGA yani ticarete çevirip, 1/1.000 ölçekli planda  40.000m2'lik alanın tamamına ticari nitelik yüklenen Bodrumda kat serbestisi, blok boyu aranmaz, plan notu konularak 300m yüksekliğinde 100 katlı gökdelen veya rezidans yaptırarak bu alana stat yaptırmak veya bunu savunmak akıl sahiplerinin işi değildir.

Konumuza dönecek olursak, yıkılma tehlikesi nedeni ile kullandırılmayan, ancak ne yıkılıp nede tamir edilen Atatürk Stadının geleceği hepimiz tarafından merak edilmektedir.

Mardan ve daha sonra Akdeniz Üniversitesine ait stadyumda maçlarını yapmak zorunda bırakılan Antalyaspor'a mevcut stadı şuana kadar diğer stadlara yaptıkları masraf kadar bir harcama ile onarım yapıp yeni stat yapılıncaya kadar (kat karşılığı ve rant karşılığı olmadan Devlet bütçesinden) Antalyaspor'un maçlarını eski stadında yaptırmayanların düşüncesi ne olabilir?

Akla gelen cevap;

Bu güzelim alan, muhtemel yeni stadı yapacaklara sunulacak bir alan olarak tutulmaktadır.

Umarız değildir...

Saygılarımla..