Türkiye’de işsizlik ayrı bir sorun, bulunan işlerin niteliğinin düşüklüğü daha büyük bir sorun. Sevgili okurlar; bir ülkenin ekonomik kalkınmışlığı ya da refah seviyesi göstergesi o ülkedeki insanların hangi sektörlerde istihdam ettiği ile doğru orantılıdır. Maalesef Türkiye’de tablo acı… İŞKUR verilerine göre 2024 yılında 1,5 milyon kişi işe yerleştirildi. Özel güvenlik görevlisi, turizm ve otelcilik elemanı, reyon görevlisi ilk üç sırada yer aldı.
Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) verilerine göre, geçen yıl 555 bin 921'i kadın, 897 bin 912'si erkek olmak üzere 1 milyon 453 bin 833 kişi işe yerleştirildi. Bu kişilerden 45 bini engelli bireylerden oluştu. 2024 verilerine göre; 74.900 kişi özel ve kamu sektörlerinde olmak üzere silahsız özel güvenlik görevlisi olarak İŞKUR aracılığıyla istihdam edildi. Listenin devamı şöyle varın siz düşünün gerisini… Turizm ve otelcilik elemanı 65 bin 123 kişi, Reyon görevlisi 53 bin 327 kişi, Konfeksiyon işçisi 43 bin 830 kişi, Garson 40 bin 691 kişi. Bu meslekleri, elle imalat işi yapanlar, market elemanı, satış elemanı, çağrı merkezi müşteri temsilcisi ve gıda alanında perakende satış elemanı takip ediyor.
Evet maalesef iş için kıvranan o kadar çok kişi var ki çevremizde, bu şanslı olan yaklaşık 1,5 milyon kişinin girdiği işlerin niteliğini de görüyorsunuz. Yeter ki işim olsun diye, sigortam olsun diye, aile, eş, çevre baskısı yüzünden üniversite mezunu olan yüzbinlerce kişi büyük bir çoğunluğu asgari ücret olan maaşlardaki; reyon görevlisi, market elemanı ya da bir sitede güvenlik görevlisi olmaya razı oluyorlar…
İŞKUR tarafından açıklanan verileri yorumlayan Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay Şahan da; düşük ücret politikalarının (asgari ücret) uygulanmasının istihdam açığını büyütmeye devam edeceğini vurgulayor. Şahan ayrıca, “ Bu olumsuzluklar da nitelikli personel bulunamaması sorununu yaratıyor. Veriler, özel güvenlik görevlisi pozisyonunun en çok tercih edilen meslek olduğunu gösterse de aslında bu pozisyonda yüksek bir turnover olduğunun açık bir kanıtı” diyor…Bu da düşük ücret ve bu işi geçici bir iş olarak gören daha iyi iş kovalayan kişilerin boşta kalmamak adına bir bu mesleği bir basamak olarak görmelerinden kaynaklanıyor.
72 Milyar TL Büyüklüğünde…
Bu vesileyle 2024 yılının istihdam şampiyonu olan özel güvenlik sektörünü dillerseniz biraz yakından irdeleyelim…Özel güvenlik sektörünün ekonomik büyüklüğü 72 milyar TL’nin üzerinde. 548 eğitim kurumu, 361 belediye şirketi, 73 alarm izleme merkeziyle birlikte 100 bini aşkın yerde görev yapan 371 bin özel güvenlik görevlisi sektörün büyüklüğünü gözler önüne serse de yaklaşık 14 bin özel güvenlik görevlisine daha ihtiyaç duyuluyor. 2024’te Avrupa’da 37 milyar euro büyüklüğe erişen özel güvenlik sektörünün 2025’te ülkemizde 4,5 milyar euroluk bir hacme ulaşması bekleniyor. Sektörün sorunları arasında eğitimli ve nitelikli personel eksikliği önde geliyor. Aslında 2024 yılında 75 bin özel güvenlik görevlisi istihdamı yaşanmasına rağmen uzmanlara göre özellikle; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa gibi büyükşehirlerdeki hastaneler, okullar, toplu konutlar ve kamu binaları gibi birçok yerde daha fazla özel güvenlik görevlisine ihtiyaç var.
Kaynak: https://media.iskur.gov.tr/99955/12-aralik-2024-aylik-istatistik-bulteni.pdf