Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve Silivri'ye uzanan süreç sonrasında kimileri özgürlüklerini kaybederken yaşananların bedelini ekonomik olarak tüm Türkiye ödüyor. Nasıl mı? Yaşanan belirsizlik yüzünden üç gün içerisinde Merkez Bankası’nın 27 milyar dolarlık rezervi buharlaştı. Borsa İstanbul’da şirketler 30 milyar dolardan fazla değer kaybetti. Ülkemizin borçlanma maliyeti bir anda 8, 9 puan arttı. Yani, son bir haftada gerçekleştirilen operasyonların bütçeye kaybı 950 milyar.
Sevgili okurlar; hukuk olmadan adalet olmaz. Adalet olmadan da ekonomi olmaz. Evet maalesef son haftalarda yaşanan olaylar sonrasında ülkemizdeki ‘Demokrasimiz’ büyük bir yara almış durumda. Seçilmiş bir belediye başkanının tutuklanması gerçekten bizim gibi bir ülkeye yakışmıyor.
Yaşanan olayların demokrasi ve hukuk dışında bir büyük faturası da maalesef ülke ekonomisine oldu. Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası Merkez Bankası’nın 27 milyar dolarlık rezervi buharlaştığını ve Borsa İstanbul’da şirketlerin 30 milyar dolardan fazla değer kaybettiğini ayrıca ülkemizin borçlanma maliyetinin bir anda 8, 9 puan arttığını da TBMM’de dile getirdi. Vekilimizin bu gerçekleri Meclis kürsüsünden paylaşması çok değerli buluyorum. Biliyorsunuz olaylar patlak vermesinden sonra döviz fırlamıştı. İşte o fırlayış sonrasında 684 milyarlık bir ek borçla ülkemiz karşı karşıya kaldı.
Değerli okurlar, bu ciddi, büyük bir rakam. 684 milyarlık bu ek borç yüküyle ülkemiz için birçok yatırım yapılabilirdi. Vekilimiz Kaya bunları hesaplamış. Türkiye'deki tüm öğrencilere dört yıl boyunca ücretsiz yemek verilebilirdi. 16 milyon emeklimize 2 bayram boyunca toplam 40 bin TL bayram ikramiyesi verilebilirdi. Çiftçilerimize beş yıl boyunca ücretsiz mazot verilebilirdi. 1 milyon küçük üreticimize sıfır faizli kredi verilebilirdi. Yine bu 684 milyar lirayla 500 bin sosyal konut inşa edilebilirdi. Bugün kira ödeyemeyen milyonlarca vatandaşımıza sıcak bir yuva sağlanabilirdi…
Son bir haftada gerçekleştirilen operasyonların ekonomik maliyetine ilişkin DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da bir hesap yapmış. Babacan, son bir haftada gerçekleştirilen operasyonların bütçeye 950 milyar kaybettirdiğini söyledi. Sadece hisse senedi halka açık olan şirketlerin değer kaybının 40 milyar dolar olduğunu belirten Babacan isyanını; “Çok büyük bedeller ödüyoruz çok büyük” olarak ifade etmiş. Babacan’ın isyanına katılmamak mümkün değil. Çünkü bu paralar hepimizin, ülkemizin, bizlerin, gençlerin, çocuklarımızın parası…
Değerli okurlar, hukuk, adalet ve şeffaflık düsturlarından hiçbir zaman zarar gelmez. Çünkü mesele A Partisi, B Partisi, C Partisi değil… Mesele şu anda demokrasi meselesi. Unutmayın hatası olan hesabını verir… Zira, siyaset herkese lazım olmayabilir, ancak unutulmamalıdır ki “hukuk”, bu ülkede yaşayan herkese lazım.