Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yerel Suyumuzu korumalıyız!

Suyumuzu korumalıyız!

Akdeniz Mühendislik Günleri kapsamında suyun geleceği ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için “Akdeniz Su Havzası ve Suyun Geleceği” konulu çalıştay, bugün Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirildi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Suyumuzu korumalıyız!

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı öncülüğünde, TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi, Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Antalya Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şubesi ve Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi birlikte düzenlediği çalıştayda “Akdeniz Su Havzası ve Suyun Geleceği” konuşuldu. Çalıştayda, Prof.Dr. Ayşe Muhammetoğlu, “Suyun verimli kullanımı ve kentsel su yönetimi” konulu, Prof. Dr.İrfan Yolcubal ise “Antalya Havzası yeraltı su kaynaklarının durumu: riskler ve çözüm önerileri” konulu sunum yaptı. Sunumların ardından ise ASAT Genel Müdür Yardımcısı Osman Yıldız, Prof.Dr. Ayşen Davraz, DSİ-Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Şube Müdürü Atilla Turabik, Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şube Başkanı Derya Ünver ve Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik panelde konuşmacı olarak yer aldı. Çalıştayın açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Özen, mühendislik günlerinin kapsamı ve oluşumu hakkın da bilgi verdi. Dekan Özen, “Mühendislik günleri etkinliği ile bölgemizin, kentimizin ve ülkemizin güncel sorunlarını bilimsel temelde araştırmalara dayalı irdelemek ve sorunların nedenlerini anlamak ve karar mercileri ile çözüm önerilerini paylaşmak adına bir mühendislik günleri platformu oluşturmayı düşündük. Bu anlamda fakültemizin bu birikiminin şehrimize, bileşenler ve paydaşlarla beraber yansıttığımız için mutluyuz” dedi. 

WhatsApp Image 2022-11-30 at 17.43.33 (1)

“KENTSEL SU YÖNETİMİ PLANI HAZIR”

Suyun tüm canlılar için vazgeçilemez temel bir kaynak olduğunu söyleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Başdanışmanı Cem Oğuz, “İnsanların su kaynaklarına sağlıklı ve güvenilir bir şekilde erişebilmesi, suyun yeterli miktarda ve istenilen kalitede olması ve suyun stratejik ancak çeşitli nedenlerle tükenebilecek bir doğal kaynak olduğu gerçeğinin tam olarak anlaşılmasıyla mümkündür. Mevcut su kaynakları korunmalıdır. Antalya özel bir kent. Bugün Antalya’da bizler 2.6 milyon yerleşik nüfusun, yılda da bu nüfusun 9 katı kadar 23 milyon yerli ve yabancı ziyaretçinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını kesintisiz, hijyenik ve güvenli olarak verebiliyoruz. Ama asıl başarı bunu sürdürebilmektir. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT olarak Antalya ili entegre kentsel su yönetimi planını hazırladık. Proje bugünden başlayıp ileriye dönük analizler üzerinde hayata geçirilecek tedbirleri içeriyor” dedi.

WhatsApp Image 2022-11-30 at 17.43.34 (5)

“AKDENİZ SU HAVZASI DEĞERLİ”

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca çalıştayda yaptığı konuşmada, “Makina Mühendisleri olarak suyun transferi, suyun çıkarılması, kullanılan cihazlar konusunda uzman bir meslek grubuyuz. Özellikle bilinçsiz bir şekilde yapılan sondajlar ve bunun ileriki dönemdeki etkileri, ya da tarımda yapılan sulamalar konusunda bilincin yaratılması için kamu kurumlarımızla birlikte sürekli istişare halindeyiz. Bu ortak çalıştayla hem bu konu üzerinde akademik bir ilerleme sağlanabileceğini hem de odalardaki uzman meslektaşlar vasıtasıyla uygulamacı yönüyle de bu konuya bakış gösterilebileceğini düşünerek bu konuda birleştik ve çalıştayımızı oluşturduk. Bugün suyun maliyeti çok konuşuluyor. Suyun maliyeti bizi de çok ilgilendiriyor. Çünkü pompalarla biz bunları çekiyoruz. Ama bir zaman geldiğinde maliyetten önemli bir şey ortaya çıkabilir o da su olmayabilir. O nedenle Akdeniz su havzası değerli, suyun geleceği bizim için önemli” dedi.

akdeniz (2)

“YERALTI SULARINA ZARAR VERİYOR”

“Antalya cazibesi çok fazla olan bir şehir. Yerli yabancı herkesin yaşamak istediği, çok ciddi göç alan bir şehirde yaşıyoruz. Kaynaklar kısıtlı ve artmıyor. Bunları da doğru kullanmaya ihtiyaç var” diyen Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, “Kaçak sondajlar konusu çok hassas bir konu. Her geçen gün artıyor sondajlar ama kontörlü yok. Buna bir çözüm getirmek gerekiyor. Sondajlar yeraltı sularına zarar veriyor. Ekonomik çözümlere ihtiyacımız var, sosyopolitik çözümlere ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

WhatsApp Image 2022-11-30 at 17.43.34 (4)

“ÖNLEM ALMAK ÇOK KOLAY”

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik ise yaptığı konuşmada, “Asıl olan insanın kendisi ve insan için en önemli üç şey su, hava ve gıda. Su hayatımızdaki en önemli ikinci şey. Güneşin ne zaman doğup batacağını biliyoruz, ne kadar suya ihtiyaç kaldığını biliyoruz, aslında çırpınıyoruz. Yani Antalya’nın en verimli su kaynağı Kırkgöz kaynakları binlerce yıldır akıyor, taşıyor. Son elli yıla geliyorsunuz kurak dönemde hacminin yüzde 65’ini kaybetmiş. Korkuteli’ni kaybettik. Sıra Elmalı’da. Her şey ortada. 60-70 milyon metreküp suyumuz Düden’den göz göre göre boşa akıyor. Suyumuz boşa akıyor ve ovanın yeraltı suyu hızlı bir şekilde tükeniyor. Avlan Gölü kurudu. Karar vericiler sayesinde tekrar su tutuyor. Görülmeyen yeraltı gölleri ne olacak? Bugün Korkuteli’nde yeraltı gölümüz yaklaşık olarak 100 metre çekildi. Avlan Gölü’nün neredeyse 5 kat daha hacminde. Yani bugün Elmalı bu kaderi paylaşmasın. Önlem almak çok kolay” diyerek yetkililere seslendi.

HABER/FADİME YİĞİT

WhatsApp Image 2022-11-30 at 17.43.33 (5)

WhatsApp Image 2022-11-30 at 17.43.33 (4)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Alanya Vergi Dairesi Müdürlüğü Şekerhanı Mah.de 17 m² dükkanı satışa sunuyor

Alanya Vergi Dairesi Müdürlüğü Şekerhanı Mah.de 17 m² dükkanı satışa sunuyor