Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Yerel Putin’den Erdoğan’a seçim jesti

Putin’den Erdoğan’a seçim jesti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık yayınladığı raporunda geçtiğimiz aylarda askıya alınan daha sonra da tekrar yürürlüğe konulan ‘Tahıl Koridoru’ anlaşmasının uzatılmasının Putin’in, Erdoğan’a seçim jesti olduğunu aktardı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Putin’den Erdoğan’a seçim jesti

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak Rusya, haftalık raporunda, “Tek taraflı aldığı kararla ‘Tahıl Koridoru’ anlaşmasını 60 gün daha uzattı. Ukrayna ise 120 gün uzatıldığını iddia ediyor. Türkiye ve Birleşmiş Milletler girişimiyle başlatılan anlaşmanın uzatılması, Rusya’nın iktidara ve Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seçim jesti olarak yorumlanabilir! Seçim öncesi dış politikada bazı adımlar atarak dış dünyada destek ve pozitif algı yaratmaya, buradan da seçim sürecinde katkı sağlamaya yönelen iktidarın Suriye’de liderler zirvesi beklentisi Esad’ın koşulları nedeniyle gerçekleşmedi. NATO, AB ve ABD nezdinde destek için Finlandiya’nın NATO üyeliğini öne çekerek onay sürecini başlatan Cumhurbaşkanı (CB) Erdoğan, uluslararası alanda bir başka girişimi ise Rusya üzerinden gerçekleştirmek istiyor” dedi.

“60 GÜN UZATILDI”

Erdoğan Toprak, “Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin tahıl ve gübre ihracatı konusunda verilen sözlerin tutulmadığı, anlaşma koşullarına batılı ülkelerin ve ABD’nin uymadığı gerekçesiyle süresi 18 Mart’ta dolan Tahıl Koridoru anlaşmasını uzatmayacağını ilan etmişti. CB Erdoğan’ın gerek Rusya gerekse Ukrayna liderleriyle yaptığı telefon görüşmeleri ardından ise geçen hafta 60 günlük bir uzatma kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatı yapılmasına olanak sağlayan anlaşmanın Putin’in talimatıyla 60 gün süreyle uzatıldığını açıkladı. Putin’in 60 günlük uzatma kararın ardından, bu sonucun alınmasına katkı sağladığı için BM ve batılı ülkelerden Türkiye’ye olumlu destek mesajları geldi. Aynı zamanda dünyanın en büyük gübre üreticilerinden birisi olan Rusya, söz konusu anlaşma ile Rus tahılı ve gübresinin de engelleme ve ambargo olmaksızın uluslararası pazarlara erişimi için söz almıştı. Ancak şu ana kadar bu konuda Rusya’ya verilen sözler tutulmadığı gibi, anlaşmada yer alan Rusya lehine maddeler de uygulanmadı” ifadelerini kullandı.

“SİYASİ PAY AMACINDA”

Toprak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce de Rus tahılının Türkiye’de işlenerek üçüncü ülkelere un şeklinde gönderilmesinin planlandığını, Putin ile bu konuda mutabakata vardıklarını açıklamıştı. Çanakkale Şehitlerini anma töreninde Tahıl Koridoru anlaşmasının uzatıldığını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, uluslararası alanda olumlu karşılanan bu adımı gündeme getirerek kendisine siyasi pay çıkartmak istediği anlaşılıyor. Daha sonra Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada; anlaşmanın uzatılmasında Türkiye’nin yürüttüğü girişimlere teşekkür edilmesi, Rusya’nın tahıl ve gübresine ihraç olanağı sağlamak için her türlü çabanın gösterileceğinin vurgulanması, bugüne kadar anlaşmanın mağduru olan Rusya’nın gönlünü almaya yönelik ifadelerdir. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin ‘savaş suçu’ nedeniyle hakkında yakalama-tutuklama kararı aldığı Putin’in, buna rağmen seçim öncesi iktidara siyasi ve ekonomik destek için Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile deprem bölesini ziyaret edeceği geçen hafta Rus devlet medyasında yer aldı. Rusya Devlet Başkanı muhtemelen bu ziyarette ülkesinin deprem bölgesi için önemli tutarda bir parasal hibede bulunacağını da duyuracak” dedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
AB ülkelerine yapılan ilk iltica başvurularına ilişkin yayınlanan listede Türkiye, üst sıralarda yer aldı

AB ülkelerine yapılan ilk iltica başvurularına ilişkin yayınlanan listede Türkiye, üst sıralarda yer aldı