Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yerel Kaş ranta direniyor

Kaş ranta direniyor

Kaş ilçesinde yer alan Kaş Marina’yı işleten Makyol ve Setur ortaklığındaki Makmarin A. Ş. tarafından mevcut yapılara otel ve spa merkezinin eklenmesi ve ticari alanların yapımına çevrecilerden büyük tepkiler geldi. Kaş Belediyesi Meclisi’nde 3’üncü kez geldiğinde kabul gören imar plan değişikliği Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek karara bağlanacak. Kaş sakinleri ve çevreciler ise internette proje iptali için imza kampanyası başlattı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kaş ranta direniyor

“Marina’nın doğu kısmına yeni bir giriş alanı yapılmış ve bu giriş alanının 1. Derece sit alanı olduğunu görmüştük. Şu an bu kısım boş ve otopark olarak kullanılıyor” diyen Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Aksoy, “Projede tüm otel alanını yıkıp yeniden yapıyorlar inşaat alanını yüzde 50 büyütmüş oluyorlar. Daha önce 4 tane 2 şer bloktan oluşan alan 5’erli  3 bloktan oluşması hedefleniyor. Bir tane spa merkezi yapılması planlanıyor. 8 dönüm alana 18 yapı sıkıştırılıyor. Sahil kısmına da kafe ve restoran yaparak bir caddeye çeviriyorlar tıpkı bir AVM’ye çevrilmek isteniyor. Yapılaşma çok ciddi şekilde artıyor” ifadelerini kullandı.

“SAHİLE DUVAR ÖRÜLÜYOR”

Başkan Ahmet Murat Aksoy, “Halk arasında Bucak Denizi denilen alanda 2014’te yapılan araştırmada Kaş denizinin kirletici noktalarından ilki artıma tesisin olduğu  nokta ikinci kısmı ise Marina olarak söylenmiş. Burada 487 tekne olan kapasiteye 122 tekne daha ekleyerek 2 iskele yapılması planlanıyor. Burada tekne kapasitesi de yüzde 25 artıyor. Hem yapı alanını yüzde 50 hem tekne kapasitesini yüzde 25 arttırdığı projede çevre değerlendirilmesi yapılması gerek. Kaş’ın imar planlarında kentin siluetini bozmamak esas olmalıdır. 4.5 metre olan yapılar 6.5 metreye çıkarılacak. Bu yükseltme yapıldığı zaman sahile duvar örüyorsunuz. 122 teknenin Kaş’ın sahiline kirlilik etkisi ne olacak? Burada devlet yüzde 20 inşaat yapılabilir demiş, burası önceden yat turizmine ve yat sahiplerine hizmet eden alan artık otelcilik yapısına dönüşmüş” dedi.

SÖZ BÜYÜKŞEHİRDE

Başkan Ahmet Aksoy, doğanın tahrip olmaması için mücadele ettiklerini belirterek, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş’ın ‘İmarı yüzde 10’dan yüzde 8’e düşürdükleri için mecliste evet oyu kullandık’ söylemleri üzerine “2 kez meclisten ret alan bir madde, 3’üncü kez geldiğine MHP meclis üyelerinin bir tanesinin evet demesi ile meclisten geçiyor. İmar plan değişikliği Antalya Büyükşehir Meclisi’ne gidecek ve orada oylanacak. Büyükşehir onaylamazsa iptal olacak. Bu durumda tüm doğaya zarar veriyor. Şu an mevcut olan proje ödüllü ve çevre dostu bir proje ama yeni gelecek proje ile otel mantığı ile işletilecek ve ticarileşecek. Buradaki, proje tamamen rant için yapıldı. Firma yetkililerinden bir şehir plancısı bize gelerek ‘Biz firmayız, buradan maksimum kar elde etmek istiyoruz’ dedi. Devletin tüm yapılarında görülen daha fazlasını isteme, çürüme, tüketme mantığını bu alan içinde görüyoruz.  Bu bölge şu an 3 çıpalı bir alan bu alana spa alanı yapıldığın 4 çıpa, helikopter pisti yapıldığında 5 çıpa oluyor. Hem yatak kapasitesi artacak, hem tekne kapasitesi artacak, hem restoran ve kafeler yapılacak, üzerine de yıldız arttırarak oda fiyatlarını yükselterek büyük bir rant yaratıyor. Projede her şey maksimum gelir elde etme üzerine planlanmış” diyerek Kaş’ın doğal dokusunun bozulmamasını istedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galvanizli sac çöp konteyneri ve plastik konteyner satın alınacaktır

Galvanizli sac çöp konteyneri ve plastik konteyner satın alınacaktır