Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Yerel Erzincan'daki altın madeni faciası Türkiye'yi endişelendiriyor

Erzincan'daki altın madeni faciası Türkiye'yi endişelendiriyor

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni kazasında 9 işçi göçük altında kalırken, kimyasalların Fırat’a karışma tehlikesi Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Maden Mühendisleri Odası (MMO) Antalya İl Temsilcisi Ali Balcı, 'Bu durum resmen çevre felaketi. Kelimeler kifayetsiz kalıyor' dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Erzincan'daki altın madeni faciası Türkiye'yi endişelendiriyor
MUHABİR: Kamer Durdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın CEO’su olduğu Çalık Holding’e ait Lidya Madencilik ve ABD menşeili SSR Mining ortaklığında kurulan Anagold Madencilik alt kuruluşu adı altında işletilen Erzincan’daki altın madeninde göçük oluşmuştu. Erzincan Valiliği, gerekli analizlerin yapıldığını açıklarken, uzmanlar çiftçilerin uyarılması gerektiğini belirtti.

Erzincan'daki altın madeni faciası Türkiye'yi endişelendiriyor

'TEKNİK TAKİP SAĞLANMALI'

Maden Mühendisleri Odası (MMO)Antalya İl Temsilcisi Ali Balcı, olayla ilgili yaptığı açıklamada, 'Söz konusu alanda, doğadan çıkarıldığı haliyle kırma eleme tesisinde boyutlandırılarak yığın haline getirilen ve altın cevherini de içeren kayaç, siyanür marifetiyle zenginleştirilmektedir. Olayın meydana geldiği alanda yapılan siyanür uygulaması göz önünde bulundurulduğunda, çevresel bakımdan da büyük bir facianın yaşandığı anlaşılmaktadır. Madencilik faaliyetleri sırasında oluşturulan bu denli büyük yığınların kaymaması için gerek proje aşamasında gerekse de uygulama aşamalarında, mühendislik bilgisi ve disiplinin dışına çıkılmamalıdır. Yığının kaymaması için yığının stabilite hesapları, mevsimsel koşullar da göz önünde bulundurularak özenle yapılmalı, periyodik olarak teknik takibi sağlanmalıdır. Tüm bu veriler ışığında işçilerin milyonlarca metreküp kaya kütlesinin altında kaldığı, çevreye tonlarca siyanürle kirlenmiş kaya kütlesinin yayıldığı bir faciada ihmaller zincirinin olduğu açıktır' dedi.

Erzincan'daki altın madeni faciası Türkiye'yi endişelendiriyor

'ÇOK BÜYÜK İHMAL VAR'

Ali Balcı, 'Altın madenciliği açık işlemeden önce maden çıkarılıyor kırma eleme tesisinde boyutlandırılıyor. Daha sonra diçleme yöntemiyle yani yığınların üzerine kimyasallar konuluyor. Bu kimyasallar yığına yağmurlama şeklinde üstten veriliyor. Bu kimyasallar yığınlara verilerek altını bünyesine topluyor. Aşağıdan da altınlı malzeme alınıyor. Üstte kalan pasa ise bir yığın yapılıyor. Kayan kısım bu yığın. Kaymasının birçok nedeni var. Zeminin iyi seçilmemesi, açının iyi seçilmemesi ihmaldir. Yığının yeri iyi seçilmemiş. Bir taraf ocağa bir taraf ise vadiye bakıyor. Bu malzeme kaydı. Yağışlı bir mevsim var. Bu yağmurlar bu malzemeleri yıkayacak, bu da ya dereye ya da yer altı sularına karışarak kirletecek. O dere Fırat Nehri’ni besliyor. Fırat’tan Basra Körfezi’ne kadar tüm su kaynakları bu malzemeyle kirlenecek. Bu kirlenme debi ile ilgili olarak az veya çok olabilir. Bu bir çevre felaketi. Burada kurumun madencilik şirketinin çok büyük ihmali ve kusuru var aynı zamanda bu işi denetlemeyenlerinde çok büyük kusuru var. 9 İşçinin toprak altında kaldığı söyleniyor ve uzun bir süre oldu' dedi.

'ÇİFTÇİLERİN UYARILMASI GEREKLİ'

Balcı, 'Fırat’tan numunelerin alınması gerekli. Bu numuneler alınarak ne kadar kirlilik var bunun tespit edilmesi lazım. Kirlilik belli bir sınırın üstündeyse de kesinlikle tarım arazilerinin sulanmaması için halkın uyarılması lazım. Ardından da bu kirliliğin kimyasal yollarla bağlayıcılar ile seviyesinin düşürülmesi ve bitirilmesi gerekir. Şu an bu konuyla ilgili bilgi yok. Vali Bey, ‘su kaynaklarından numuneler aldık ve analize gönderdik’ diyor. Bu analizlerin sonucuna bakmak lazım. Analizlere göre sonuç ortaya çıkacaktır. Bu gerçekten bir çevre felaketi. Daha önceden bu durumun ön görülmesi lazım. Hiçbir zaman bu tür heyelanlar olacağının işaretini vermeden oluşmaz. Mutlaka yukarıda çatlaklar oluşmuştur. Bununla ilgili gerekli önlemler zamanında alınmamış. Resmen kelimeler kifayetsiz kalıyor' diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yoğun Sağanak Sonrası Düden Şelalesi’nden Çamur Aktı

Yoğun Sağanak Sonrası Düden Şelalesi’nden Çamur Aktı