Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Yerel Hatay İskenderun'da şimşek fırtınası geceyi aydınlattı

Hatay İskenderun'da şimşek fırtınası geceyi aydınlattı

Hatay’da etkili olan şiddetli yağışla birlikte ortaya çıkan şimşek fırtınası, İskenderun Körfezi'nde geceyi adeta gündüze çevirdi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hatay İskenderun'da şimşek fırtınası geceyi aydınlattı
KAYNAK: İHA

Hatay’da akşam saatlerinde başlayan kuvvetli yağış, beraberinde şimşek fırtınasını da getirdi. Doğu Akdeniz’de yapılan yağış uyarılarının ardından İskenderun ve Belen ilçelerinde etkisini gösteren yağmur, kısa sürede şiddetini artırarak gökyüzünü aydınlatan şimşeklerle birleşti. Peş peşe çakan şimşekler, İskenderun Körfezi'ni adeta bir ışık şovuna çevirdi. Şimşekler, körfez üzerinde parlayarak geceyi gündüze çevirirken, görenleri kendine hayran bıraktı.

Doğu Akdeniz’de Yağış Uyarıları Karşılık Buldu

Meteoroloji yetkililerinin Doğu Akdeniz bölgesi için yaptığı yağış uyarıları, Hatay’da akşam saatlerinden itibaren etkisini göstermeye başladı. Gün içerisinde zaman zaman yağmurla birlikte kendini gösteren bulutlu hava, akşam saatlerinde yerini şiddetli sağanak ve şimşek fırtınasına bıraktı. Hatay’ın İskenderun ve Belen ilçelerinde hissedilen bu doğa olayı, bölge halkına görsel bir şölen sundu.

Kartpostallık Görüntüler Ortaya Çıktı

Şimşek fırtınasının İskenderun Körfezi üzerindeki etkisi, ortaya muhteşem manzaralar çıkardı. Peş peşe çakan şimşekler, gökyüzünü aydınlatırken, Akdeniz’in eşsiz manzarasıyla birleşerek adeta kartpostallık görüntüler oluşturdu. Bu görsel şöleni görenler, cep telefonlarıyla bu anları ölümsüzleştirmeye çalıştı. Şimşeklerin bu büyüleyici dansı, sosyal medya platformlarında da geniş yer buldu ve kısa sürede çok sayıda paylaşım yapıldı.

Vatandaşlar Hem Hayran Kaldı Hem Tedbirli Davrandı

Doğanın bu etkileyici gösterisini izleyen vatandaşlar, bir yandan manzarayı keyifle izlerken, bir yandan da olası tehlikelere karşı tedbirli davrandılar. Şimşek fırtınası sırasında dışarıda bulunmamaya özen gösteren bölge halkı, güvenli alanlarda bu nadir doğa olayını izledi.

Yağışlı Hava Etkisini Sürdürecek

Meteoroloji yetkilileri, Hatay ve çevresinde yağışlı havanın birkaç gün daha etkili olacağını belirterek, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi. Şiddetli yağışların özellikle akşam saatlerinde etkisini artırabileceği ve su baskınlarına yol açabileceği uyarısı yapıldı. Ayrıca, gök gürültülü sağanak yağışların da etkili olabileceği belirtildi.

Yıldırım Nedir, Nasıl Oluşur?

Yıldırım, bulut ile yer arasında meydana gelen yüksek gerilimli bir elektrik boşalmasıdır. Yıldırımın meydana gelebilmesi için bulut ve yerin farklı elektrik yüklerine sahip olması ve belirli bir potansiyel farka erişmesi gerekmektedir. Genellikle bulutun yere yakın olan bölümleri negatif, yer ise pozitif yüklü elektriğe sahiptir. Bazı koşullarda bunun tersi de olabilir. Bulutla yer arasındaki potansiyel farkı artarak belirli bir değere eriştiğinde, hava iletken olmamasına rağmen hava içerisinde iletken bir kanal oluşur ve elektriksel boşalma başlar, yani yıldırım meydana gelir. Yıldırım olayı, her ne kadar yıldırım düşmesi olarak bilinse de bulut ile yer arasındaki negatif ve pozitif elektrik yüklerinin pozisyonlarına göre bazen buluttan yere doğru, bazen de yerden buluta doğru olmaktadır.

Yıldırım, sadece dikey gelişmeli bulut olan kümülonimbus (Cb) bulutunun varlığında oluşabilir. Normal bir vatandaş için Cb bulutunu tespit etmek zor olabilir, ancak sağanak yağış, şimşek ve gök gürültüsünün olması, Cb bulutunun varlığını gösterir.

Yıldırım olayında ortaya çıkan enerji yaklaşık 1010 joule kadar olup bu enerji saniyenin milyonda biri zarfında geçtiği hava sütununun sıcaklığını 15000 °C’ye kadar ısıtabilir. İşte yıldırımın yakıcı ve yıkıcı etkisi açığa çıkan bu enerjinin sonucudur. Bir insana yıldırım çarpma olasılığı 600 binde birdir. Yıldırım çarpmış bir kazazedeye dokunmak tehlikeli değildir.dokunulduğu zaman çarpılma tehlikesi yoktur.

Yıldırımdan Nasıl Korunmalı?

Yıldırım oluşmasında meteorolojik şartların yanı sıra yer yüzeyinin durumu da çok önemlidir. Yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar gibi iyonlaştırıcı malzemeler yıldırım oluşumu için uygun koşullar hazırlarlar. Can ve mal kaybını en aza indirebilmek için aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınmalıdır:

  • Yüksek bina ve yapılarda (minare gibi) paratoner (yıldırımsavar) kullanılmalı.
     
  • Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı.
     
  • Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir.
     
  • Açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın.
     
  • Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın.
     
  • Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın.
     
  • Açık arazide gruplar halinde durulmamalı.
     
  • Elektrikli eşyaları fişlerinden çekin mümkün olduğunca kullanmayın.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hatay İskenderun’daki şiddetli yağışta yollar göle döndü

Hatay İskenderun’daki şiddetli yağışta yollar göle döndü