Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yerel Başkonsolos Türk Ocağı’nda

Başkonsolos Türk Ocağı’nda

Türk Ocağı Antalya Şubesi’nin hafta sonu sohbet toplantısına Kazakistan Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev konuk oldu. Kazak Türkü Sultan 1. Baybars’ın tarihteki mücadelesini konu alan konferansı çok sayıda kişi ile Kazakistan ve Avrasya Devletlerinin Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Akmaral Ryspai ve dernek üyeleri ilgiyle takip etti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Başkonsolos Türk Ocağı’nda

Açılış konuşmasına “Bu gün Türk dünyasındaki kardeş cumhuriyet Kazakistan’ı ve tarihini konuşmak için toplanmış bulunuyoruz” şeklindeki giriş cümlesiyle başlayan Türk Ocağı Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal, Kazakistan ile ilgili yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın dünyada geniş topraklara sahip 9. ülke olduğunu, yer altı zenginlikleri bakımından önemli olduğunu kaydetti. 1991’de bağımsızlığını ilan eden Kazakistan’ı tanıyan ilk ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu belirten Uysal, Mısır’da kurulmuş eski bir Türk devleti olan Memlüklüler’den bahsederek, “Bu devletin Yavuz Sultan Selim tarafından yıkıldığını biliyoruz ama kim tarafından kurulduğunu birçoğumuz bilmiyoruz” diyerek, Memlük devletini kuran Kıpçak Kazak Türk’ü Baybars ile ilgili bilgiler vermesi için başkonsolosu kürsüye davet etti.

IMG_20230616_204845

SULTAN BAYBARS’I ANLATTI

Kanafeyev, son yıllarda, Türk devletleri adına önemli gelişmelerin olduğuna dikkat çekerek başladığı konuşmasında, bölgesel ve uluslararası arenada Türkiye’nin ve Kazakistan’ın önemli gayretleri ile birçok alanda işbirliği geliştirdiklerini belirtti. Türk Devletler Teşkilatı’nın kurulmasının önemli bir başlangıç olduğuna değinerek, “Türk dili konuşan ülkeler parlamenterler asamblesinin oluşması, Türk kültür teşkilatının kurulması, ekonomide, sanatta ve askeri alanlarda atılan işbirliği adımlarında iki kardeş ülke olarak öncülük etmemizden sevinçliyim” dedi. “Bu gün Kıpçak Türkü Sultan Baybars’ın doğumunun 800. yılı Kazakistan’da kutlanıyor. Bu sebeple sizlere Sultan Baybars’ı anlatmak isterim” dedi ve Baybars’ın genç yaşta esir düştüğünü ve Şam’da köle olarak satıldığını, büyük mücadeleleri sonucu Mısır’da yaptığı çalışmalarla yükseldiğini, Memlük ordusunda komutan olarak Fransızların işgalci ordusunu yendiğini ve daha sonra Moğollara karşı Suriye’de zafer kazandığını anlattı. Daha sonra 1260 ve 1270 yılları arasında Moğollarla birçok defa karşılaşan Baybars’ın zaferler kazandığını söyleyen Başkonsolos Kuat Kanafeyev, 1970 yılında Sultan Baybars’ın dizanteriye yakalanarak vefat ettiğini anlattı. Kanafeyev, Baybars için “Ortaçağ tarihinin en önemli simalarından biridir” diyerek Müslüman olarak dinine bağlı biri olduğunu, çok zeki ve cesur olduğunu, savaşlarda ordusunun ön saflarında bizzat savaştığını belirtti. Başkonsolos Kanafeyev’e Türk Ocağı Başkanı Abdullah Uysal tarafından Türk Ocağı arması işlemeli plaket sunuldu.

Süleyman GEZİCİ 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sağlık Bakanlığı kronik rahatsızlıkların ilaç raporlarının süresini uzattı

Sağlık Bakanlığı kronik rahatsızlıkların ilaç raporlarının süresini uzattı