Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yerel Balon balığının ciğerini yemişti! Baba Arslan'ın son sağlık durumu ne?

Balon balığının ciğerini yemişti! Baba Arslan'ın son sağlık durumu ne?

Adana'da balon balığı yiyerek zehirlenen Arslan ailesi taburcu olmuş, baba Müfit Arslan yoğun bakımda entübe edilmişti.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Balon balığının ciğerini yemişti! Baba Arslan'ın son sağlık durumu ne?
KAYNAK: İHA

İskenderun'da balon balığı tüketiminden sonra zehirlenen Müfit Arslan'ın hastanedeki tedavisi devam ediyor. 2 Ocak'ta amatör balıkçı olan Arslan, ailesiyle birlikte yediği balon balığı sonucu zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Şu ana kadar taburcu edilen aile fertleri arasında Arslan'ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Balon Balığının Ciğerini Yemişti! Baba Arslan'ın Son Sağlık Durumu Ne

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde tedavi gören Arslan'ın durumu hakkında bilgi veren İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Kaniye Aydın, "Entübe edilen Müfit Arslan'ın durumu olumlu bir seyir izliyor. Bilinci açık ve solunum cihazından ayrıldı. Tedaviye olumlu yanıt verdiği için 2-3 gün içerisinde taburcu edilmesi bekleniyor. Ancak bu duruma özel bir tedavi yöntemi maalesef bulunmuyor. Balon balığı zehri, siyanürden daha tehlikeli bir madde içeriyor. Hastamız tedaviye olumlu yanıt verdi" şeklinde konuştu.

İç Hastalıkları Ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Kaniye Aydın

Balığın ciğerini yemesi sonucu zehirlendiği belirtilen Arslan'ın durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Aydın, "Bu zehir ölümcül bir etkiye sahip. Balığın türünün bilinmesi, erken tanı konulmasına yardımcı oldu. Zehir iç organlarda ve bazen deride bulunabiliyor. Hasta bu balığın resmini çekmiş, bu sayede erken tanı koyabildik. Vatandaşların bilmedikleri deniz ürünlerini tüketmemeleri önemli. Hastamızın hayatını kurtaran erken tanı oldu, kalıcı bir hasar beklenmiyor" ifadelerini kullandı.

Deniz ürünleri tüketirken dikkatli olunması gerektiği vurgulanan açıklamada, bilinmeyen balık türlerinden uzak durulması ve şüpheli durumda hemen uzman bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerildi.

Balon balığı ne kadar zehirli? Balon balığının kaç türü zehirli?

Türkiye denizlerinde bulunan 7 tür balon balığının tamamının zehirli. Özellikle Akdeniz ve Ege Denizi'nde sıkça rastlanan bu balıkların zehirli olduğunu vurgulayan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, vatandaşların bu balıkları tüketmemesi gerektiğini söyledi. Daha önce yaşanan zehirlenme vakalarını hatırlatan Turan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu konuda bilinçlendirme faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.

Balon balığı yenir mi? Balon balığı öldürür mü?

Balon balığının etinin tavuk etine benzediğine dikkat çeken Prof. Dr. Turan, bu benzerliğin insanları yanıltabileceğini belirtti. Balıkçılara balon balığının zehirli olduğunu anlattığını söyleyen Turan, balığın etinde bulunan tetrodotoksin adlı zehirin insanlarda ciddi rahatsızlıklara ve ölüme yol açabileceğini ifade etti.

Balon balığının avlanması yasak mı?

Balon balığının miligramında bile etkili zehir bulunduğunu belirten Turan, Japonya'da lisanssız olarak balon balığı satmanın ciddi bir cezasının olduğunu hatırlattı. Türkiye'de de benzer bir düzenleme olması gerektiğini savunan Turan, balon balığının avlanmasının ve tüketiminin yasak olduğunu ancak bu kurallara uymayanların olduğunu dile getirdi.

Turan, balon balığı tüketiminin hayati risk taşıdığını vurgulayarak, vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını ve hiçbir koşulda balon balığı tüketmemelerini önerdi. Balıkçılara ve halka yönelik bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiğini belirten Turan, bu zehirli balıklardan uzak durmanın önemine dikkat çekti.

Balon balığı kuyruğu ne kadar? Balon balığı alımları devam ediyor mu?

Türkiye’de denizlerde sıklıkla görülen balon balığıyla mücadeleye karşı çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Hatay’da balon balığı popülasyonuyla mücadeleye karşı yürütülen çalışmalarda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından 2020-2023 yılları arası toplam 51 bin 370 kuyruk alımı gerçekleşti. Balıkçılara 198 bin 48 TL destekleme ödemesi yapıldı. Balon balığı alımları 1 Aralık 2023 itibariyle sonlandırıldı ancak 2024 yılında da devam edecek.

Balon balığının en zehirli türleri

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise, 'Yapılan çalışmalarda kıyılarımızdaki 2 türün etinin daha zehirli olduğu belirtildi. Bunlardan ilki, en zehirlisi, çok küçük bir balon balığı var. Sarı balon balığı olarak adlandırdığımız kum renginde, bunun etinde tetrodotoksinin daha çok olduğu belirtiliyor. Lagocephalus sceleratus isimli büyük türde de zehir daha fazladır. Tüm balon balıklarında zehir var ama bu iki türde daha fazla yer alıyor. Yaklaşık 20 yıldan bu yana kıyılarımızda balon balıkları balıkçılarımız tarafından yakalanıyor.' diyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ford en popüler modelinin üretimine son verdi

Ford en popüler modelinin üretimine son verdi