Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yerel Antalya’nın Deprem Master Planı hala tamamlanamadı

Antalya’nın Deprem Master Planı hala tamamlanamadı

6 Şubat’ta 11 ili ve milyonlarca yurttaşı etkileyen depremlerin üzerinden 1 yıl geçti. Bu süreçte Antalya’nın Deprem Master çalışması hala tamamlanamazken, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, 'İRAP’ın çizdiği roller ile sonuca ulaşılamıyor. Sistem değişikliğine ihtiyaç var. Büyükşehir’in başarılı olmuş uygulamaları örnek alması gerekiyor' dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya’nın Deprem Master Planı hala tamamlanamadı
MUHABİR: Kamer Durdu

Geçtiğimiz yıl 55 binden fazla yurttaşın hayatını kaybettiği, 10 milyondan fazla yurttaşın ise göç etmek zorunda kaldığı depremler ile Türkiye sarsılmıştı. 2 milyon 600 bin yurttaşın yaşadığı 2. Derece deprem kuşağında yer alan Antalya’da ise deprem endişesi devam ederken, 31 Aralık 2023 tarihinde tamamlanacağı belirtilen ama 2025 yılına uzatılan Deprem Master Planı hala sonuçlanmadı. İl Afet Risk Azaltma Planı’na (İRAP) göre ilerleyen süreçte ilçe belediyeleri envanter sayımı yapamadığı için Büyükşehir Belediyesi ilk aşamayı tamamlayamamıştı. İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Kocaeli, Eskişehir, İzmir ve Manisa örneğini vererek, İRAP’a göre ilerleyen süreçte sistem değişikliği yapılması ve başarılı olan örneklerin alınması gerektiğini belirterek, 'İRAP yanlış bir sistem değil ama küçük ilçe belediyelerinin personeli ve teknik altyapısı yetersiz. Bu yüzden envanter sayımı yapılamadı. Örnek belediyelerin yolu izlenirse bu işlem kısa sürede tamamlanır. Sistem değiştirilerek, başarılı uygulamalar örnek alınmalı' dedi.

Antalya’nın Deprem Master Planı hala tamamlanamadı

'TÜM BELEDİYELER SINIFTA KALDI'

İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, 'İl Risk Afet Azaltma Planı’na (İRAP) göre Antalya’nın öncelikleri belirleniyor. Antalya için 4 risk öngörülüyor. Bu risklerden bir tanesi de deprem. Burada işlem iki aşamalı oluyor ilk. Yapı envanteri çalışmalarının bitirilmesi. Antalya’da yapıların risk durumunun tespit edilmesi. İkinci etapta da plan yapılması hedefleniyor. Birinci etap 31 Aralık 2023 itibari ile bitirilmesi gerekiyordu. İkinci etapta ise 2025 sonu itibari ile bitirilecek. Burada iş Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda ancak İRAP’a göre bir yol haritası çizilmiş. Burada ilçe belediyelerinin görevleri tanımlanmış. Envanteri ilçe belediyeleri, koordinasyonu ise Büyükşehir Belediyesi yapacak. İlçe belediyelerinin yapı envanterini 31 Aralık 2023’e kadar bitirmesi gerekiyordu. İlçe belediyeleri de, Büyükşehir’de bu işte maalesef sınıfta kaldı' dedi.

Antalya’nın Deprem Master Planı hala tamamlanamadı

'EL TAŞIN ALTINA KONULMALI'

Başkan Mehmet Soner Akdoğan, 'Burada koordinasyonsuzluk mu oldu yoksa ilçe belediyesi üzerine düşeni mi yapmadı bilgimiz yok. İRAP’a göre bizde bu işin paydaşıyız. İRAP’ın son sayfasında ilgili meslek odası Büyükşehir’in kendisine verdiği görevi tamamlar diyor. Biz burada bu süreçte bulunamadık. Sadece 31 Aralık 2023’e kadar bu iş bitmedi diyebiliyoruz. Burada hiçbir belediyemiz envanterini bitirmedi Büyükşehir’de haliyle envanter çalışmalarını tamamlayamadı. Büyükşehir bünyesinde Afet Müdürlüğü kuruldu. Afet Müdürlüğü şu an çalışıyor. Tüm belediyelerden envanterleri istediği biz biliyoruz. Süreç kör topal ilerliyor. Belediyeler Antalya’nın deprem önceliği olduğunu düşünmüyor. 6 Şubat’ın yıldönümünde yaptığımız açıklamada da belirttik. Biz depreme dirençli bir Antalya vaadi istiyoruz. Burada yapılacak program belli. Esasında Akdeniz Üniversitesi, İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası gibi kurumlar ve şehrin dinamikleri harekete geçirilerek 1 yıl içerisinde bitirilebilecek bir programdı. Tüm Antalya’yı 1 yılda bitirebiliriz. Deprem Master Planı açıklaması üzerinden 2 yıl geçti. Tüm kurumlar tüm paydaşlar taşın altına elini koyarsa bu iş bitirilebilir' diye konuştu.

Antalya’nın Deprem Master Planı hala tamamlanamadı

'KÜÇÜK İLÇE BELEDİYELERİNİN İMKANI YOK'

Başkan Akdoğan, 'Kocaeli’nde bu iş 8 ayda yapıldı. Kocaeli ve Antalya’nın yapı stoku benzer. Bu işin başında Büyükşehir Belediyesi var. Büyükşehirde ki meslektaşlarımızın iki yıldır canla başla çalıştığını biliyorum. Kocaeli örneği doğru bir örnek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ben ilçe belediyelerine bu işi bırakırsam bu iş yapılmaz’ dedi. Bunun ardından Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri Odası ile protokol imzaladı. Bu kurumlara yapı envanterini çıkarttırdı. İMO 130 kişilik bir ekip kurdu. Bu ekip 8 ayda envanterin ilk aşamasını bitirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İRAP’ın dışına çıkarak kendisi bir yol izledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ise İRAP’ın uygulamasını harfiyen yapmaya çalışıyor. Küçük bir belediyeye yapı envanterini çıkar diyor ama bu belediyenin ne personeli ne de teknik anlamda yeterliliği var. Küçük bir belediyenin bunu yapması mümkün değil. Bunu yapmak için hizmet alımı yapacak veya kendisine bir birim kuracak. Böyle olduğu için süreç uzuyor. Büyükşehir Belediyesi’nin sistem değiştirmesi lazım. İRAP kendilerine bir görev vermiş bir yol çizmiş ama İRAP’ın çizdiği yol sonuç alınabilecek bir yol değil. Sadece Kocaeli değil, İzmir, Eskişehir, Manisa gibi iller bunu başardı. Bu örnekler alınabilir. İRAP’ın dışına çıkarak sistem kuran Büyükşehirler bu işi yapabildiler ama İRAP’a harfiyen uyan belediyeler sonuç alamadı. İRAP yanlış bir sistem değil ama İRAP tam anlamıyla uygulanamıyor. Küçük ilçelerin envanteri çıkarılamaz çünkü orada teknik bir personel yok. İmar Müdürlüğü’nde inşaat mühendisi olmayan bir çok belediye var. 6 Şubat’ın ardından belediyeler inşaat mühendisi istihdam etme eğilimine gittiler. Teknik işgücü yetersiz bir belediyeye envanter çıkar ve risk gruplarını belirt dediğiniz zaman bir sonuç alınamaz. İRAP esasında rolleri çizmiş ama İRAP’ın çizdiği roller ile sonuca ulaşılamıyor. Büyükşehir iyi niyetli çalışıyor ama sistem değişikliğine ihtiyaç var. Büyükşehir’in başarılı olmuş uygulamaları örnek alması gerekiyor' dedi.


Antalya’nın Deprem Master Planı hala tamamlanamadı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rize'nin Çayeli ilçesindeki Çığ Anı Saniye Saniye Kaydedildi

Rize'nin Çayeli ilçesindeki Çığ Anı Saniye Saniye Kaydedildi