Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Yaşam Heyelan Riskleri Hakkında Önemli Uyarılar!

Heyelan Riskleri Hakkında Önemli Uyarılar!

Doğu Karadeniz'de artan heyelan riskleri ve bu risklere karşı alınması gereken önlemler hakkında Prof. Dr. Mustafa Cin'den önemli uyarılar geldi. Detaylar...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Heyelan Riskleri Hakkında Önemli Uyarılar!
KAYNAK: İHA

Doğu Karadeniz'de, ilkbahar ayları ve yağışların arttığı dönemlerde, heyelan risklerinin arttığını belirten Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü ve Afet Yönetim Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mustafa Cin, bu risklerle ilgili önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

A W155243 01

Doğal Felaket Heyelanlar ve Tehlikeleri

Heyelanların, arazi eğimine bağlı olarak yerdeki kütlelerin bir yerden başka bir yere taşınması sonucu meydana gelen doğal felaketler olduğunu belirten Prof. Dr. Cin, özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde, arazi yapısının yüksek eğimleri nedeniyle heyelanların sıklıkla yaşandığını ifade etti. Heyelanların içerisinde en yıkıcı etkiye sahip olanın, kütle hareketlerinin olduğunu vurguladı.

Doğu Karadeniz'de Yüksek Heyelan Riski

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek eğimli arazi yapısının, heyelan riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Cin, özellikle Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu illerini kapsayan bu bölgede eğim oranlarının oldukça yüksek olduğunu dile getirdi. Bu durumun, heyelan oluşumunu doğal bir olay haline getirdiğini açıkladı.

A W155243 02

A W155243 03

Sıcaklıkların ve Yağışların Etkisi

Prof. Dr. Cin, özellikle yaz aylarında artan sıcaklıkların ve yoğun yağışların, heyelan risklerini artırdığına dikkat çekti. Ani gelişen yağmurların toprağı doyurarak ağırlığını artırdığını ve alt tabakalardaki sürtünmenin azalmasına neden olarak heyelan oluşumunda etkili olduğunu belirtti.

İnsan Etkisi ve Tetikleyici Faktörler

Heyelan oluşumlarında insan etkisinin de önemli olduğunu belirten Cin, özellikle yol yapım çalışmaları sırasında yamaçların altının oyulmasının heyelanlara davetiye çıkardığını söyledi. Ayrıca depremlerin ve titreşim hareketlerinin de heyelanları tetikleyebileceğini ifade etti.

A W155243 05

A W155243 06

Önlemler ve Risk Haritaları

Heyelan riskine karşı alınabilecek önlemler ve risk haritaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Cin, yamaç eğimini azaltmanın, heyelan riskini azaltmada etkili bir önlem olduğunu belirtti. Ayrıca, devletin ve ilgili kurumların bu konuda gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hamza Turhan Ayberk Kimdir, Nereli ve Kaç Yaşında?

Hamza Turhan Ayberk Kimdir, Nereli ve Kaç Yaşında?