Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yaşam Konya'nın düğün tiridi geleneği Selçuklulardan günümüze kadar ulaştı

Konya'nın düğün tiridi geleneği Selçuklulardan günümüze kadar ulaştı

Selçuklulardan günümüze uzanan tarihi ile Konya'nın geleneksel düğün tirit lezzeti, şehrin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Konya'nın düğün tiridi geleneği Selçuklulardan günümüze kadar ulaştı
KAYNAK: İHA

Konya, asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir olarak, Selçuklu döneminden günümüze kadar ulaşan lezzetleriyle tanınıyor. Bu lezzetlerden biri de düğün tirit olarak bilinen geleneksel yemek. Düğünlerden önce düğün sahibinin yakın çevresine ikram edilen tirit, bayat ekmeklerin değerlendirilmesi amacıyla hazırlanıyor. Geleneksel olarak soğan, yoğurt, kavurma ve üzerine tereyağı dökülerek servis ediliyor.

Tiritin Geleneksel Yorumları

Konya'da geleneksel düğün yemekleri yapan restoran işletmecisi Tayyar Sami Atiker, tiridin Selçuklular döneminden geldiğini belirtti. Atiker, “Geleneksel Konya düğün tiridi, bayat ekmeklerin değerlendirilmesi amacıyla yapılan ve Selçuklu zamanına dayanan bir yemektir. Türk mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan tirit, günümüz şartlarında da çeşitli lezzetlerle sunulmaktadır. Bu yemeğin asıl amacı, geçmişten gelen tirit kültürünü günümüzde değerlendirip tam haliyle sunmaktır” dedi.

Düğünlerde Tirit Servisi

Tirit, Konya'da düğünlerden bir gün önce düzeltiliyor ve düğün sahibinin yakın misafirlerine ikram ediliyor. Atiker, bu özel yemeğin hazırlanışını şu şekilde anlattı: “Konya düğünlerinde bir gün önce kurutulmuş tandır ekmeği ile hazırlığa başlıyoruz. Ekmek, et suyundan geçirildikten sonra tabağa yerleştirilir. Üzerine sumaklı soğan, süzme yoğurt, kavurma eti ve tereyağı sosu eklenir. Son olarak maydanoz ve domates ile süsleyip, kızarmış tereyağını ekliyoruz.”

Tirit çeşitleri neler?

Konya'da tirit, çeşitli şekillerde yorumlanabiliyor. Kuşbaşı et, köfte veya kavurma etinden yapılan tiritler, bayat ekmeğin üzerine eklenen malzemelere göre değişiklik gösteriyor. Atiker, “Kimi tiritler kuşbaşı etinden, kimi köfte etinden yapılır. Bayat ekmek üzerine hangi malzeme eklenirse, tirit de o şekilde hazırlanır. Daha önce yokluk zamanlarında patlıcan, küflü peynir ve sebzelerle yapılan tiritler, günümüzde özellikle kavurma etinden yapılan versiyonları ile daha çok beğenilmektedir” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Uzmanı açıkladı: Adana'da sakatat hastaların da tercihi

Uzmanı açıkladı: Adana'da sakatat hastaların da tercihi