Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Yaşam Edirne Kırmızısı geri döndü: Kök boya bitkisinin 3. hasadı yapıldı

Edirne Kırmızısı geri döndü: Kök boya bitkisinin 3. hasadı yapıldı

Osmanlı döneminden miras kalan Edirne Kırmızısı, Trakya Üniversitesi'nin çalışmalarıyla yeniden hayat buldu. Kök boya bitkisinin 3. hasadı gerçekleştirildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Edirne Kırmızısı geri döndü: Kök boya bitkisinin 3. hasadı yapıldı
KAYNAK: İHA

Geçmişi 17. yüzyıla dayanan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan Edirne Kırmızısı, uzun süren çalışmalarla yeniden üretildi.

Edirne Kırmızısının Tarihi

Avrupa’ya casusluk yoluyla aktarılan ve formülü kaybolan bu Edirne kırmızısı, Trakya Üniversitesi tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Rengin üretiminde kullanılan Rubia tinctorum (kök boya) bitkisi, Edirne topraklarında yetiştirilerek başarılı bir şekilde hasat edildi.

Üçüncü Hasat yapıldı

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün Karaağaç'taki tıbbi aromatik ve boya bitkileri bahçesinde, Edirne Kırmızısı’nın üretiminde kullanılan kök boya bitkisinin üçüncü kez hasadı gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında, kazanlarda kaynatılan kök bitkisi ile kumaş ve iplikler boyandı. Edirne Kırmızısı ile boyanan iplik ve kumaşlar katılımcılar tarafından büyük bir hayranlıkla izlendi.

Casuslukla Avrupa’ya Taşınan Renk

Edirne Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Edirne Kırmızısı’nın tarihte uğruna casusluklar yapıldığını ve insanların formülü elde etmek için kaçırıldığını belirtti. Subaşı, son yıllarda yapılan pilot çalışmalarla birlikte bu rengin yeniden gün yüzüne çıkarıldığını ve bu başarıyla sanayi, tarım ve endüstri gibi birçok sektöre katkı sağlayacağını ifade etti.

Trakya Üniversitesi'nin Öncü Çalışmaları

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, 2017 yılından bu yana Edirne Kırmızısı’nı şehrin kültürüne kazandırmak için yürütülen çalışmalara dikkat çekti. Ayrıca, Edirne Kırmızısı ve Edirne Gülü Uygulama Araştırma Merkezi kurulması için yapılan başvurunun YÖK tarafından kabul edilmesinin de sevindirici olduğunu dile getirdi.

Edirne Kırmızısı’nın Geleceği

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, tıbbi aromatik ve boya bitkileri alanında çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, Edirne Kırmızısı’nın elde edildiği Rubia tinctorum bitkisinin önemine değindi. Bu doğal boyanın Osmanlı mirası olduğunu vurgulayan Tülek, bu alanda yapılan çalışmalarla üreticilere teknik destek sağladıklarını ifade etti.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İzmir'de eski eşi tarafından vurulan kadına DİSK Genel-İş'ten destek

İzmir'de eski eşi tarafından vurulan kadına DİSK Genel-İş'ten destek