Herhangi birgün gibi 3 Aralık Dünya Engelliler gününün benim için hiçbir farkı yoktur.
Bunu okuyan herkesi şaşırtmış olabilirim.
Sebebini sizlere açıklayacağım.
Engelliler kanunu (5378 Sayılı Kanun)01/07/2005 tarihinde çıkartılmıştır.
Mevcut yasa çıkarıldığından beri birçok kez değiştirilmiştir. Özelikle kamu binaları ,toplu taşıma düzenlemeleri ilgili uygulama ve denetim maddelerinin yürürlük tarihleri çıkarılan torba yasaların içerisinde sürekli ertelenmiştir.
İsterseniz birkaç örnekleme yapalım:
“Geçici Madde 2- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ‘sekiz yıl içinde’ engellilerin erişilebilirliğime uygun duruma getirilir.
Geçici Madde 3 - Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla koltuğu bulunan araçlarla sağlanan toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sekiz yıl içinde, sürücü koltuğu hariç dokuz ila on altı oturma yeri olan araçlarla verilen toplu taşıma hizmetleri, turizm taşımacılığı yapılan araçlarla sağlanan taşıma hizmetleri ve özel ve kamu şehirler arası toplu taşıma hizmetleri ile yolcu gemileri 7/7/2018 tarihine kadar engelliler için erişilebilir duruma getirilir.
(Ek:6/2/2014-6518/75 md.; Mülga: 10/9/2014-6552/144 md.; Yeniden düzenleme: 18/11/2014-6567/1 md.) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten sonra üretilen şehirler arası ve uluslararası yolcu taşımacılığı ile servis ve turizm taşımacılığı yapan araçlar dışında şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan erişilebilir olmayanlara yolcu taşıma hizmeti için yetki belgesi, izin ve çalışma ruhsatı verilmez.
(Ek fıkra: 18/11/2014-6567/1 md.) Şehirler arası yolcu taşıma hizmeti ile şehir içi servis ve turizm taşımacılığı hizmetinin erişilebilir hâle getirilmesi için usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının görüşleri alınmak suretiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca bu fıkranın yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”
Yukarıda aktarmış olduğum maddeler mevcut yasadan aktarılmıştır.
En son olarak 3 Şubat 2023 Tarihli 32093 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde belirtildiği gibi 2023-2025 yılları arasında Engelli Hakları Eylem Planı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yayınlanmıştır.
Bu eylem planına ilişkili olarak 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi yayınlanmıştır.
Bu belgedeki bazı başlıkları aktaracağım:
“Engelliler açısından içermeci ve erişilebilir bir toplum olmanın en temel gereklerinden biri de hem bir ilke hem de bir hak alanı olarak erişilebilirliktir. İçermeci ve erişilebilir toplum için konutlar da dahil binaların, açık alanların ve kamu hizmetlerinin, bilgi iletişim teknolojileri ve hizmetlerinin engelsiz olarak tasarlanması, uygulanması ve sunulması gerekmektedir”
“Engellilerin bağımsız ve güvenli bir şekilde hareketlilik sağlayabilmesi, istediği her yere ve hizmete ulaşabilmesi, bunları kullanabilmesi için yapılı çevre, ulaşım sistemleri ve hizmetleri dahil tüm kentsel hizmetlerde ve bilgi iletişim teknolojileri ve hizmetlerinde yönlendirici ve bilgilendirici tedbirlerin alınması temel önceliktir.”
Yukarıdaki yazılanlar ışığında yapılanlar yapılacakların aynası olmuştur.
Bizler beklemeye alıştık da hayat beklemiyor.
Tepkisiz Toplum Etkisiz Toplumdur.