Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Teknoloji Juno Io'nun volkanik dünyasını yakın mesafeden görüntüledi

Juno Io'nun volkanik dünyasını yakın mesafeden görüntüledi

NASA'nın Juno uzay aracı, Jüpiter'in uydusu Io'ya yaklaştı ve volkanik faaliyetleri inceledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Juno Io'nun volkanik dünyasını yakın mesafeden görüntüledi
MUHABİR: Tayfun Akyatan
KAYNAK: Haber Merkezi

NASA'nın Juno uzay aracı, Jüpiter'in uydusu Io'nun yakınından geçerek volkanik faaliyetleri inceledi. Hafta sonu gerçekleşen bu olayda Juno, Io'ya yaklaşık 1.500 km mesafeden geçti ve uyduyun yüzeyindeki tehlikeli çukurları detaylı bir şekilde gözlemledi.

Juno Io'nun volkanik dünyasını yakın mesafeden görüntüledi

Popüler Science Türkçe'nin haberine göre, JunoCam görüntüleyicisi ile yakalanan yeni görüntülerde, gri dev volkanlarla kaplı kızıl bir küreye odaklanıldı. Io, güneş sistemimizdeki en volkanik dünya olarak biliniyor. Dünya'da yılda yaklaşık 50 volkanik patlama gerçekleşirken, Io'da bu sayının 100 kat daha fazla olabileceği düşünülüyor.

Io'daki bu yoğun volkanik faaliyetlerin büyük bir kısmı Jüpiter'in kütleçekim etkisi tarafından tetikleniyor. Jüpiter ile diğer dev uydular arasındaki kütleçekim etkileşimi, Io'da sürtünme kaynaklı gelgitsel ısınmayı artırarak volkanik faaliyetleri tetikliyor.

Juno uzay aracının Io'ya yaptığı bu yakın uçuş, Galileo uzay aracının Ekim 2001'de gerçekleştirdiği benzer bir uçuştan bu yana en yakın uçuş oldu. Juno, Jüpiter'in yörüngesine ilk defa 2016'da girmişti. Bu görev, Jüpiter'in atmosferinin altında neler olduğunu keşfetmek ve gezegenin kökenlerini anlamak amacıyla tasarlanmıştı.

Juno'nun Io'nun volkanik faaliyetlerini yakından inceleyerek elde ettiği veriler, uzay bilimcilerine gezegenler arası etkileşimler ve iç yapı hakkında daha fazla bilgi sağlamak için kullanılacak. Juno'nun Io'ya ikinci yakın uçuşu 3 Şubat 2024'te gerçekleşecek ve bu süreçte Io'nun yüzeyine 1.500 km kadar yaklaşması planlanıyor. Bu uçuşlar, Jüpiter'in diğer uyduları Ganymede ve Europa'ya da yakından gözlem yapma imkanı sunacak. Juno görevi, Nisan ayından itibaren Juno'nun Kütleçekim Bilimi deneyini kullanarak Jüpiter'in üst atmosferinin bileşimini inceleyerek devam edecek ve 2025'in sonlarına kadar tamamlanması bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İtalyan Bob saç modası trendlerde! İtalyan Bob kimlere yakışır?

İtalyan Bob saç modası trendlerde! İtalyan Bob kimlere yakışır?