Madem evdeyiz, o zaman hadi biraz oynaşalım. Sözüm “erkek” ler için. El bebek gül bebek büyütüldünüz, her türlü ihtiyaçlarınız önce anneniz, ardından ablanız- kızkardeşiniz veya eşiniz tarafından karşılandı.

 

Babanız, kendi anne- babasından gördüğü gibi sadece çalıştı, para kazandı. Kendi çorabını bile yıkamadı, kravatını bile ütülemedi, dahası bir yumurta bile kırmadı. Size bi uçurtma yapmadı en kasnaklısından.

 

En iyi eğitimi aldınız, en başarılı sizdiniz. En iyi işi bulup en iyi yaşam koşullarına kavuştunuz. Hiç çay demlemediniz ama umuma açık mekanlarda çayın envai türünü saydınız sipariş verirken. Mantarı

N nerde yetiştiğini görmediniz ama tüm türlerini öğrendiniz.

 

Nizamettin Özmen’in çocukları öyle yetişmedi ama. Peki kendisi neye üzülür. Özüm ve İlkem’in arkadaşların dan mesela karpuzun nasıl bir kökende yetiştiğini bilmeyen varmış. Ananas değil karpuzdan söz ediyoruz.

 

Neyse, madem bu ara “evdeyiz” hadi bi güzellik yapın. Hem kendinize, hem ailenize. Size bi önerim var. Küçük saksılarda canlı bitkiler yetiştirmeyi öğrenin. Evet son günlerde pek moda olan sukulentlerden söz ediyorum. Yani “dikensiz kaktüs.”  Eskiden ”Güneş Kaktüsü” veya “et kaktüsü” derdik.   

 

 Sıcak ülkelerde yetişen sukulentler uzun ömürlü bakımıyla dikkat çekiyor. Sıcak iklimleri seven sukulentlerin soğuklara karşı da dayanıklı türleri mevcut… Aynı zamanda dış görünüşü itibariyle yalnızca bir bitki değil; ofisinizde yahut evinizde kullanabileceğiniz şık bir aksesuar görevini de görüyor.

Sukulent saksısı seçiminde dikkat edilmesi gereken tek önemli nokta, bitkinin saksıya yerleştirilirken yaprakların iç içe geçmemesi ve boyutunun ne çok küçük ne de aşırı büyük olması… Çünkü aşırı dar bir ortamda bitkinin zarar görmesi olası bir ihtimal olduğu için geniş hacimli bir saksıda kökler hava alabilir ve bu da bitkiye zarar verebilir. Sukulenti ektiğiniz tarihten itibaren 2 hafta içerisinde kök salmaya başlayacak ve gelişimini bu şekilde takip edebileceksiniz. Ayrıca önemli bir dipnot; sukulent toprağı kumlu çöl yapısını benimsedikleri için başka topraklar ile değişimi yapılmamalı ve buna özellikle hassasiyet gösterilmeli. Aynı zamanda renkli sukulentleri birbirine karıştırarak kendinizce gökkuşağını andıran bir görüntü de yakalayabilirsiniz. Bu arada neredeyse tüm çeşitlerini bir yaprağını kopartıp toprağa bırakarak çoğaltmanız mümkün.