Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Siyaset Özgür Özel 27'nci yasama dönemini değerlendirdi

Özgür Özel 27'nci yasama dönemini değerlendirdi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'nin 27'nci Dönem Yasama çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), tarihte ilk kez 27’nci Dönem’de 6 yasama yılını yaşadı. Dün akşam Genel Kurul, 86’ncı Birleşim ile kapandı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 27’nci dönemi değerlendirdi.

“27’NCİ DÖNEM MAALESEF MECLİS’İN İTİBAR KAZANDIĞI DEĞİL, BİLE BİLE İTİBAR KAYBETTİRİLDİĞİ BİR DÖNEM OLDU”

Özel, “27’nci Dönem maalesef Meclis’in itibar kazandığı değil; bile bile itibar kaybettirildiği bir dönem oldu. Bu konuda aslında çok somut veriler de var elimizde. Örneğin bu dönem bakanların soru önergelerini süresi içinde yanıtlama oranı yüzde 10’un biraz üzerinde. İlk başlarda yüzde 4’tü. Bütün itirazlara rağmen yüzde 10. Milletin vekilinin, atanmış bakana sorduğu 10 sorudan 9’u cevapsız kalıyor, Anayasal süre içerisinde cevaplanmıyor. Bu kabul edilebilecek bir şey değil” dedi.

“ATANMIŞ BAKANLARIN, SEÇİLMİŞ MİLLETVEKİLLERİNİ SORULARINI CİDDİYE ALMADIĞI, MECLİS’İ CİDDİYE ALMADIĞINI GÖSTERİYOR”

Özel, “Tali komisyonların çalışma oranları geçmiş dönemlerde güçlü parlamento dönemlerinde yüzde 50 oranında iken şimdi binde 4’lere kadar gerilemiş durumda. Yani ilgili komisyonların toplanıp da esas komisyona görüş bildirme oranı toplam bir dönemde bir elin parmaklarını geçmiyor. Beğenmedikleri üçlü koalisyon döneminde yüzde 86 ile cevaplanan soru önergelerinde; 10 soru önergesinden 9’unun cevapsız bırakılması tesadüfi değil. Atanmış bakanların, seçilmiş milletvekillerini sorularını ciddiye almadığı, Meclis’i ciddiye almadığını gösteriyor” sözleriyle AKP iktidarını eleştirdi.

“KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN ALTINDA İMZASI OLAN KANUN TEKLİFLERİ KOMİSYON GÜNDEMİNE DAHİ ALINMIYOR”

Özel, verdikleri kanun tekliflerinin komisyon gündemlerine dahi alınmadığını söyleyen, “Devlet Bahçeli’nin dahi altında imzası olan kanun teklifleri komisyonda dahi görüşülemiyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun altında imzası olan kanun teklifleri komisyon gündemine dahi alınmıyor.

Çünkü Meclis gündemine hâkim değil, halkın gündemine hâkim değil. Sarayın gündemine hâkim. Saray, 5 yıl boyunca, örneğin Emeklilikte Yaşa Takılanları ‘Seçimi kaybedeceğimi bilsem kabul etmem’ diyen biri tarafından yönetiliyordu Türkiye. MHP dahil dört partinin kanun teklifleri görüşülmedi. Ne gün anketlerde kaybettiğini gördü, çıkaralım dedi ve o zaman Meclis harekete geçirildi ve EYT çıktı. Orada da birçok eksikliklerle çıktı. Emeklilikte Staja Takılan kardeşlerimiz var. Kısmı emeklilik bekleyen kardeşlerimiz var. Emeklilik yaşıyla ilgili 5 bin gün müjdelendiği halde 5 bin 900 olduğu için aradaki 60, 70 bin TL’yi borçlanmak için bulamayıp emekli olamayanlar var. Diğerleri 5 bin gün ile emekli oluyorken 9 bin güne zorlanan BAĞKUR’luların çektiği sıkıntılar var. Bu sıkıntılar sadece EYT’nin yarattığı mağduriyet” eleştirisini yaptı.

“SARAYDAN TALİMAT GELİRSE ÇALIŞAN, GÖREVİNİ YAPMAYAN BİR MECLİS’E DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

Meclis’te birçok yurttaşın yaşadığı sorunları dile getirdiklerini fakat iktidarın çözüm konusunda adım atmadığını ifade eden Özel, “Atanamayan öğretmenler, atanamayan meslek mensupları, kamudaki mühendislerin yaşadığı zorluklar. Onların hem çok düşük ücretlere çalıştırılması hem de sadece beş mühendisten sadece bir tanesinin kamuda iş bulabilmesi. Bunların hepsi için dilimizde tüy bitti ama Meclis, milletin sorunlarıyla meşgul olmadığı için ancak seçim döneminde bizim söylediğimiz vaatlerin bir kısmını bazen tamamını bazen göstermelik bir şekilde yapan ama sarayın işine gelirse ve saraydan talimat gelirse çalışan, yoksa görevini yapmayan bir Meclis’e dönüştürüldü” dedi.

“BEŞLİ ÇETELERİN, BİR AİLENİN ÇEVRESİNDEKİ YAPILANMALARIN, MAHDUMLARIN, ESKİ OKUL ARKADAŞLARININ YÜZÜNÜN GÜLDÜĞÜ, VATANDAŞIN SÜRÜNDÜĞÜ BİR ­REJİMİN SON DÖNEMİNDEYİZ”

Özel, 14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28’inci Dönem Milletvekili Seçimini işaret ederek, “Biz 14 Mayıs’tan sonra bunu değiştirmeyi halkın gündemini Meclis’in gündemi yapmayı, seçilmiş milletvekillerini güçlendirmeyi, atanmışların değil seçilmişlerin hükümeti olmayı vaat ediyoruz, söz veriyoruz. O zaman emeklinin, emekçinin, yoksulun, işsizin, köylünün, esnafın yüzü gülecek. Bugün, beşli çetelerin, yandaş müteahhitlerin, bir ailenin çevresindeki yapılanmaların, mahdumların, eski okul arkadaşlarının yüzünün güldüğü, vatandaşın süründüğü bir ­rejimin son dönemindeyiz. Bu rejimi bitireceğiz, 14 Mayıs’ta yeni bir sayfa açacağız. Türkiye’ye 14 Mayıs’tan sonra bahar gelecek” diye konuştu.

“VATANDAŞINI DÜŞÜNEN CHP’NİN VE MİLLET İTTİFAKI’NIN İKTİDARINDA İNŞALLAH BU SORUNLARI TEKER TEKER ÇÖZECEĞİZ”

Verdikleri kanun tekliflerinin gündem gelmediğini söyleyen Özel, ANKA'ya şu örneği verdi:

“Dedik ki promosyon diye bir şey var. Bunu kamudakiler alamayanlar için bastırdık, bir şekilde alındı. Eksiklikler var. Diyanet’te, İçişleri Bakanlığı’nın bazı personelinde var, halletmeye çalışıyoruz. Geldiğimizde biz çözeceğiz. Ama bir de çayın taşıyla çayın kuşunu vurabildiğimiz bir imkân var. O da özel sektör promosyonu. Banka, vermeye razı, çalışan almak istiyor ama arada patron var. O anlaşmayı yapmadığı ya da yapıp da kendine aldığı için alınamayan promosyonlar var. Gelin bir kanun çıkaralım dedik. Bankalar, özel sektör çalışanlarına doğrudan promosyon ödesin. Bu neredeyse 15 bin TL’ye karşılık gelecek bir gelir olacak. Bankaların cebinden çıkacak. Burada devlete de bir yük yok dedik. Bunu komisyon gündemine dahi aldıramadık. Dilimizde tüy bitti. Komisyonları göreve çağırdık, gelmediler. Genel Kurul’da söyledik, olmadı. Basın toplantısı yaptık, olmadı. 14 Mayıs’tan sonra 15 Mayıs’tan itibaren başlayacak, vatandaşını düşünen CHP’nin ve Millet İttifakı’nın iktidarında İnşallah bu sorunları teker teker çözeceğiz.”

 ANKA 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
SEÇİMDE OY NASIL KULLANILACAK?

SEÇİMDE OY NASIL KULLANILACAK?