Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Siyaset Bakan Fidan: Olağanüstü toplantı çağrısı

Bakan Fidan: Olağanüstü toplantı çağrısı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Buhabib ile Beyrut'ta yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Fidan: Olağanüstü toplantı çağrısı

Fidan, Gazze'deki insani dramın son bulması için çalışmaların aralıksız devam edeceğini belirterek, "Bu esnada Gazze'deki dramın diğer ülkelere etkisinin azaltılması, savaşın başta Lübnan, Mısır ve Ürdün olmak üzere bölge ülkelerinin istikrarsızlaştırılmasına yol açacak bir şekilde gelişmesine engel olmak için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

Fidan, Mısır'da yapılan görüşmelerde, Mısır ile bu konuda dayanışma içinde olunduğunu aktararak, "Burada da Lübnan'da, Lübnan'ın istikrarsızlaştırılmasını sağlayacak olaylara karşı durmada beraber olduğumuzu söylemek istiyorum." dedi.

Daha büyük bir barışın zemini olması yolunda neler yapılabileceği üzerine çalışıldığını aktaran Fidan, "Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihi bir barış da çıkabilir. Cumhurbaşkanımız tarihi bir barışın mümkün olduğuna inanmakta ve bunun için gerekli çalışmaları yapmakta." değerlendirmesinde bulundu.

Fidan, "Neredeyse uluslararası bir kabul haline gelmiş, 1967 sınırlarına dayalı, iki devletli, Kudüs'ün başkent olduğu bir Filistin devletinin kurulması konusunda artık uluslararası toplumun, ciddi bir adım atma zamanı gelmiştir." diye konuştu.

Filistin devletinin kurulması ertelendikçe bölgeye barış gelmeyeceğine dikkati çeken Fidan, son olayların bunun bir kez daha kanıtlayıcısı olduğunu dile getirdi.

Fidan, Filistin ile İsrail arasında sağlanabilecek barış için Türkiye'nin oldukça ciddi olduğunu vurgulayarak, netleşmiş fikirleri olduğunu ve bunları söylemeye devam edeceklerini kaydetti.

Buna ilişkin Fidan, şu ana kadar Filistin devletine giden yolda aranan çözümlerin yeterli olmadığı tespitinin herkes tarafından kabul edilmesine ve yeni yöntem üzerinde durulmasına dair Türkiye'nin bazı fikirleri olduğunu dile getirdi.

Fidan, "(İsrail-Filistin) Uzun yıllardır hegemonik güçlerin elinde bulunan medya gücüyle oluşturdukları algıyla problemin gerçek tabiatını unutturduklarını, hem kendilerine hem dünyanın geri kalanına büyük bir yalan söylediklerini ve bu yalanı da kurumsallaştırdıklarını görmekteyiz, artık buna bir son verme zamanı geldi." ifadesini kullandı.

İsrail'in askeri müdahalesi sona erebilir

Fidan, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri müdahalesinin sona ermesi için Türkiye'nin tüm taraflarla yoğun bir diplomasi yürüttüğünü belirterek, "Bu konudaki çabalarımız devam ediyor. Şu anda gerek İsrail gerek Hamas ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu görüşmelerin olumlu sonuçlanacağına inanıyorum." dedi.

Fidan, İsrail'in askeri müdahalesinin sona ermesi halinde bölgedeki insani durumun büyük ölçüde düzeleceğini dile getirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü toplanacak

Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) dışişleri bakanlarının yarın Cidde'de olağanüstü toplanacağını belirterek, "Bu toplantıda İsrail-Filistin meselesi başta olmak üzere bölgesel konuların ele alınması bekleniyor." dedi.

Fidan, toplantının ardından İİT liderlerinin Kahire'de bir araya geleceğini ve İsrail-Filistin meselesine ilişkin ortak bir deklarasyon yayınlayacaklarını kaydetti.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları

Fidan, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarına da tepki göstererek, "İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları kabul edilemez. Bu saldırılar, uluslararası hukukun ve insan hakları hukukunun açık bir ihlali anlamına geliyor." dedi.

Fidan, Türkiye'nin Mescid-i Aksa'nın statüsünün korunması için her türlü çabayı göstereceğini vurguladı.

**Fidan'ın açıklamaları, İsrail-Filistin çatışmasının çözümüne ilişkin Türkiye'nin tutumunu ortaya koyması açısından önemli. Fidan, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri müdahalesinin sona ermesi için Türkiye'nin tüm taraflarla yoğun bir diplomasi yürüttüğünü ve bu konudaki çabalarının olumlu sonuçlanacağına inandığını söyledi. Ayrıca, İsrail'in Mescid-i Aksa'

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mevsim değişikliklerine karşı önlem! Uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Mevsim değişikliklerine karşı önlem! Uzmanlardan beslenme tavsiyeleri