Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Tavşan ateşi nedir? Tularemi belirtileri neler?

Tavşan ateşi nedir? Tularemi belirtileri neler?

Tavşan, fareler ve keneler arasında yayılan Tularemi (Tavşan ateşi) insanları da etkiliyor. Hastalıkla ilgili detaylı bilgiler haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tavşan ateşi nedir? Tularemi belirtileri neler?
KAYNAK: Haber Merkezi

Doğada tavşan, fareler ve keneler arasında yayılan Tularemi (Tavşan ateşi) insanları da etkileyen bir zoonotik enfeksiyon hastalığı. Türkiye genelinde görülen bu hastalık, özellikle kırsal bölgelerde ve yetersiz hijyene sahip içme-kullanma sularından insanlara geçebiliyor. 

Tularemi - Tavşan Ateşi Nedir? 

Tularemi, tavşan ateşi veya avcı hastalığı olarak bilinen bir zoonotik enfeksiyon hastalığıdır. Tulareminin doğadaki rezervuarları arasında tavşanlar, fareler (rodentler) ve keneler bulunmaktadır. İnsanlara bulaş genellikle bu hayvanlarla temas ve bu hayvanların atıklarıyla kirlettiği sular aracılığıyla gerçekleşir.

Türkiye'de Tularemi

Ülkemizde 1936 yılında ilk kez bildirilen tularemi, günümüzde Marmara, Batı-Orta Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde sıkça görülmektedir. Özellikle kırsal kesimde ve içme-kullanma sularının yetersiz sanitasyonu nedeniyle hastalığın ortaya çıkma sıklığı artmaktadır.

Tularemi Belirtileri Neler?

Tularemi, farklı giriş noktalarına bağlı olarak çeşitli klinik tablolar oluşturabilir. Orofaringeal form, ülseroglandüler form, oküloglandüler form ve glandüler form gibi çeşitli formları bulunmaktadır. Hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte yüksek ateş, üşüme-titreme, halsizlik ve iştahsızlık gibi semptomlar görülmektedir.

Tularemi Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın tanısı laboratuvarda yapılan testler ile konulmaktadır. Tanıda bakteriyolojik kültür, serolojik testler ve moleküler yöntemler kullanılmaktadır. Tularemi, etkili antibiyotiklerin uygun sürede kullanılması ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erken tanı durumunda tedavi süresi kısa olup, gecikme durumunda ise hastalık ilerleyebilir ve tedavi süresi uzayabilir.

Tularemiden Korunma Yolları

Tularemiye karşı alınabilecek önlemler arasında içme-kullanma sularının düzenli klorlanması, depoların bakım ve temizliğinin düzenli yapılması, kaynağı belirsiz suların kaynatılması, av hayvanlarıyla temas ederken eldiven kullanılması ve etlerin iyice pişirilmesi yer almaktadır. Meyve ve sebzelerin bol su ile yıkanması da hastalıktan korunmada önemli bir adımdır.

Tularemiye karşı bilinçli ve önleyici adımların atılması, hastalığın kontrol altına alınmasında büyük bir rol oynayabilir. Sağlığınızı korumak adına bu önlemlere dikkat etmek, enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltabilir.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çaldıkları Aracın Yakıtı Bitince Yenisini Çalan Suç Makineleri Tutuklandılar

Çaldıkları Aracın Yakıtı Bitince Yenisini Çalan Suç Makineleri Tutuklandılar