Son dönemde yeniden artış gösteren uyuz hakkındaki bilgiler devam ediyor. Uyuz hastalığı, Sarcoptes Scabiei adlı akarın cilde yerleşmesiyle ortaya çıkan ve şiddetli kaşıntıya neden olan bulaşıcı bir hastalıktır.

Uyuz Nedir?

Uyuz, vücutta yaşayabilen Sarcoptes Scabiei adlı mikroorganizmaların neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Dişi akarlar, insan derisine tüneller açarak yumurtalarını bırakır ve bu süreçte ciltte kaşıntı hissi oluşur. Bu akarlar, hem alerjik tepkimelere hem de ağrı ve döküntülere yol açar.

Uyuz Belirtileri Nelerdir Uyuz Nasıl Bulaşır Nasıl Tedavi Edilir 3

Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Uyuz belirtileri, akarların cilde yerleşmesi ve yumurtalarının yayılmasıyla başlar. En belirgin semptom, uzun süre geçmeyen ve özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntıdır. Diğer belirtiler şunlardır:

  • Ciltte döküntü ve kızarıklıklar
  • Deride kabarcık, kabuklanma ve yara oluşumu
  • Ciltte hassasiyet, ağrı ve acı
  • Kollarda görülen çizgiler

Uyuz Neden Olur ve Nasıl Bulaşır?

Uyuza neden olan akar, gözle görülemeyecek kadar küçük ve hareket kabiliyeti kısıtlı bir mikroorganizmadır. Sarcoptes Scabiei, cilde tüneller açarak yumurtalarını bu tünellere bırakır. Bulaşma, genellikle uzun süreli temasla veya ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla gerçekleşir.

Uyuz Nasıl Önlenir?

Uyuz hastalığının önlenmesi için kalabalık ortamlarda kişisel eşyaların ortak kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle okul, askeriye, hapishane ve huzurevi gibi yerlerde bu önlemler önemlidir. Uyuz hastalığı olan kişilerle temas etmekten kaçınılmalıdır ve eğer bir aile bireyinde uyuz varsa, tüm ailenin kontrolden geçmesi ve gerekirse tedavi olması gerekir.

Uyuz Belirtileri Nelerdir Uyuz Nasıl Bulaşır Nasıl Tedavi Edilir 2

Uyuz Teşhisi Nasıl Konulur?

Uyuz teşhisi, doktor muayenesi ile konulur. Doktorlar, cilt yüzeyini inceleyerek veya deriden alınan sürüntüyü mikroskop altında gözlemleyerek teşhis koyar. Evde uygulanan yanlış tedaviler, hastalığı kötüleştirebilir.

Uyuz ile Birlikte Ortaya Çıkan Semptomlar

Uyuz hastalığı, hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıklar oluşturur. Sürekli kaşınma hissi ve insanlardan uzak durma ihtiyacı, psikolojik olarak rahatsızlık verebilir. Bu nedenle, en kısa sürede tedaviye başlanmalıdır.

Uyuz Nasıl Tedavi Edilir?

Uyuz tedavisi, doktor tarafından reçete edilen ilaçlar ve kremlerle yapılır. Tedavi süresince, yaşanılan ortam ve kullanılan eşyalar uygun şekilde temizlenmelidir. Uyuzun tedavisinde kullanılan permetrin ve kükürt içeren losyonlar genellikle akşamları uygulanır ve en az 8 saat beklenir. Ayrıca, antihistaminik ilaçlar kaşıntıyı hafifletir.

Veteriner Hekimlerden Yerel Yönetimlere Çağrı Veteriner Hekimlerden Yerel Yönetimlere Çağrı

Alışverişte buna dikkat! Kıyafet denerken uyuz olabilirsiniz  Alışverişte buna dikkat! Kıyafet denerken uyuz olabilirsiniz 

Kaynak: Haber Merkezi