Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Sıcak havalarda serinlerken soğuk duştan kaçının!

Sıcak havalarda serinlerken soğuk duştan kaçının!

Uzman Aile Hekimi Saadet Gök, sıcak havalarda serinlemek için soğuk duş almanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sıcak havalarda serinlerken soğuk duştan kaçının!
KAYNAK: İHA

Sıcak havaların etkisini hissettirdiği şu günlerde, serinlemek için soğuk suyla duş almak pek çok kişinin başvurduğu bir yöntem. Ancak, Uzman Aile Hekimi Saadet Gök, bu yöntem konusunda uyarılarda bulunuyor. 

Soğuk Duşun Tehlikeleri Nelerdir?

Dr. Gök, 'Su, ısı enerjisini havaya göre 30 kat daha fazla iletir. Bu sebeple soğuk suyun, soğuk havaya kıyasla dolaşım sistemi üzerine olan etkisi daha hızlı ve fazla olur' dedi. Ani soğuk duşun bayılmalara hatta ölüme varan olumsuz sonuçlara neden olabileceğini belirten Dr. Gök, dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Yanlış Yöntemler ve Riskler

Tüm Türkiye'de hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte sıkça görülen, serinlemek amacıyla soğuk duşa girme ve başa buzlu su dökmenin yüz felci ve kalp krizine yol açabileceğini söyleyen Dr. Gök, yanlış yöntemlerin tehlikelerine dikkat çekti. 'Aşırı sıcaklardan baş etmek için geliştirilen yanlış yöntemlerden birisi buz dolu kovayı başından aşağı dökmek. Bu tür durumlar kişinin yüz felcine sebep olabilir veya altta yatan kalp krizinin artmasına neden olabilir' dedi.

Doğru Sıcaklıkta Duş Alın

Dr. Gök, sıcak havalarda serinlemek için doğru yöntemlerin uygulanması gerektiğini belirtti. 'Dış ortamın sıcaklığı her ne olursa olsun, 22 ile 26 derece arasında suyu tavsiye ediyoruz. İnsan vücudu sıcaklığı sabit tutmaya çalışır. Su, ısı enerjisini havaya göre 30 kat daha fazla iletir. Bu sebeple soğuk suyun, soğuk havaya kıyasla dolaşım sistemi üzerine olan etkisi daha hızlı ve fazla olur' dedi. Aşırı soğuk su ile duş almanın damarlarda büzüşmeye yol açabileceğini ve bu durumun kalp krizini ve yüz felcini tetikleyebileceğini belirtti.

Sağlıklı Şekilde Serinleyin

Sağlıklı bir şekilde serinlemek için dikkat edilmesi gerekenler:

  • Ani soğuk duşlardan kaçının.
  • Buzlu su ile temas etmekten kaçının.
  • Ilık su ile duş alın.
  • Vücut sıcaklığınızı dengede tutun.
     


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hangi çikolata tercihi edilmeli? Bitter çikolatanın faydaları nelerdir?

Hangi çikolata tercihi edilmeli? Bitter çikolatanın faydaları nelerdir?