Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Bacak pıhtısına dikkat! Ölüme götürebilir

Bacak pıhtısına dikkat! Ölüme götürebilir

Uzmanlar bacak toplardamarlarında oluşan pıhtının akciğere atmasının hayati tehlike oluşturabileceği konusunda vatandaşları uyarıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bacak pıhtısına dikkat! Ölüme götürebilir
KAYNAK: İHA

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek Erer, bacak toplardamarlarında oluşan pıhtının akciğere atmasının hayati tehlike oluşturabileceğini belirterek, 'Yapılan çalışmalar, derin ven trombozu olan hastaların yüzde 40 ile 70'inin akciğere pıhtı atabileceğini ve uygun tedavi olmazsa bu hastaların üçte birinin yaşamını yitirebileceğini gösteriyor' dedi.

Asya Vasküler Cerrahi Derneği, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği, Asya Venöz Forumu ve Türk Fleboloji Derneği işbirliğiyle Kemer ilçesinde düzenlenen ASVS 2023 Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Dilek Erer, bacak toplardamarında oluşan pıhtının akciğere atmasıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Erer, toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayarak, 'Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği olarak, yönetim kurulumuz ve bin 600'den fazla üyemizle bu alanda önemli bir çaba sarf ediyoruz. Bu duruma dikkat çekmek için büyük çaba harcıyoruz çünkü her bin kişiden birini etkileyen ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Günümüzdeki yaşam tarzı, uzun uçuşlar ve sürekli oturarak çalışma, bu tür sorunları daha da artırmaktadır. Bu nedenle toplumsal farkındalığı artırmak, hem koruma sağlamak hem de erken müdahale ile hastaların hayatını kurtarmak açısından büyük önem taşımaktadır' şeklinde konuştu.

Ulusal Vasküler Ve Endovasküler Cerrahi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek Erer

Prof. Dr. Dilek Erer, yerçekiminin özellikle bacakları etkilediğini belirterek, 'Bacak toplardamarını etkileyen yerçekimi, kanın sürekli olarak aşağı doğru çekilmesine neden olur. Bu nedenle bacaklarla ilgili sorunlar önemlidir. Bacak toplardamarlarında oluşan pıhtı, akciğere atarsa ölüme neden olabilir. Yapılan çalışmalar, bacaklarda derin ven trombozu olan hastaların yüzde 40 ile 70'inde akciğere pıhtı atma riski olduğunu göstermektedir. Bu durumun bir kısmı sessizce geçerken, bir kısmı da belirgin belirtilerle ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında şiddetli nefes darlığı, öksürük ve sırt ağrısı bulunmaktadır. Bu nedenle bu konuda toplumda farkındalık yaratmak çok önemlidir' diye konuştu.

Prof. Dr. Erer, pıhtının tedavi edilebilir olduğunu belirterek, 'Günümüzde, hangi aşamada olursa olsun, ilaç tedavisi ve gelişen medikal cihazlar sayesinde hastaları başarılı bir şekilde tedavi edebiliyoruz. Pıhtı oluşma riski yaşlılarda daha yüksek olabilir, ancak hareketsizlik de önemli bir risk faktörüdür. Hareketsiz yaşam, herkesin dikkat etmesi gereken bir durumdur. Sürekli oturan kişiler, hareket etmeli ve bacaklarını çalıştırmalıdır. Bu, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği'nin 'pıhtıya karşı hareket' sloganının altını çizmektedir. Hareket etmek ve su içmek, bu sorunun önlenmesine yardımcı olabilir. Oturarak çalışan bir kişi en geç 45 dakikada bir kalkmalı veya bacaklarını hareket ettirmelidir. Bacak kasları, dolaşım sistemimizin kalbidir ve bu kasları çalıştırmak, pıhtı oluşma riskini azaltabilir' dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
2024 Asgari ücret olası senaryolar ve beklenen rakamlar neler?

2024 Asgari ücret olası senaryolar ve beklenen rakamlar neler?