Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Akran zorbalığı nedir? Akran zorbalığı nasıl önlenir? 

Akran zorbalığı nedir? Akran zorbalığı nasıl önlenir? 

Uzmanlar, akran zorbalığı yaşayan çocuklarda ileri yaşlarda görülebilecek büyük psikolojik sorunlara dikkat çekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Akran zorbalığı nedir? Akran zorbalığı nasıl önlenir? 
KAYNAK: İHA

Çocuklar arasındaki gizli tehlike olan 'akran zorbalığı' konusunda uzmanlar, bu durumla karşılaşan çocuklarda ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek büyük psikolojik sorunlara dikkat çekiyor.

Akran zorbalığı nedir?

Son zamanlarda sosyal medya kullanımının ve şiddet içerikli oyunların artması, okullardaki akran zorbalığını daha da yaygın hale getiriyor. Özellikle sözlü, fiziksel ve psikolojik şiddetle karşılaşan çocuklar, ileri yaşlarda daha karmaşık sorunlarla başa çıkmak zorunda kalabiliyor. Uzmanlar, ailelere bu konuda uyarılarda bulunarak, zorbalığa maruz kalan veya zorbalık yapan çocukların bu davranışların engellenmemesi durumunda ilerleyen yıllarda daha ciddi sorunlarla karşılaşabileceğini vurguluyor.

Son yıllarda özellikle sosyal medyada paylaşılan olumsuz video içerikleri ve şiddet içerikli oyunlar nedeniyle çocuklar arasında akran zorbalığının arttığı gözlemleniyor. Bu durum, çocuklar arasında sözlü, fiziksel ve psikolojik şiddeti içeren büyük boyutlu sorunlara yol açabiliyor. Akran zorbalığına maruz kalan çocukların, aileler ve öğretmenler tarafından daha fazla gözetilmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Medicana Konya Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uzman Psikolog Sümeyra Bilgiç, zorbalığa maruz kalan çocuklara destek olunması konusunda ailelere önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Bilgiç, zorbalığa maruz kalan çocukların bu durumu ailelerine birebir anlatmayabileceğini belirterek, öğretmenlerin ve ailelerin çocuklarını iyi tanımaları gerektiğini ve davranış değişikliklerini fark etmeleri halinde sakin bir şekilde çocukla iletişim kurmaları gerektiğini söylüyor. Ayrıca, çocuğun duygularını öğrenmelerinin ve değişen durumu anlamalarının önemine vurgu yapıyor.

Uzman Psikolog Sümeyra Bilgiç

Akran zorbalığı nasıl ortaya çıkarılır?

Zorbalığı yapan çocuğun ailesine de önemli tavsiyelerde bulunan Bilgiç, ailelerin şiddet içermeyen bir yaklaşım sergilemeleri gerektiğini ifade ediyor. Ailelerin, çocuğun neden böyle davrandığını sormalarının, yaptığı davranışın olası sonuçlarını konuşmalarının ve çocuğa sosyal sorumluluk bilinci aşılamalarının önemli olduğunu belirtiyor. Bu noktada, okul, öğretmen, ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin iş birliği içinde olmasının faydalı olduğunu ekliyor.

Akran zorbalığı nasıl önlenir? 

Ailelere, çocuklarının davranışlarını normal karşılamaktan kaçınmaları gerektiğini hatırlatan Sümeyra Bilgiç, çocuğun davranışını normalleştirmenin, zorbalık davranışlarına devam etmelerine neden olabileceğini ifade ediyor. Bu nedenle, ailelerin çocuklarının eğitimine daha fazla odaklanması gerektiğini vurguluyor.

Bilgiç, dijitalleşme ve teknolojinin artmasıyla çocukların maruz kaldığı çevresel etkilerin arttığını belirtiyor. Bu bağlamda, ailelerin çocuklarının oynadığı oyunlara dikkat etmeleri ve çocuklarını takip etmeleri gerektiğini ifade ediyor. Ergenlik dönemine kadar çocukların takip edilmesinin ve nelerle karşılaştıklarının bilinmesinin önemli olduğunu vurguluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Asansör boşluğuna düşen inşaat işçisi hayatını kaybetti

Asansör boşluğuna düşen inşaat işçisi hayatını kaybetti