Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Ailelere akran zorbalığı uyarısı! Anksiyete ve depresyona götürebilir

Ailelere akran zorbalığı uyarısı! Anksiyete ve depresyona götürebilir

Psikologlar, akran zorbalığına uğrayan çocukların ileriki yaşlarda anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlar yaşama riskinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Ailelere akran zorbalığı uyarısı! Anksiyete ve depresyona götürebilir
KAYNAK: İHA

Akran zorbalığı, çocukların ruh sağlığı üzerinde kalıcı etkiler bırakabiliyor. Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, ilkokul ve ortaokul dönemlerinde akran zorbalığına maruz kalan çocukların psikolojik destek almamaları durumunda ilerleyen yıllarda anksiyete ve depresyon gibi ciddi psikolojik sorunlarla karşılaşabileceklerini belirtiyor.

Akran Zorbalığı Nedir?

Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, akran zorbalığı tanımını şu şekilde açıklıyor: "Bir ya da birden fazla çocuğun başka bir çocuğa uyguladığı saldırgan davranışlar, akran zorbalığını oluşturur. Bu davranışların saldırgan, güç dengesizliğine dayalı ve sürekli olması zorbalık olarak değerlendirilir." Ertuğrul, her davranışın zorbalık olarak tanımlanamayacağını, zorbalığın süreklilik arz etmesi gerektiğini vurguluyor. Zorbalık, genellikle okul öncesi dönemde başlayıp ilkokul yıllarında artış gösterirken, ortaokul döneminde zirveye ulaşır. Lise döneminin sonlarına doğru ise azalmaya başlar.

Akran Zorbalığının Çeşitleri neler?

Akran zorbalığı, çeşitli türlere ayrılır: Fiziksel, sözel, sosyal, cinsel ve duygusal zorbalık. Bu zorbalık türleri, çocukların psikolojik durumlarını olumsuz etkileyebilir. Ertuğrul, zorbalık uygulayan çocukların genellikle öfke kontrol problemleri, dürtüsellik ve empati eksikliği gibi özellikler taşıdığını ifade ediyor. Öte yandan, zorbalığa maruz kalan çocuklar ise genellikle özgüven eksikliği, içe dönüklük ve kendini ifade etme zorlukları gibi sorunlar yaşıyor. Bu çocuklar bazen fiziksel görünümlerine (kilolu ya da zayıf olmak) bağlı olarak hedef alınabiliyor.

Akran Zorbalığının Psikolojik Etkileri

Zorbalığa uğrayan çocuklar, ilerleyen yaşlarda anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi ruhsal sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Psikolog Ertuğrul, bu tarz sorunların önlenebilmesi için ailelerin çocuklarıyla iyi bir iletişim kurmaları gerektiğini vurguluyor. "Çocuklarınızla sürekli konuşun, onları sosyal ve duygusal anlamda destekleyin," diyen Ertuğrul, okulların ve rehberlik servislerinin de mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Zorbalığa Uğrayan ve Uygulayan Çocuklar İçin Psikolojik Destek

Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, zorbalığa uğrayan çocuklar kadar zorbalık uygulayan çocukların da desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Her iki tarafın da mutlaka psikolojik destek alması, ailelerin ve okulun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ertuğrul, "Zorbalık uygulayan çocuklar da sosyal ve duygusal anlamda desteklenmeli ve doğru yönlendirilmelidir" şeklinde konuşuyor.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi 2024-25 Sezonu Başlıyor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi 2024-25 Sezonu Başlıyor