Hayatımız boyunca yaşadıklarımız bizi derinden etkileyen, şaşırtan, sarsan, endişelendiren, kızdıran, korkutan olumsuz yaşam olayları ile karşılaşmamız mümkündür. Kendi hayatımızda biz yaşayıp deneyimlemesek bile, etrafımızdaki insanların yaşadığı olaylardan etkilenme durumumuz da gayet olasıdır.
Hayat, inişler ve çıkışlarla doludur. Günlük yaşam zorlukları, sağlık sorunları, ciddi hastalıklar, ani ölümler, kazalar, maddi zorluklar, iflas gibi yaşamı zorlaştıracak olumsuz deneyimler yaşam sürecinde herkesin karşılaştığı veya karşılaşabileceği durumlardır.
Yaşadığımız olumsuz olaylar karşısında verdiği tepkiler değişiklik gösterir. Olaylara verdiğimiz tepkilerin değişkenlik göstermesinin başlıca nedenlerinden biri sahip olduğumuz Psikolojik Sağlamlıktır.
Psikolojik sağlamlık,
Olumsuz duygusal deneyimlerle ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla baş edebilme, bu olaylara uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
Stresin, sıkıntının olmadığı, problemsiz toz pembe bir dünyada yaşamak imkansızdır. Psikolojik sağlamlılık, kişilerin yaşadığı olayı, stresi, zorlukları ya da sorunları yok edip, ortadan kaldırmaz. Kişilere sorunlarla doğrudan başa çıkma, stres karşısında sağlıklı tepki ve cevaplar verebilme, stresi yönetme, zorlukların üstesinden gelme ve yeni koşullara uyum sağlayıp hayata devam etme gücü verir.
PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK ÖĞRENİLEBİLEN, GELİŞTİRİLEBİLEN BİR DURUM MU?
Psikolojik sağlamlılık hem iç hem de dış faktörlerden etkilenen dinamik ve gelişen bir özelliktir. Yıllar için de gelişebilen, öğrenilebilen, zaman zaman artan veya azalan, değişkenlik gösteren bir durumdur.
Hayatımızda psikolojik sağlamlılığımızı güçlendirecek bazı yöntemler vardır. Bunlar;
-Güçlü aile bağları olması, aile bireyleri ve akrabalar ile etkili, sıcak, samimi iletişim kurulması bireyin kendini aileye ve bir gruba aitlik duygusunu artıracağı için psikolojik sağlamlılığınızı artırmaya yardım eder.
-Bol bol sosyalleşmeye önem gösterin. Sosyal bir çevrenin içinde aktif yer alan, arkadaş, aile gibi Sevdiğiniz ve güvendiğiniz kişiler ile iletişime geçmek güven duygunuzu artıracağı için psikolojik sağlamlılığınızı artırmaya yardım edecektir.
-Yaşanılan zorluk ve stres durumunda ani tepkiler vermek yerine, sakin kalıp, düşünerek hareket etmeye çaba göstermek olayı anlamak ve özümseyip doğru tepki vermemizi sağlar.
-Sosyal iletişim becerisi yüksek olan, kendinin farkında olan ve kendini tanıyan, seven, pozitif bireylerin psikolojik sağlamlılığı daha yüksektir.
-Kendinizi sevmekle başlayın. Kendinizi sevin, tanıyın ve kendinize Öz-şefkat gösterin.
-Düzenli meditasyon yapın.
-Nefes egzersizi yapmak iyi gelecektir. Burnunuzdan derin bir nefes alın, birkaç saniye bekleyin ve nefesinizi olabildiğince yavaş bir şekilde ağzınızdan bırakın.
-Duygularınızı tanımak, anlamak, hissetmek ve ifade etmek için kendinize izin verin. Duygularınızı ifade etmek için; yazmak, konuşmak, resim yapmak, müzik dinlemek, okumak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir.
-Yaşadığınız sorunları yok saymak, görmezden gelmek veya duyguları bastırmaya çalışmak yerine, onları kabullenin. Sorunlarınıza çözüm bulmaya, sorunlarınızla baş etme yöntemlerini bulup uygulamaya çalışın.
-Gelecek hedefleriniz olsun ve hedefleriniz doğrultusunda adım atın ve gelecek için olumlu beklentiler içinde olun. Hayal kurmaktan çekinmeyin.
-Olumsuz deneyimler karşısında strese girmeden, kaçmadan, etkili problem çözme becerilerine sahip olun.
-Umutlu olan bireylerin psikolojik sağlamlılığı fazla olur.
-Daha önce karşılaştığınız zorluklar ile nasıl baş ettiğinizi nasıl atlattığınızı düşünüp, yapabileceğinize inanın. ‘’Geçmişte ne yapmıştım? Şimdi ne yapabilirim? Benim neye ihtiyacım var?’’ gibi sorular sorun.
-Beden sağlığınıza dikkat edip korumak, sağlıklı beslenmek, su içmek, doğa yürüyüşleri yapmak, hareket ve egzersiz bedensel gücünüzü arttıracaktır.
-Yaşanılanları kabul etmek, farkında olmak ve kazanımlar elde etmek psikolojik sağlamlılık sürecini daha fazla hızlandırır.
-Hayatta yaşadığımız zorluklara rağmen yaşam sevincini kaybetmeyen, enerjisi yüksek olan, yardımlaşmayı seven kişilerin dayanıklılığı yüksek olur.
-Zorlayıcı olayların geçici olduğunu unutmayın. Hiçbir acı sonsuza dek sürmeyeceği gibi, hiçbir mutluluk da sonsuza dek sürmeyecek.
Yaşanılan zor günlerin bir gün mutlaka son bulacağına inanarak, önümüze çıkan zorluklar ile yaşayabilme becerimizi artırırken; aynı zamanda güzel günlerin de elbet bir gün geri gelebileceğini unutmamak gerekir. Olumsuzluklara değil olumluya odaklanıp, önce düşüncelerimizi olumlulaştırarak başlamak gerekir.
Psikolojik sağlamlık, insana özgü zorlayıcı durumlarının olabileceğini, Çeşitli zorluklar ile mücadele etmek durumunda kalabileceğimizi bilip; Düşmemek için değil, düştükten sonra kendi ellerinden kendin tutarak, umutla, istekle yeniden yola devam edebilmektir.
Hayat güzel bir yolculuk, anda kalıp yaşanılanların keyfini çıkarmanızı dilerim.
Yolumuz açık ve umut dolu olsun.