Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Özel Haber Rehberlerin Tepkisi Geri Adım Attırdı

Rehberlerin Tepkisi Geri Adım Attırdı

Dil şartını kaldıran kanun teklifine ilişkin açıklama yapan ARO Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, “Bu ülkenin evladı 14 bin turist rehberine neden bunu yapıyorsun? Kendi imkanıyla birçok dil öğrenen bu ülkenin evlatlarına sahip çıkalım” dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Rehberlerin Tepkisi Geri Adım Attırdı
MUHABİR: Kamer Durdu

Turist rehberleri ve seyahat acentaları ile ilgili kanun teklifi rehberlerden büyük tepki aldı. Gelen tepkilerin ardından teklif askıya alınırken 21 Şubat Dünya Rehberler Günü’nde Antalya Rehberler Odası (ARO) Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. ARO Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, “Yarın 14 bin turist rehberi saf dışı edilirse insana sorarlar; 5 milyon mülteciyi buraya getiriyorsun, neden getiriyorsunuz diye” dedi.

Gündem Son Teklif

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ‘Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ sunulması sonrası rehberler odasından ve rehberlerden büyük tepki geldi. Gelen tepkiler sonrası kanun teklifi askıya alınırken 21 Şubat Dünya Rehberler Günü’nde de gündem bu teklif oldu. 

Vicdan ve Mantık İşe Yaradı

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunan Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, askıya alınan kanun teklifi ile ilgili olarak “Vicdan ve mantık kazanmıştır. Bu kararı alanlara teşekkür ediyoruz” dedi. Konunun geneli ile ilgili yaptığı açıklamada Başkan Yalçınkaya, “Yasası olan ve meslek geleneği olan, akademik programı olan turist rehberliğinin bir anda akademik boyutuyla işlevsiz hale getiren yasayı kabul etmiyoruz. Bütün gücümüzle bütün kurumlarla temasa geçtik ve derdimizi anlattık. Yasanın bir şekilde uygulanması sonucunda ortaya kaos çıkacağını, işsizliğin artacağını söylemiştik. Ülkemizin kendi öz evladı turist rehberlerinin yerine araçlarda yabancı çalıştırılması futbol takımlarında yabancı oynatmaya benzemez. Burada İstanbul’a, Konstantinopolis, Van’a Erawan, Ağrı Dağı’na Ararat diyen yabancı misyonların etkisi altında kalan kişilerin görev yapmalarıyla ilgili yasal zemin bir anda oluşmuş olacaktı. Bizim kendi insanımız turizmde olmayacaksa, turizmden ekmek yemeyecekse 100 milyon kişide gelse bir şey değişmez. Biz hassasiyetimizi söylüyoruz. Otobüsün içinde bizim için hudut sınırıdır.  Bu noktada sürekli ülkemize gelen ön yargılı insanlarla dış basındaki Türkiye haberleriyle, turist rehberleri diplomatik bir duruşla mücadele ediyor” dedi. 

Yöneticilere Çağrı

Başkan Yalçınkaya, “Sahada bulunan 14 bin turist rehberimizi sahadan çektirmek çok büyük hatadır” derken şunları kaydetti: “Biz bu noktada devletin duyarlı yöneticilerine güveniyoruz. Müebbet istişare, müebbet müzakere. Yarın 14 bin turist rehberi saf dışı edilirse insana sorarlar; 5 milyon mülteciyi buraya getiriyorsun, istihdam ediyorsun, bu ülkenin evladı 14 bin turist rehberine neden bunu yapıyorsun? Kendi imkanıyla birçok dil öğrenen bu ülkenin evlatlarına sahip çıkalım.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Pierria Henry doping nedeniyle men edildi

Pierria Henry doping nedeniyle men edildi