Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Özel Haber AfD İki Eyaletteki Seçimlerden Zaferle Çıktı

AfD İki Eyaletteki Seçimlerden Zaferle Çıktı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Thüringen'deki eyalet seçimlerinde aşırı sağcı AfD'nin birinci gelmesinin ardından diğer partileri AfD'yi dışlamaya çağırdı. AfD'nin bu başarısı, Almanya'daki siyasi dengeleri sarsmış durumda.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
AfD İki Eyaletteki Seçimlerden Zaferle Çıktı
MUHABİR: Kardelen Özdemir

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Thüringen eyalet seçimlerinin sonuçlarını "acı" ve "endişe verici" olarak nitelendirdi. AfD'nin Thüringen'de yüzde 32,8, Saksonya'da ise yüzde 30,6 oy alarak başarılı bir performans sergilemesi, Scholz'u diğer partileri aşırı sağcıları dışlamaya çağırmaya itti. Scholz, AfD'nin Almanya'ya zarar verdiğini, ekonomiyi zayıflattığını ve toplumu böldüğünü belirtti.

AfD'nin eş lideri Alice Weidel, seçim sonuçlarını tarihi bir başarı olarak değerlendirdi. Weidel, “Bu (Berlin'deki) koalisyon için bir ağıttır” şeklinde konuştu.

AfD, geçen yıl belediye başkanlığı ve ilçe hükümeti görevlerini elde etmesine rağmen, eyalet hükümetlerine katılmamıştı. Seçim sonuçları, Almanya'daki merkez sol Sosyal Demokratlar'ın (SPD) başarısızlığına işaret etti. Saksonya ve Thüringen'deki seçim sonuçları, SPD'nin oy oranlarının düştüğünü ve diğer partilerin zayıfladığını gösterdi. Katılım oranı ise yüzde 74 olarak gerçekleşti.

Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW), seçimlerde önemli bir rol oynayabilir. BSW, zenginlere yüksek vergi, göç ve iltica konularında sert bir çizgi ve Ukrayna'ya askeri desteğin sona erdirilmesi çağrısı yapmıştı. BSW, Thüringen'de yüzde 15,8 ve Saksonya'da yüzde 11,8 oy alarak hükümet kurma görüşmelerinde kilit rol oynayabilir.

Ulusal anketlerde önde giden Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), Saksonya'da yaklaşık yüzde 32 oy alarak başarılı bir tablo çizdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Müge Anlı Mustafa Şamagan Olayı Nedir? Mustafa Şamagan Kimdir?

Müge Anlı Mustafa Şamagan Olayı Nedir? Mustafa Şamagan Kimdir?