Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Malazgirt Savaşı’nın İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor

Malazgirt Savaşı’nın İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığına göre, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı'nda yapılan kazılarda çok sayıda ok ucu bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Malazgirt Savaşı’nın İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı'nda yapılan kazıların sonuçlarını duyurdu. Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Malazgirt Savaşı'nın geçtiği topraklarda tarihin izlerini taşıyan önemli bulguların gün yüzüne çıkmaya devam ettiğini belirtti. Kazı çalışmalarında, savaşın çatışma izlerini taşıyan çok sayıda ok ucu bulundu. Bu bulgular, Malazgirt Savaşı’nın izlerini aydınlatarak köklü geçmişimize ışık tuttuğunu ifade etti.

Malazgirt Savaşı’nın İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor

2020’den itibaren başlatılan proje

Bakanlığın açıklamasına göre, 2020 yılında başlatılan projede 12 üniversiteden 40’a yakın akademisyen yer alıyor. Projenin amacı, bölgenin tarihi önemini yeniden keşfetmek. 2024 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, Afşin Mezarlık Alanı, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı ve Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli Köyü gibi stratejik noktalarda önemli bulgular elde edildi. Özellikle, Malazgirt Savaşı ile çağdaş olarak tarihlendirilen mezarlar ve çatışma izleri, tarihin karanlık sayfalarını aydınlatıyor.

Malazgirt Savaşı’nın İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor

Afşin Mezarlığı: 11. yüzyıl izleri

Afşin Mezarlık Alanı’nda yapılan kazılarda, 11. yüzyıla tarihlendirilen mezarların ortaya çıkarıldığı bildirildi. Açıklamada, bu mezarların Malazgirt Savaşı ile bağlantılı olduğuna dair güçlü bir görüş bulunduğu belirtildi. 2024 yılı itibarıyla toplamda 51 mezar gün yüzüne çıkarılırken, bu mezarların bazıları içinde 7 bireye ait kalıntılar bulundu.

Malazgirt tarihi müslüman mezarlığı

Malazgirt ilçe merkezinde yer alan bölgenin en eski Müslüman mezarlığı olarak bilinen alanda 2024 yılında başlatılan kazılarda, savaşın izlerini taşıyan önemli bulgular elde edildi. Kazılar sırasında, İslami ölü gömme geleneklerine uygun, taş işçiliğiyle dikkat çeken mezarlarda Bizans sikkeleri, ok uçları ve metal objeler ele geçirildi.

Malazgirt Savaşı’nın İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor

Günbeli kazıları

Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli köyünde başlatılan kazı çalışmaları da Malazgirt Savaşı’nın izlerini ortaya koydu. 2023 yılında Ahlat Müze Müdürlüğüne teslim edilen IV. Romanos Diogenes baskı mührü ve altın sikkelerin ardından, 2024 kazılarında da aynı imparatora ait ikinci bir baskı mühür, bronz sikkeler, ok uçları ve mızraklar bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Aziz Yıldırım Christoph Daum İçin Duygusal Başsağlığı Mesajı Paylaştı

Aziz Yıldırım Christoph Daum İçin Duygusal Başsağlığı Mesajı Paylaştı