Konya'nın köylerinde keçe sanatı ile adını duyuran Fatma Gül Girgiç, yünleri sanata dönüştürerek geleneksel ve modern ürünler yaratıyor. 54 yaşındaki Girgiç, çocuk yaşlarından itibaren sanata olan ilgisiyle tanınıyor.

Çocukluk Yıllarından Sanatçı Kimliğine

Fatma Gül Girgiç, 8 yaşından itibaren yün ile ilgilenmeye başladı. Çocukluk yıllarında sanatçı bir ailede büyüyen Girgiç, babasından ahşap işleme, annesinden ise nakış ve resim sanatlarını öğrendi. Bu birikim, onu zamanla keçe sanatı ile ilgilenmeye yönlendirdi. Girgiç, "Çocukluğumdan beri el sanatları ile uğraşıyorum. Ailem sanatçıdır, ağaç işleri, resim ve birçok sanat dalında yetiştik. Keçe sanatı, tüm öğrendiğim sanatların bir araya geldiği bir alan oldu" dedi.

Çobanlardan topladığı yünleri sanat eserlerine dönüştürüyor

Gelenekten Modern Hayata

Girgiç, atölyesinde hem geleneksel hem de modern keçe çalışmaları yapıyor. "Daha çok sufi ve Mevlevi yöresel çalışmaları yapıyorum. Bunun yanı sıra, günlük kullanıma uygun yelekler, şallar, patikler ve takılar da üretmekteyim," şeklinde ifade etti.

Kayseri’de 7,5 Milyon Yıllık Fosil Sergisi Yapılacak Kayseri’de 7,5 Milyon Yıllık Fosil Sergisi Yapılacak
Çobanlardan topladığı yünleri sanat eserlerine dönüştürüyor

Yünlerin Toplanma Süreci ve Keçe Üretimi

Keçe üretim süreci, sabır ve dikkat gerektiren bir iş olarak tanımlanıyor. Girgiç, koyunların kırkılma zamanı yünleri çobanlardan topladıklarını ve bu yünlerin depolandıktan sonra yıkama ve boyama işlemlerine tabi tutulduğunu anlatıyor. "Yünler, belirli renklerde boyandıktan sonra atölyemize gelir ve ürünlerimize şekil vermeye başlarız. En kısa ürün 1-2 günde tamamlanır, bu süre projenin karmaşıklığına göre uzayabilir," dedi.

Çobanlardan topladığı yünleri sanat eserlerine dönüştürüyor

Gelecek Planları

Fatma Gül Girgiç, sanatını sağlığı el verdiği sürece devam ettirmek istiyor. "Sanatımızda makineleşme yok, her iş sıfırdan başlar, tasarlanır ve bitirilir. Bu nedenle, sağlığımız sanatımızın devamlılığı için çok önemli," şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA