Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Kongre yolundaki AKP’nin Antalya karnesi

Kongre yolundaki AKP’nin Antalya karnesi

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Adalet ve Kalkınma Partisi adıyla yola çıkan, ancak hem “adalet”, hem de “kalkınma” konusunda eşitlikçi davranamayan AKP, bir kez daha genel kurula gidiyor.
Kuruluş aşamasında hazırladığı parti tüzüğü ile tüm dünyada “Bugüne kadar hazırlanan en demokratik parti tüzüğü” dedirtip arkasına tüm dünyadan rüzgâr alan Recep Tayyip Erdoğan, seçime yine rakipsiz giriyor. (İnsan hiç değilse 1 kez, danışıklı dövüş bir rakip koyar karşısına değil mi?)
Zaten parti iktidara geçip taşlar yerine oturunca bir tüzük kurultayı ile “ölene kadar koltuk” yolu açılacak, ilerleyen tarihte temayüller, yasalar da ortadan kalkacaktı.
14 Ağustos 2001 tarihinde resmi olarak kurulan partinin il başkanı Habip Akhan. Akhan, reise danışmadan aday adayı olunca tırpan yedi. 3 kasım 2002’de girdiği ilk seçimde, Antalya’da yüzde 21,16 oy almış ve 5 milletvekili çıkarmış. 
İl Başkanı Ramazan Avcı.
2004 yerel seçimlerinde ise yüzde 34 oy alırken Elmalı ve Kumluca ilçe belediyeleri ile 45 belde den zaferle çıkmış. Büyükşehir Belediyesi ile başarısını taçlandırmış.
İl Başkanı Hamza Taş.
22 temmuz 2007’de gerçekleşen genel seçimde alınan oy 34,02 olurken yine 5 milletvekilini Ankara’ya göndermiş.
İl Başkanı Hamza Taş.
2 yıl sonra, 2009 yerel seçimlerinde ise yüzde 33,6 oy alabilmiş. Antalya Büyükşehir’ CHP’ye kaptırmış.
İl Başkanı Hüseyin Samani.
12 haziran 2011 genel seçimlerinde 39,30 oy almayı başaran AKP, Antalya’da milletvekili sayısını da 6’ya çıkarmış.
İl Başkanı Mustafa Köse.
2014 yerel seçimlerine gelindiğinde 36.41 oy ile bir kez daha Antalya Büyükşehir Belediyesi AKP’nin olmuş. Bu seçime, Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı’nı “ilçe” statüsüne kavuşturan AKP, bunlardan sadece Kepez’i alabilmiş. Genelde ise 4 ilçe, 31 belde de seçimi göğüslemiş.
İl Başkanı Mustafa Köse.
7 Haziran 2015 yerel seçimleri öncesi AKP sıkıntılıdır. Erdoğan bir miting de, koalisyon olmayacağını, gerekirse seçimin yenileneceğini söylemiştir ve dediği gibi de olmuştur. Aldığı yüzde 35,2 oy AKP’ye tek başına iktidar için yetmemiştir. Bu seçimde Antalya’da AKP yine 5 milletvekilini Ankara’ya göndermiştir. Sonuçta CHP yok sayılmış, azınlık hükümeti ile 3 ay sonra yeniden seçime gidilmiştir.
İl Başkanı Rıza Sümer.
Ülke gündeminde 5. Sırada olan terör, ardarda patlayan bombalar ve gelen şehit cenazelerinin etkisiyle 1. Sıraya yerleşmiş, 1 Kasım 2015’te gidilen seçimde alınan yüzde 41,7 oy ile rekor kırılıp 7 milletvekili Ankara vizesi almıştır. Tekrar seçimde MHP ve HDP birer milletvekilini AKP’ye kaptırmıştır.
İl Başkanı Rıza Sümer.
2018 yılı Türkiye’de yeni sürecin başlangıç seçimi oldu. Düne kadar “Amerika dayatması” denen başkanlık sistemine geçildi. Çünkü Erdoğan’ın başta kalabilmesi için sistemin değişmesi gerekiyordu. Parlementer sistem “sıfırlandı” ve Erdoğan’ın önceki dönemleri de yok sayıldı.  24 Haziran 2018’de AKP- MHP’nin Cumhur İttifakı yüzde 34,9 oy alıp 7 milletvekili çıkardı.
İl Başkanı İbrahim Ethem Taş.
Mart 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı yüzde 46.2 oy alsa da Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni bir kez daha CHP’ye kaptırmış. Bu arada artık “Bütünşehir” olan Antalya’da “belde” statüsü kalkmış, 19 ilçede belediye başkanlığı seçimi yapılmıştır. Bu 19 ilçenin de sadece 6 ilçe alınmıştır. 
İl Başkanı İbrahim Ethem Taş.
Geçtiğimiz son genel seçim, 14 Mayıs 2023 günü erime sinyali dip yapıp oyların yüze 29,1’i alınsa da 6 milletvekili Cumhur İttifakı hanesine yazılmıştır.
İl Başkanı İbrahim Ethem Taş.
Bu arada 2002 seçiminde 1.019.624 kayıtlı seçmen ile 13 milletvekili çıkaran Antalya 2023 seçiminde 1.925.935 kayıtlı seçmen ile 17 milletvekilini Ankara’ya göndermiştir. 13’te 5 ile başlayan süreç 17’de 6 noktasındadır.
Bundan 5 ay önce gidilen son sandıkta, genel sorunlar yerele yansımış, birkaç oy uğruna kabul edilen EYT, geneli kazandırsa da verilen düşük rakkamlar AKP adına hesabı yerelde kesmiştir. Çünkü EYT mağdurlarının istediği “statü” değil, “insanca yaşayacak maaş” tı.
2024 yerel seçimlerinde AKP her ne kadar yüzde 40.03 oy alsa da Antalya’da dibi görmüştür. 19 ilçede sadece Gündoğmuş ve İbradı’yı kazanabilen AKP En büyük ilçe olan Kepez’i de eski bir AKP bürokratı olan Mesut Kocagöz’e kaptırdı.
İl Başkanı Ali Çetin.
Şimdi bu tabloya baktığımızda her ne kadar ülke genelinde AKP kurulduğu günden bu yana iktidarda olsa da, Antalya’da fırtına olup esmemiştir. Antalya, taaa 1999 seçimleri öncesi Hasan Subaşı’nın tespiti ile merkez sağ değil, CHP’nin kalesidir. Dememiz odur ki, Ak partide “seçilmeyi” değil, “atanmayı” bekleyen arkadaşlar bu tabloya iki kere bakmalıdır

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *