Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kadın DİSK susmadı! Kadınları yoksullaştıran eşitsizlik!

DİSK susmadı! Kadınları yoksullaştıran eşitsizlik!

DİSK Akdeniz Bölge Başkanı Vedat Küçük, 18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü'nde açıklama yaptı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
DİSK susmadı! Kadınları yoksullaştıran eşitsizlik!

Kamer Durdu

18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü, cinsiyet temelli ücret eşitsizliğini gündeme getirmeyi ve buna dikkat çekmeyi hedefliyor. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Akdeniz Bölge Başkanı Vedat Küçük, bu günün önemine dikkat çekerek, kadınların işgücüne katılımının önündeki engelleri ve bu engelleri aşmak için yapılması gerekenleri açıkladı.

Küçük, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü, cinsiyet temelli ücret eşitsizliğini gündeme getirmeyi ve buna dikkat çekmeyi hedefliyor. Tarihsel bir talep ve temel bir hak olan “eşit değerde işe eşit ücret” hakkı, dünyada ve ülkemizde mücadelesi devam eden ancak hâlâ eşitsiz koşullarda kadınların yoksullaşmasına neden olan bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir.

Cinsiyete dayalı ücret farkı

Cinsiyete dayalı ücret farkı, erkek ve kadın arasındaki ücret farkının erkek ücreti içindeki yüzdesidir. Bu durum kadınlar aleyhinedir ve dünyadaki pek çok ülkede görülen bir sorundur. Cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan cinsiyete dayalı ücret farkı, kadınların işgücüne daha az katılımı başta olmak üzere pek çok soruna neden olmaktadır. Daha düşük ücretler, güvencesiz/kayıtdışı çalışma, düşük statü vs ve sonuç yoksulluk.

Eşit ücretin önemi

Eşit ücretin her şeyden önce temel bir insan hakkı olduğunun bir kez daha altını çizelim. Bu hak, herhangi bir ayrım gözetmeksizin herkese tanınmıştır ve ülkemiz de dahil pek çok ülkede “eşit değerde işe eşit ücret ilkesi” yasal güvenceye alınmıştır. Ancak, bu yasal hak fiilen uygulanmıyor; cinsiyete dayalı ücret farkları, dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de hükmünü sürdürüyor.

Kadınların işgücüne katılımı

Kadınlar kayıt dışı istihdamla, düşük ücretlerle güvencesiz ve güvensiz iş ortamlarında mücadele ederken çoğu zaman daha düşük düzeyde işlerle sınırlandırılıyor, kariyer fırsatlarına erişmelerine engel olunuyor. Terfi, yönetim kadrosuna geçiş gibi durumlar söz konusu olduğunda da kadınlar erkeklerle eşit şekilde değerlendirilmiyor, kadınlara daha az şans tanınıyor. Dolayısıyla iş yaşamındaki diğer sosyal haklardan da erkeklere göre daha az yararlanıyorlar.

Kadınlar için eşit ücret

Kadınların toplumsal hayatın bütününde çok büyük ayrımcılık yaşadığı günümüzde, toplumsal eşitlik bilincinin yükselmesi ve ücretsiz bakım yükünün eşit dağılımı bu sorunun çözümü için en büyük adım olur. Ücret adaleti için verilecek mücadeleyle eşit ücrete ulaşmak, insan hakları ve cinsiyet eşitliği için önemli bir kilometre taşı olacaktır. Ekonomik kaynaklara erişim, emek gücünün maddi olarak eşit değerlendirilmesi ve işçilerin bütününe eşit haklar tanınması, tüm kadınların ve kız çocuklarının ekonomik açıdan güçlendirilmesi ve daha iyi bir gelecek kuşkusuz hayatın her alanında eşitlik bilincinin yerleşik hale gelmesiyle mümkündür."

Disk Akdeniz Bölge Başkanı Vedat Küçük, 18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların işgücüne katılımının düşük olması ve cinsiyete dayalı ücret farkının kadınların yoksullaşmasına neden olduğunu söyledi. Küçük, eşit ücretin temel bir insan hakkı olduğunu belirterek, eşit ücrete ulaşmak için toplumsal eşitlik bilincinin yükselmesi ve ücretsiz bakım yükünün eşit dağılımının önemli olduğunu kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İç çamaşırlı sarhoş kadınlar ortalığı birbirine kattı

İç çamaşırlı sarhoş kadınlar ortalığı birbirine kattı