Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Gazetesi Yerel Çok sayıda bina yıkılma riski taşıyor

Çok sayıda bina yıkılma riski taşıyor

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, kentte 1998 tarihinden önce yapılan ve inşaat koşulları dördüncü derece depreme dayanıklı olarak yapılan çok sayıda binanın, AFAD verilerine göre Antalya’nın ikinci derece deprem bölgesinde yer alması nedeniyle olası bir depremde yıkılma riski taşıdığını açıkladı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çok sayıda bina  yıkılma riski taşıyor

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu’nca yapılan yazılı açıklamada,1 Ocak 2019’da yürürlüğe giren ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın sınırlarının değişmesi nedeniyle ikinci derecede deprem kuşağında bulunan Antalya’da 1998 yılından önce yapılan bu bina stoku için risk oluşturduğu vurgulandı. Açıklamada, “Ayrıca Antalya’da deprem olmadan da taşıma güçlerini kaybeden çok sayıda binalar bulunmaktadır. Bu binalar bulunduğu bölgelerin parsel bazında değil ada bazında kentsel dönüşüm ve yenilenmeler ile güvenli binalara dönüştürülmelidir.Bu olumsuzlukların giderilmesi; deprem ve diğer afetlere karşı güvenli yerleşim alanlarının oluşturulması ve nitelikli yapılaşmanın sağlanması, mühendis ve mimar odalarının öncülüğünde yapılan kamusal denetimlerin yeniden yasal düzemelerde yer almasıyla gerçekleşecektir” denildi.

BÜYÜKLÜĞÜ 4.0 VE ÜZERİ OLAN DEPREMLER

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu’nun açıklamasında Antalya’da yakın tarihte meydana gelen depremler hatırlatılarak, tsunami uyarısı da yapıldı.

5 Şubat 2019 Antalya-Finike (Arifköy) (4.1), 28 Eylül 2018 Antalya-Döşemealtı (Akkoç) (4.0), 11 Eylül 2018 Antalya- Döşemealtı (Ilıcaköy) (4.8), 3 Nisan 2018 2018 Antalya-Akseki (Çimiköy) (4.5) ve Antalya-Akseki (Yarbuz) (4.7), 13 Nisan 2018 Antalya-Akseki (4.2), 29 Eylül 2017 Antalya-Kepez (Kirişçiler) (4.6), 5 Şubat 2017 Antalya Akdeniz Körfezi (4.1), 24 Mart 2017 Antalya -Kaş Açıkları (4.0), 6 Ocak 2016 Antalya Körfezi (4.4), 7 Ekim 2015 Antalya-Demre (Kaleağzı) (5.5), 10 Ocak 2015 Antalya- Korkuteli (Başpıar) (4.5), 28 Aralık 2013 Antalya Körfezi (6.0) olarak güncel kayıtlara geçti.

ANTALYA’DA SİSMİK OLARAK AKTİF BÖLGELER

Açıklamada, daha sonra şu görüşlere de yer verildi : “Antalya ilimizde, sismik olarak aktif bölgeler, Helenik-Kıbrıs yayının Antalya Körfezi ile Arnavut Burnu arasında kalan parçası ve Aksu bindirme fayı boyunca oluşmuş sismik alanlardır. Kıbrıs’ın güneyinden Antalya’ya ve İskenderun’dan Ege’ye doğru yer hareketinin yıllık 3 santimetreye kadar ulaştığı izlenmektedir. Antalya Körfezi’nin güneyi, Kumluca ve Manavgat arasında oluşan depremlerin Helenistik yayın birleşme noktalarında gerçekleşmesi, bu hattın aktif olduğunu göstermektedir. Geçmişte Antalya’da 7.0 ve üzerinde seviyelerde deprem ve buna bağlı olarak tsunami yaşandığı bilindiğine göre bu seviyede doğal afetlerin tekrarlanacağı gerçeğiyle, bölgemizde depreme karşı önlem almak zorunluluğu vardır”(Haber Merkezi)

Antalya’da çok sayıda bina depremde yıkılma riski taşımaktadır. Binaların büyük bir kısmı 1998 tarihinden önce yapılmış ve inşaat koşulları Antalya ilinin dördüncü derece depreme dayanıklı inşaat koşullarına uygun olarak yapılmıştır. Son yıllarda “AFAD” deprem verilerine göre Antalya’nın ikinci derece deprem bölgesinde yer alması, .( 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” ile sınırlar tekrar değişti) bu bina stoku için risk oluşturmaktadır. Ayrıca Antalya’da deprem olmadan da taşıma güçlerini kaybeden çok sayıda binalar bulunmaktadır. Bu binalar bulunduğu bölgelerin parsel bazında değil ada bazında kentsel dönüşüm ve yenilenmeler ile güvenli binalara dönüştürülmelidir.

Zeminin mühendislik özelliklerini belirleyecek zemin ve jeoteknik etüt ve uygulamaları bazı ilçelerde yetersiz kalmakta ve yeterince denetlenmemektedir. Yakın gelecekte beklenen bir depreme karşı önlemler yeterince alınmadığından yine can kayıpları ve bina yıkımları ve hasarların olacağı bir gerçektir.

Bu olumsuzlukların giderilmesi; deprem ve diğer afetlere karşı güvenli yerleşim alanlarının oluşturulması ve nitelikli yapılaşmanın sağlanması, mühendis ve mimar odalarının öncülüğünde yapılan kamusal denetimlerin yeniden yasal düzemelerde yer almasıyla gerçekleşecektir.

DEPREMİ UNUTMAYALIM, UNUTTURMAYALIM!

YAPILMAYANLARI VE YAPMAYANLARI SORGULAYALIM!

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu

(*) (HABITAT, sürdürülebilir insan yerleşimleri oluşturulması ve herkes için yeterli konut sağlanması yönünde oluşturulmuş bir Birleşmiş Milletler Programıdır. 20 yılda bir konferans düzenleyerek tüm dünyada sürdürülebilir kentsel gelişmeye yönelik gündemi belirler. Türkiye 1996 yılında Habitat II Konferansına ev sahipliği yaparak, “Yaşanabilir Kentler” kavramı konularında önemli bir katkı sağlamıştır.)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gün kadınların

Gün kadınların