Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Yargıtay son noktayı koydu: Düğün takıları kimin olacak?

Yargıtay son noktayı koydu: Düğün takıları kimin olacak?

Yargıtay’ın yeni içtihat kararı, düğün takılarının paylaşımı konusunda köklü bir değişiklik getirdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yargıtay son noktayı koydu: Düğün takıları kimin olacak?
KAYNAK: Haber Merkezi

Yargıtay'ın aldığı emsal karara göre artık düğün takıları, kime takılmışsa o kişinin mülkiyetinde olacak. Bu karar, çiftler arasında anlaşma olmadığı durumlarda örf ve adetlere göre değil, takılan kişiye göre belirlenmesine olanak tanıyor.

Yazının İncelenmesi

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş, Yargıtay'ın bu kararının gerekçelerini ele aldığı bir yazı kaleme aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Mesut Öcal da bu konudaki görüşlerini paylaştı. Öcal, kararın bazı eksiklikleri olabileceğini ancak genel anlamda olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Değişen Toplumsal Dinamikler

Öcal'a göre, kadının toplumdaki konumu ve ekonomik değerlerde meydana gelen değişiklikler, aile yapısındaki evrimsel süreçler, düğünlerdeki takı geleneğinin amacının da değişmesi gibi faktörler, Yargıtay'ın kararında etkili oldu. Öcal, bu değişimin modern ve eşitlikçi bir yaklaşımı desteklediğini ifade etti.

Yeni İçtihat ve Paylaşım Kuralları

4 Nisan 2024 tarihinde alınan yeni içtihata göre ziynet eşyalarının paylaşımında şu kriterler geçerli olacak: 1- Var olan bir anlaşma öncelikli, 2- Anlaşma yoksa yerel örf ve adetler geçerli, 3- Her iki durumda da takılan ziynet eşyaları, takıldığı kişinin mülkiyetine geçecek.

Yargıtay, ayrıca ziynet eşyalarının kadına veya erkeğe özgü olup olmadığını da dikkate alacak. Öcal ise hediyelerin eşit şekilde bölüştürülmesi gerektiğini savunarak, kadına özgülenen takıların istisnai durumlar haricinde ortak olarak paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Altın kaplamalı zeytin satışa çıkarıldı

Altın kaplamalı zeytin satışa çıkarıldı