Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem Ücretli çalışan sayısı 49 aydır artışta

Ücretli çalışan sayısı 49 aydır artışta

Türkiye'de ücretli çalışan sayısında haziranda yıllık bazda 49 aylık artış serisine ulaşıldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ücretli çalışan sayısı 49 aydır artışta
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısı Haziran 2024 itibarıyla 15 milyon 601 bin 552 kişiye ulaştı. Ücretli çalışan sayısındaki bu artış, yıllık bazda 49 aydır kesintisiz bir şekilde devam ediyor.

Ücretli Çalışan Sayısında Yüzde 3,4 Artış

Haziran 2024'te ücretli çalışan sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 oranında artış gösterdi. Bu, iş gücü piyasasında uzun bir artış serisinin sürdüğünü ve istihdamın güçlendiğini gösteriyor. Kovid-19 salgınının etkisiyle yaşanan düşüşün ardından, Haziran 2020 itibarıyla yıllık bazda sürekli bir artış gözlemleniyor.

Sektörel Bazda Rekorlar Kırıldı

Ücretli çalışan sayısının sektör bazında incelenmesi, bazı kategorilerde tarihi zirvelere ulaşıldığını ortaya koyuyor:

  • Ticaret ve Hizmetler: Bu kategoride, 2009'dan bu yana en yüksek çalışan sayısına ulaşıldı. Haziran 2024'te 8 milyon 842 bin 545 kişi çalışıyor.
  • Konaklama ve Yiyecek Hizmeti: Haziran 2024'te bu sektördeki çalışan sayısı, 1 milyon 369 bin 895 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
  • İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri: Bu kategoride de 1 milyon 477 bin 803 çalışanla en yüksek rakam kaydedildi.

İstihdam Artışı ve Ekonomik Büyüme İlişkisi

Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selahattin Toğay, ücretli çalışan sayısındaki artışın büyüme ve istihdam arasındaki güçlü bağlantıyı gösterdiğini belirtti. Toğay, “Büyümenin istihdam yaratma gücü arttıkça işsizlik oranı zaman içinde azalacaktır” dedi.

Sektörel Dönüşüm Önemli

Toğay, Türkiye’de 15-64 yaş grubundaki nüfusun artışını ve kadınların iş gücüne katılımındaki dalgalanmayı dikkate alarak, “Kısa dönemdeki istihdam artışı önemlidir, ancak asıl hedefimiz, istihdamın sektörel kompozisyonunu, döviz üretme gücü ve iş gücü verimliliği yüksek sektörler lehine değiştirmektir” şeklinde değerlendirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yamaç paraşütçüleri ve bisikletçiler Mersin Erdemli'de buluştu

Yamaç paraşütçüleri ve bisikletçiler Mersin Erdemli'de buluştu