Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Üç aylarda okunacak dualar ve sureler! Üç aylarda yapılacak ibadetler nelerdir?

Üç aylarda okunacak dualar ve sureler! Üç aylarda yapılacak ibadetler nelerdir?

Recep ayının başlangıcı, aynı zamanda üç ayların başlangıcı olan bu özel dönem, müslümanlar için ayrı bir anlam taşır. Recep ayı ile birlikte başlayan ve Şaban ile devam eden bu mübarek üç ayların, Ramazan Ayı ile sona erdiğini bilmekteyiz. Peki, İslam alemi için üç ayların önemi nedir ve bu dönemde yapılacak ibadetler nelerdir?

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Üç aylarda okunacak dualar ve sureler! Üç aylarda yapılacak ibadetler nelerdir?

Recep ayının başlangıcı, aynı zamanda üç ayların başlangıcı olan bu özel dönem, müslümanlar için ayrı bir anlam taşır. Recep ayı ile birlikte başlayan ve Şaban ile devam eden bu mübarek üç ayların, Ramazan Ayı ile sona erdiğini bilmekteyiz. Peki, İslam alemi için üç ayların önemi nedir ve bu dönemde yapılacak ibadetler nelerdir?

Recep Ayı ve Üç Ayların Önemi

Üç aylar, Hicri takvimde mübarek sayılan Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içerir. Bu ayların faziletine inanılarak, ibadetler artırılır, günahlardan kaçınılır ve Ramazan Ayı'na hazırlık yapılır. Hadislere göre, Recep Allah'ın ayı, Şaban Peygamber Muhammed'in ayı, Ramazan ise ümmeti'nin ayıdır. Ayrıca, Recep Regaib Kandili ve Mirac Kandili'ni, Şaban Beraat Kandili'ni ve Ramazan Kadir Gecesi'ni içerir.

Recep Ayı Başlıyor: İşte İbadetlere Dair Hatırlatmalar

Recep ayının başlamasıyla birlikte, müslümanlar ellerini semaya açarak dua ederler. Bu özel dönemde yapılacak dualar ve sureler, manevi atmosferi güçlendirecek nitelikte olmalıdır.

Üç Aylarda Yapılacak İbadetler

Üç aylar, müslümanlar için diğer aylara göre daha fazla ibadet, dua, zikir, hayır işleri ve hasenatla meşgul olunan zaman dilimleridir. Hz. Muhammed, Recep ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tutmuştur.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt'un belirttiği gibi, bu mübarek gün ve geceleri özel bir namaz veya ibadet şekli olmaksızın, bağışlanma ve hayat düzenini gözden geçirme fırsatı olarak değerlendirmek önemlidir.

Üç Aylarda Yapılacak İbadetler Nelerdir?

  • Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekanlarda Kur'an ziyafetleri düzenlenmeli.
  • Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini umarak ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
  • Tefekkürde bulunulmalı, hayati meselelerde derin düşüncelere girmeli.
  • Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevi iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.
  • Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.
  • Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceler son fırsat olarak değerlendirilmeli.
  • Hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli.
  • Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilmeli, sevgi ve şefkatle mutlu edilmeli.
  • Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakat yerine getirilmeli.
  • Hayattaki manevi büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya iletişim araçlarıyla tebrik edilmeli, duaları istenmeli.
  • Kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar edilmeli.

Recep Ayı'nın İlk Gününden İtibaren Tesbih Çekilir:

Recep ayının ilk günü girince, Allah rızası için iki rekât nafile namaz kılınır. Samimiyetle günahların affı istenip 111 defa "Allahümme Salli Ala Muhammed" diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirilir. Daha sonra 1660 defa "Ya Allah" diye tesbih çekilir. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere "La İlahe İllallah", 100 kere de "Muhammedürresulullah" diye bu tesbihe devam edilir.

ÜÇ AYLARDA OKUNMASI GEKEN DUALAR VE SURELER

Üç aylara girildiği vakit, okunması gereken dua Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem'in okumuş olduğu duadır.

Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiya yapmalı ve oruç tutmalıdır.

13,14 ve 15. günlerinde oruç tutanlar, bu sünnet-i şerifeyi yerine getirdiklerinden hastalıklardan şifa bulur.

Üç aylarda her gün başında ve sonunda 7'şer Fatiha-i şerife okumak sureti ile 100 İhlas-ı Şerif okumak çok sevaptır.

ÜÇ AYLAR DUASI OKUNUŞU

Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa’bân, ve bellignâ Ramazân.

Diyanet üç aylarda okunacak dualar ve sureler... Üç aylarda yapılacak ibadetler nelerdir

Üç Ayların Duaları:

Üç aylara girildiği vakit, okunması gereken dua Nebiyy-i Ekrem'in okumuş olduğu duadır. Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiya yapmalı ve oruç tutmalıdır. 13,14 ve 15. günlerinde oruç tutanlar, bu sünnet-i şerifeyi yerine getirdiklerinden hastalıklardan şifa bulurlar. Üç aylarda her gün başında ve sonunda 7'şer Fatiha-i şerife okumak sureti ile 100 İhlas-ı Şerif okumak çok sevaptır.

ÜÇ AYLAR’DA PEYGAMBERİMİZİN YAPTIĞI DUA

Üç Aylar, Rahmân olan Allah’ın rahmetinin sağnak sağnak yağdığı aylardır. Bereket ve feyzinden istifade etmesini bilenler, bu aylardan büyük kazançlar elde ederler. Bu bakımdan üç ayların kıymeti pek büyüktür. Ahiret sermayesinin artmasına vesile olan kudsî aylardır.

Resûlullah Efendimiz ümmetine şu duayı telkin etti:

“Ey Allâhʼımız! Receb ve Şâbânʼı mübârek eyle, Ramazanʼa mülâkî eyle/ulaştır.” (Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259)

Üç Aylar, dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren Üç Aylar’ı dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İsrail gece boyu Gazze'yi vurarak 37 can daha aldı

İsrail gece boyu Gazze'yi vurarak 37 can daha aldı