Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Türkiye'de sigara satışları rekor kırıyor

Türkiye'de sigara satışları rekor kırıyor

Türkiye'de sigara satışları rekor seviyeye ulaşıyor. Sigara kullanımıyla ilgili sağlık endişeleri artarken, sigara sektöründe tütünün ithal edilmesi ve vergi gelirlerindeki yükseliş dikkat çekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'de sigara satışları rekor kırıyor
KAYNAK: Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de sigara satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre %17,7 artarak 137,4 milyar adede ulaştı. Bu, Türkiye'deki tüm zamanların en yüksek sigara satışı miktarı olarak kaydedildi.

1999 yılında 114,4 milyar adet olan sigara satışları, 2013'te 91,7 milyar adete kadar düştü. Ancak sonraki 10 yıl içinde bu rakam yükselmeye başladı ve 2023'te sigara satış rakamı, 2013'teki rakamın %50 üzerine çıktı.

Sigara Satışlarından Elde Edilen Gelirde Büyük Artış

Türkiye'de sigara satışlarından elde edilen gelir de geçen yıl bir önceki yıla göre %79,6 artarak 288 milyar TL'ye yükseldi. Aynı dönemde Türkiye'de sigara üretimi %12,9 artarak 189 milyar adede ulaştı. Bu üretilen miktarın 49,7 milyar adeti ihraç edildi ve sigara ihracatından elde edilen gelir 2023 yılında bir önceki yıla göre %14,8 artarak 490,6 milyon dolara yükseldi.

Tütün Kullanımının Sağlık Üzerindeki Etkisi

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünya genelinde her yıl yaklaşık 8 milyon kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Türkiye'de de her yıl yaklaşık 100 bin kişinin bu nedenle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Sigara-4

Türkiye'de Sigara Sektörü ve Özel Tüketim Vergisi

TEKEL'in özelleştirilmesiyle birlikte, AKP hükümeti yurt içi sigara üretimini ve pazarını yabancıların kontrolüne bıraktı. Türkiye'de sigara üretimi için gerekli olan tütünün büyük bir kısmı ithal ediliyor. 2023 yılında Türkiye'de kullanılan tütünün %83'ü ithal edilirken, yerli tütünün payı %17 oldu.

2008 yılında çıkarılan 4207 sayılı kanunla birlikte, kafe, kahvehane, restoran gibi tüm kapalı alanlarda sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı yasaklandı. Ancak son yıllarda bu yasakla ilgili denetimlerin sınırlı olduğu ve birçok mekanda sigara içilmesine izin verildiği biliniyor.

Tütünden Elde Edilen ÖTV'de Artış

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2023 yılında alkol ve tütünden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV), bir önceki yıla göre %69,4 artarak 245,6 milyar TL'ye yükseldi. Alkollü içkilerdeki ÖTV hasılatı %58 artarak 69 milyar TL'ye, tütün mamüllerindeki artış ise %176,6 artarak 176,6 milyar TL'ye çıktı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
DİSK Emekli Sen Samsun Şubesi Protesto Düzenledi!

DİSK Emekli Sen Samsun Şubesi Protesto Düzenledi!