Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem Selanik muhacirlerinin Türkiye'ye gelişinin 100. yılı Antalya'da kutlanacak

Selanik muhacirlerinin Türkiye'ye gelişinin 100. yılı Antalya'da kutlanacak

Antalyalı Selanik Mübadilleri, Selanik muhacirlerinin Türkiye'ye gelişinin 100. yılında Antalya'da etkinlik düzenleyecek.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Selanik muhacirlerinin Türkiye'ye gelişinin 100. yılı Antalya'da kutlanacak
MUHABİR: Kardelen Özdemir

Antalyalı Selanik Mübadilleri, aile büyüklerinin Selanik'ten Antalya'ya mübadele ile gelişlerinin 100. yıl anma etkinliği düzenliyor.

4 Mart 2024 Pazartesi günü gerçekleştirilecek etkinliğin programı şöyle: 

9.30 - Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anatı'nda buluşma, saygı duruşunda
9.50 - Kaleiçi Yat Limanı'nda denize sembolik çiçek bırakma 
10.15 - Yat Limanı tiyatroda lokma dağıtımı 

Selanik Muhacirlerinin Türkiye'ye Gelişinin 100. Yılı Antalya'da Kutlanacak (2)

Selanik Mübadelesi Nedir?

Selanik mübadelesi de denen, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen isim. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir. Mübadele ile 1 milyon 200 bin Ortodoks Hristiyan Rum, Anadolu'dan Yunanistan'a; 500 bin Müslüman Türk de Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı. 

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi kapsamında Türkiye'de sadece İstanbul ile Gökçeada (İmroz) ve Bozcaada'da oturan Rumlar, Yunanistan'da ise sadece Batı Trakya Türkleri mübadeleden muaf tutuldular. Mübadelede Dırama, Girit, Kesriye, Filorina, Kozana, Nasliç, Grebene, Kavala, Selanik, Vodina ve Yanya'dan Türkiye'ye gelen nüfus; Doğu Trakya ve Batı Anadolu'da Rum azınlığın ayrılışı ile boşalan yerlere iskân edildi. Mübadillerin yoğun olarak iskân edildikleri şehirler; Adana, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Niğde, Nevşehir, Samsun, Tokat ve Tekirdağ oldu. Değişimin çok büyük bir bölümü 1923-1924 yıllarında yaşandı ancak geriye kalan az sayıda olayda 1930 İsmet İnönü-Venizelos sözleşmesine dek zorunlu göç uygulamasına devam edildi.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bingöl Hesarek Kayak Merkezi 5 Haftada 40 Bin Kişiyi Ağırladı

Bingöl Hesarek Kayak Merkezi 5 Haftada 40 Bin Kişiyi Ağırladı