Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Rant yok, vicdanım rahat!

Rant yok, vicdanım rahat!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul döneminde bir alışveriş merkezine kültür merkezi yapımı ve 7 milyon lira karşılığı verilen ticari alan, ticaret+konuta çevrildi. Tadilatta kat serbestisi olan alana kat sınırlaması getirildiği üzerinden yapılan haberin ardından bir meslek odası tarafından gizli rant iddiası gündeme gelirken planı yapan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük ilk kez gazetemize konuştu

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Rant yok, vicdanım rahat!
MUHABİR: Arda Kır

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne ve kamu yararına aykırı olduğu iddia edilen ve ticaret alanına ek olarak yaklaşık 470 daire çıkarıldığı iddia edilen plan tadilatının Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından yargıya götürüleceği açıklandı. Söz konusu Muratpaşa Mahallesi’ndeki plan tadilatının hazırlayan büronun sahibi Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük ise ilk kez iddialara cevap verdi.

BÜYÜKŞEHİR’DE DEĞİL, İLÇEDE GÜNDEME GELDİ

Başkan Funda Yörük, vicdanını yaralayan bir tadilat yapmadığını, kamu yararı ve şehircilik ilkelerine uygun olduğunu söyleyerek, “İstese mülk sahibi 1 değil, 1,5 emsal kullanabilirdi. 6306 saylı Kentsel Dönüşüm Yasası kullanılmadı. Yatırımcıyı ikna ettik ve 1 emsalde kaldı” dedi. Yörük, bu tadilatın ilçe meclisinde ‘rant’ iddialarıyla gündeme gelmesine de dikkat çekti.

HAŞİM İŞCAN NEDEN TİCARETALANI OLDU?

Eski Real Alışveriş Merkezi’nin olduğu Muratpaşa Mahallesi 12710 ada 4,7,12,13,14,15,16 parsellerin imar plan değişikliğinde milyonluk rant iddiası gündemde. ‘Özel Proje Alanı’ olarak kullanılan 14-15 parsellerin ticaret ve konut alanına dönüştürülmesiyle büyük ‘rant’ elde edildiği ileri sürülürken, 16 parselde bulunan Haşim İşcan Kültür Merkezi’ne ne olacağı ise bilinmiyor. Edinilen bilgiye göre Antalya Büyükşehir Belediyesi, Haşim İşcan Kültür Merkezi’ni borçları karşılığı bankaya teminat gösterdiği için kültür alanı değil, ticari alan olarak planlara işletti.

KÜLTÜR MERKEZİ BAKIMSIZLIKTAN DÖKÜLÜYOR

AKP’li Menderes Türel’in ilk döneminde yaptığı katlı kavşaklar karşılığında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kullanımına verilen 12710 ada 16 parselde bulunan Haşim İşcan Kültür Merkezi’nin imar plan değişikliklerinden olumsuz yönde etkileneceğini belirten yurttaş, Kültür Merkezi’nin bakımsızlığından da şikayetçi. 14 Ve 15 parsellerin ticaret ve konut alanına dönüştürülmesi sonrasında kat serbestliği isteyen firmaya Muratpaşa Belediye Meclisi, Ağustos ayı toplantısında en fazla 12 kat izni verdi.

YÜZDE 25 TİCARET YÜZDE 75 KONUT

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait ticaret alanı bugünkü Haşim İşcan Kültür Merkezi’nin yapımı karşılığında bir firmaya verilmiş, firma, ticaret alanına uzun yıllar kente hizmet veren Real Alışveriş Merkezi’ni yapmıştı. AVM, sonradan Antalya’nın konut talepleri nedeniyle, konut fiyatlarının artmasına bağlı olarak rant amaçlı kentsel dönüşüm ile konut yapılabilmesi amacıyla, yıkılmıştı. Plan değişikliği ile yüzde 25 ticaret, yüzde 75 konut kararı teklif edildi. Resmi olarak 4, 13 ve 16 parsellerin maliki Antalya Büyükşehir Belediyesi, 7 parselin Maliye Hazinesi, 12 parselin vakıf, 14 ve 15 parselin ise Roaf Yapı Anonim Şirketi’ne ait olduğu öğrenildi. Şehir merkezine yapılması planlanan yüzde 25’i ticaret yüzde 75’i konut olan yapının ‘Rant’ yaratacağını belirten Mimarlar Odası Antalya Şubesi ise kamu yararına aykırı ve bireysel, haksız zenginleşmeye sebep olan imar plan değişikliğinin düzeltilmesini istiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ter*r örgütü DE*Ş'in lideri öldü*üldü

Ter*r örgütü DE*Ş'in lideri öldü*üldü