Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem “Önceliğimiz insan olmalı”

“Önceliğimiz insan olmalı”

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen depremler sonrası bölgeye giden Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Adıyaman’ın son durumunu aktardı. Başkan Çeltik, “Merkezde, valilik binasının çevresinin yüzde 80’i yok olmuş. Yardım konusunda problemler var. Önceliğimiz insan olmalı” dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Önceliğimiz insan olmalı”

Adıyaman’da durumun çok kötü olduğunu belirten JMO Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Adıyaman, Hatay’dan çok daha kötü. Bazı bölgelerde ayakta olan binaların çoğu ağır hasarlı ve oturulmayacak durumda. Altınşehir Mahallesi’nde binaların çok azı yıkıldı ama merkezde özellikle valilik binasının çevresinin yüzde 80’i yok olmuş. Belediye binası yıkılmış durumda. Devlet Su İşleri binası ağır hasarlı, valilik, emniyet ve 30-40 yıl önce inşa edilen MİT binaları ayakta. Altyapıda da büyük hasar var. Su hatlarının büyük çoğunluğu yok oldu. Bölgede akımlar oldu. Yeryüzü halı gibi silkelendi. Bu durumda da altyapının hasar almaması mümkün değil zaten eski bir altyapısı varmış. Suyu açtıktan sonra 1 günde 150 ihbar gelmiş. Su hatlarında çok ciddi problem var. Adıyaman’ın en eski camisi yıkılmış. Bölgede elektrik ve su yok. Bölgedeki insanlar büyük travma yaşamış durumda. Halk deprem korkusuyla bölgeyi terk etmiş durumda. Gidecek herhangi bir yeri olmayanlar veya akrabalarını bekleyenler bölgede kalmış. Bu insanlarında şu an durumları iyi değil. Yeni yer seçimi için çalışmalar başladı. Atatürk barajında da herhangi bir problem yok” diye konuştu

bayram ali çeltik-2

SURİYELİ SORUNU

Adıyaman’da yıkımların bölgesel olduğunu aktaran Başkan Çeltik, 2 gündür arazide olduğunu belirterek, “Yardımlar konusunda acı bir gerçek var. Çadırda kalan vatandaşların yüzde 30’u bölgede yaşamayan Suriyelilerden oluşuyor. Bölge halkı yardımlardan yararlanamıyor, Suriyeliler yararlanıyor. Sağdan soldan dışarıdan bizim milletimizden olmayan insanlar bölgeye gelmiş. Kurumlar iyi niyetli olarak bölgeye gelerek yardım ediyor ama dışarıdan gelen insanlar bu yardımları yağmalar niteliğinde. Molozlara bakıldığında bunlar hurda malzemesi ve maddi değeri var. Demir çalarken yakalanan insanlar var. Burada ne yazık ki yağma devam ediyor ama sokaklarda kolluk kuvvetleri görev yapıyor. Sorun burada yardımlardan bölgenin insanlarının yararlanamaması. Bölgedeki insanlara yardım 1-2 gün geç gitmiş. Bölgede yaşayan halk doğal olarak ihtiyaçlarını marketlerden temin etmiş ancak Suriyeliler ihtiyaç olmayan kalıcı malzemeleri alıyorlar. Önceliğimiz insan olmalı. Bugün kucak açtığımız insanlar, yağmaya başlamışlar. Bölgenin kültüründe olan yastık altında altın saklayan kişiler var. Hatta enkaz altında altını olan insanlar var. İnsanlar üzerine elbise almak için bile eve giremiyor” ifadelerini kullandı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
 “154 bin 86 depremzede misafirimizi ağırlıyoruz”  

 “154 bin 86 depremzede misafirimizi ağırlıyoruz”