Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem “Müteahhitlik yasası çıkarılmalı”

“Müteahhitlik yasası çıkarılmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık yayınladığı raporda ‘Yüzyılın faciası’ ile ilgili Türkiye’de 453 bin müteahhit bulunmasını eleştirdi. Toprak, “Müteahhitlik yasası ivedi olarak çıkarılmalıdır” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Müteahhitlik yasası çıkarılmalı”

CHP) Genel Başkan koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, raporunda “Ülkemizi yasa boğan yıkımdaki maddi ve insani kayıplar, kuralsızlığın hüküm sürdüğü müteahhitlik sektörünün denetim ve yasal kurallara bağlanmasının önemini acı bir şekilde gösterdi. Türkiye’deki 453 bin olan müteahhide karşılık Almanya’da bu sayının sadece 3800 olması sektördeki vahameti ve çarpıklığı sergilemektedir. Yıllardır Hal Yasası’nı, Perakende Ticaret Yasası’nı diline dolayan iktidar, konut-inşaat alanındaki kuralsızlık, denetimsizlik, disiplinsizlik karşısında da müteahhitlik sektörünü yasal çerçeveye alacak düzenlemeler için adım atmadı. Baro kaydı olmayanın avukatlık, Tabip odası kaydı olmayanın doktorluk, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) kaydı olmayanın mühendislik-mimarlık yapamadığı, mesleki kurallara tabi olduğu bir ortamda, müteahhit olmanın, insanların yaşamlarını sürdürdüğü konutları inşa etmenin kuralı, kriteri yok. Üstelik iktidar 2020’de yaptığı düzenleme ile TMMOB’nin, Mühendis-Mimar odalarının kamusal denetim yetkisini kaldırdı” ifadelerini kullandı.

chp-li-erdogan-toprak-cumhurbaskani-adayi-acikladiginda-iktidar-sadece-susmak-zorunda-kalacak-938512-5

İLKOKUL MEZUNU MÜTEAHHİT KABUSU

“Deprem felaketine uğrayan illerde enkaza dönüşen sosyal veya lüks konutların, rezidansların inşaatını yapan müteahhitlerin reklamlarına bakıldığında bazıları ilkokul mezunu olup, yıllardır konut inşa etmekle övünüyor” diyerek AKP’nin yolunu açtığı müteahhitlere yüklenen Erdoğan Toprak, “Önde gelen bazı Türk müteahhitlik şirketleri yurt dışında, yabancı devletlere, NATO’ya milyarlarca dolarlık inşaatlar yaparken, kurallara, koşullara sıkı sıkıya uymak zorunda kalıyor. Yurt dışı müteahhitlik başarılarıyla ve buradan ülkeye gelen milyarlarca dolarlık döviz geliriyle övünülüyor. Ancak içeride kamu ihaleleriyle alınan yollar, köprüler, kamu binaları, hastaneler, havaalanları, öğrenci yurtları, adliye binaları, polis evleri depremde yerle bir oluyor. Özel konut, site inşaatlarını yapan müteahhitlerin tabi olduğu yönetmelikler, yapı denetim kuralları, depreme dayanıklılık kriterleri, imar mevzuatı, ruhsat ve iskan raporlarıyla ilgili koşullar tam olarak ödünsüz şekilde denetlense, yanlışlar cezalandırılsa, ruhsatlar iptal edilse pek çok yıkımı önlemek olanaklı. Bu yapılmadığı gibi mevzuata aykırı, imar planlarının dışına çıkılarak rant amaçlı uygulamalarsa periyodik olarak çıkartılan imar afları, imar barışı düzenlemeleriyle hazineye para gelecek diye yasallaştırılıyor” diye konuştu.

“AVRUPA’DA 25 BİN, TÜRKİYE’DE 453 BİN”

Toprak, “En son 2018’de çıkartılan, iki kez süresi 6 ay uzatılan İmar Barışına 10 milyonu aşan başvurunun 7,5 milyonu konuttu. Kaçak, imara aykırı yapılar cüzi paralar karşılığı yasallaştı. Bunları inşa eden müteahhitler yaptırımsız kaldı. Muhtemelen 6 Şubat depreminde enkaza dönüşen binlerce bina arasında imar barışından yararlanarak içinde oturanlara mezar olan evler de var. 1999 depreminde müteahhitlere açılan 2100 davanın 1800’ü affa uğradı. 300 davada ise verilen cezalar ertelendi. İnşa ettiği konutlarda 195 kişi ölen Veli Göçer hüküm giyen tek müteahhitti ve 2011’de tahliye oldu. Benzer tablo muhtemelen yinelenecek ve cezasızlık devam edecek. Türkiye’deki müteahhit sayısı 453 bin iken Almanya’da 3.800, 27 AB ülkesinde ise toplam 25 bin olması, sektördeki vahim kuralsızlığı, başıboşluğu, çarpıklığı sergiliyor. Müteahhitlik yasasının ivedi olarak çıkarılması, sektörün eğitim, deneyim, sermaye vb. açısından lisans ve kurallara bağlanması, denetime alınması elzemdir, hayatidir!” şeklinde konuştu

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da boş arazide cansız bedeni bulundu

Antalya'da boş arazide cansız bedeni bulundu