Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem EMEKLİ-SEN’İN MAAŞ ZAMMI PROTESTOSUNA KATILAN EMEKLİ: "MEMURA VERDİĞİNİ BİZE DE VERMESİ GEREKİRDİ"

EMEKLİ-SEN’İN MAAŞ ZAMMI PROTESTOSUNA KATILAN EMEKLİ: "MEMURA VERDİĞİNİ BİZE DE VERMESİ GEREKİRDİ"

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen), emekli maaşlarına yapılan yüzde 25’lik zammı protesto etti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Eyleme katılan bir emekli, "Memura verdiğini bize de vermesi gerekirdi. Oyu sadece memurdan almadı, emekliden de aldı. Ama önümüzdeki yerel seçimlerde emeklinin ona yapacağını görecek. Kırmızı kart göstereceğiz. Yok artık. Emekliler bitti, tükendi. Yetmiyor. Ev kirası, elektrik, su, doğal gaz; yetişmiyor. Ben, bir emekli olarak bu bayramda torunlarıma harçlık veremedim, bir kurban kesemedim. Yok, yetişmiyor. Çok şükür evim var, benim çocuklarım yardım ediyor, öyle geçiniyoruz. 2006’da emekli olduğumda ilk maaşımla 19 tane çeyrek altın aldım. Şimdiki maaşımla 5 tane alamıyorum" dedi.

Ekran Resmi 2023-07-24 12.03.46

Emekli-Sen üyeleri, emekli aylıklarına yapılan yüzde 25'lik zammı protesto etmek için dün Ankara’daki Ulus Meydanı’nda toplandı. Eylemde, "Zam, zulüm, işkence; işte AKP", "Emekliyiz, haklıyız, kazanacağız", "AKP, zamları al, başına çal", "Sefalet ücreti istemiyoruz" sloganları atıldı. Emekliler, Azrail sembolü ve üzerinde "Emekliler taş yesin" yazılı küçük tencerelerle sergiledikleri mizansenle maaşlarına yapılan zamma tepki gösterdi.

Eyleme katılan emekli vatandaşlar,  beklentilerini anlattı. Banka emeklisi vatandaş, şunları söyledi:

"Bugün ülkemizde emekliler geçinemiyor. 7 bin 500 liralık bir maaşla bir insan nasıl geçinsin? Ben, 30 yıl kamuda hizmet yaptım. Üniversite mezunuyum. Birinci derecenin dördüncü kademesinden emekli oldum. Şu anki aldığım maaş 12 bin 600 lira. Bu ücretle nasıl geçineceksin? Benzin fiyatları uçmuş gitmiş. Bugün 35 lira olan benzin, her şeye yansıyacak. Pazara, manava, Tekel’e, iğneden ipliğe her şeye yansıyacak. Önümüzdeki süreç gösteriyor ki biz bugünleri arayacağız. Ülkenin gidişatı hiç iyi değil. Yukarıdakiler 4-5 maaş alırken aşağıdakiler sürünüyor. Yalnız bizim geçimimiz değil ki bizim çocuklarımız var bir de. Bugün emeklilerin çoğu, bu kıt kanaat parayla çocuklarına yardım ediyor. Ben, 2016’da emekli olduğumda aldığım ikramiyeyle bir tane daire alabiliyordum. Bugün nerede? Dairenin mutfağını, tuvaletini bile alamazsın. Bu ülkede 16 milyon emekli var. Eğer 16 milyon emekli örgütlense, bir eylem yapsa bu hükümeti sallar. Bu hükümet de biliyor ki bu emekliler örgütlenmemiş, bunları tek yakalamışız, her şey bizim üzerimizde. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) mesela. Benim arabam var, ben bin 600 lirayı yatırdım, bin 600 lira daha bana enayi vergisi. Yolunmuş kaz gibi emeklileri habire yoluyorsun. Git başkasından al, Beşli Çete’den al. Beşli Çete’nin verdiği vergileri ne diye affediyorsun? Talebimiz, daha iyi bir maaş. Bir emeklinin maaşının şu ortamda en kötü ihtimalle 25 bin lira olması lazım. Her geçen gün zam, sabah zam, akşam zam, öğlen zam… Maaşlara zam yapılması, bu enflasyonun da aşağı düşürülmesi gerekiyor. Paramız her geçen gün değer kaybediyor. Bugün Azerbaycan’ın manatı, Bulgaristan’ın levası, Polonya’nın zlotisi, doları, eurosu hepsi uçtu gitti."

Ekran Resmi 2023-07-24 12.03.31

Eyleme katılan emekli vatandaş, taleplerini şöyle ifade etti:

“Sihirbaz olsan bile yaşayamazsın. Sorun şurada; örgütsüz bir toplum, boş toplumdur. İlk önce toplum örgütsüz bırakıldı. 15 milyon emekli var, buraya gelen emeklileri görüyoruz. Eğer biz örgütlü olsak, bu emekliler doğru düzgün birlik olsa kral gibi yaşarız. Emekliye ve memura verilen bu zammın yetersiz olduğunu, adil olmadığını Anayasa Mahkemesi’ne götürecek mi bu vekiller? Eğer bizim vekilimizse bunu bekliyoruz. Topluma güven vermiyorlar şu an, o güveni sağlamak zorundalar. ‘Demokrasi bir trense istediğim yerde inerim, istediğimi de yaparım’ mantığıyla yürünüyorsa fazla bir şey beklemiyoruz. Çok haksız bir zam aldık, yaşamımız kısıtlandı. Et Balık Kurumları denildi, şubeler kapandı. Gidip alamıyoruz şimdi, 5 saat kuyruk beklersek belki bir kilo alırsın. Kasaptan alamayız. Yani bize yaşama şansı yok, ‘yaşamayın’ diyorlar.”

ANKA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sıfır telefonların yerini yenilenmiş telefonlar mı alıyor? 

Sıfır telefonların yerini yenilenmiş telefonlar mı alıyor?